بزرگ کردن کودک به تنهایی بسیار استرس زاست. والدین مجرد، باید چندین کار انجام دهید و به جای دو نفر تصمیم بگیرند.به همین منظور برای حمایت و پرورش فرزند خود، ممکن است به روشهای موثری نیاز داشته باشید. این مقاله را بخوانید تا همه چیز را در مورد تربیت فرزند به تنهایی بدانید و اینکه چگونه می توانید زندگی را برای خود و فرزند کوچکتان آسان و سرگرم کننده کنید. والدین مجرد، مجبورند فرزند یا فرزندان خود را به تنهایی و بدون شریک زندگی اش تربیت کند. این امر ممکن است به دلایل مختلفی باشد. شخص ممکن است از همسرش طلاق گرفته باشد، شریک زندگی اش فوت شده و یا در زندان به سر ببرد.
مشکلات والدین مجرد:
ممکن است به دلایل شخصی تازه طلاق گرفته باشید یا همسرتان فوت شده باشد، در هر صورت، مشکلاتی وجود دارد که خود به خود از بین نمی رود و نیاز به تلاش دارند. ممکن است با موارد زیر مواجه باشید:
- حفظ نظم و انضباط در خانه دشوار خواهد بود زیرا عدم وجود یکی از والدین می تواند مشکلات رفتاری را در کودکان ایجاد کند.
- ممکن است هنگامی که فرزندتان به دوستانی که با پدر و مادر خود زندگی می کنند حسادت کند، احساس غم و اندوه کنید.
- برقراری روابط جدید دشوار است به خصوص هنگامی که فرد کوچک شما حسود یا شکاک باشد.
- یک پدر یا مادر مجرد آنقدر به فرزندان خود کمک می کند که استقلال کودک را دشوار می کند.
- مسئولیتهای مختلف تربیت فرزند، خانه داری و کار بیرون، باعث می شود والدین به اندازه کافی وقت برای خودشان نگذارند. علاوه بر این باعث افزایش استرس، خستگی و فشار می شود.
- درآمد اندک است که ممکن است رفع نیازهای کودک را سخت تر کند.
تأثیرات مثبت والدین مجرد:
بیشتر اوقات، تأثیرات منفی در این خانواده ها کاملاً آشکار است. مشکلات اقتصادی و مسائل مربوط به اعتماد به نفس. اما، تأثیرات مثبتی نیز وجود دارد.
1. پیوند قوی با فرزند:
این شرایط باعث می شود بین شما و فرزندتان پیوندی منحصر به فرد ایجاد شود. اگر فکر می کنید پیوند بین شما قوی نیست، سعی کنید روی آن کار کنید. ارتباط فرزند شما با شما پایان نخواهد یافت و حتی بعد از 18 سالگی ، رشد و تکامل می یابد.
2. مسئولیت های مشترک:
سهم کودکان بزرگ شده توسط والدین مجرد در سیستم کامل خانواده ضروری است. کودکان ارزش سهم خود را درک می کنند و می توانند از مسئولیتهای خود در خانه لذت ببرند. از او بخاطر انجام کارهای خانه قدردانی کنید
3. بلوغ:
کودکان سخت کار کردن والدین خود را درک می کنند و این امر آنها را وادار به همکاری در کنار والدین می کند. علاوه بر این، کودکان همچنین یاد می گیرند ناامیدی های خود را در زندگی مدیریت کنند.
- اگر متوجه شدید فرزندتان ناامید شده است، با پشتیبانی، همدلی و تشویق پاسخ دهید.
- این تجربیات به کودکان کمک می کند تا در بزرگسالی همدل و دلسوز شوند.
- شما ممکن است جلوی احساس ناامیدی یا غم و اندوه آنها را نگذارید ، اما می توانید احساسات آنها را مدیریت کنید.
5. مدل سازی نقش والدین:
کودکانی که تنها پدر یا مادر داشته اند، اهمیت خانواده را درک می کنند. این یک رویکرد سالم است که به آنها کمک می کند تا برای دنیای واقعی آماده شوند.
- بگذارید فرزندتان بین نیازهای خود و خانواده تعادل برقرار کنند.
- به آنها بیاموزید که نیازهای دیگران را نیز در نظر بگیرند.
6. فقدان درگیری های والدین:
در این خانواده هیچ درگیری بین والدین نخواهد بود و تنش و استرس را هم برای والدین و هم برای کودک کاهش می دهد. اگر هیچ استدلالی یا درگیری وجود نداشته باشد، کودک در محیط زندگی خود احساس امنیت بیشتری خواهد کرد.
تأثیرات منفی والدین مجرد:
شما نمی توانید بهترین پدر یا مادر برای فرزند خود باشید و ممکن است مشکلانی نیز داشته باشید. با این حال، سبک فرزندپروری، نگرش، پشتکار و سیستم پشتیبانی شما باید مشکلات را حل کرده و تأثیرات منفی را به حداقل برساند:
1. مشکلات مالی:
بیشتر والدین مجرد ساعتهای طولانی برای تأمین نیازهای مالی خانواده کار می کنند. برای اداره خانواده و تربیت فرزندان لازم است. ممکن است زمان هایی وجود داشته باشد که مجبور شوید از بودن در کنار فرزندان خود دریغ کنید، و ممکن است مجبور شوید بارها و بارها با تعهدات مالی دست و پنجه نرم کنید. بنابراین کودک شما به دلیل نگرانی های مالی ممکن است نتواند از فرصتهایی که همیشه در رویایش بوده استفاده کند.
2. کیفیت پایین:
فرزند شما وقتی که مسئولیتهای زیادی بر زندگی روزمره شما افزوده می شود، رنج می برد. ساعات طولانی کار شما ممکن است باعث شود زمان کافی برای بودن با فرزندتان نداشته باشید. سعی کنید روش هایی برای گذراندن وقت با هر یک از فرزندان خود بیابید.
3. کودکان طلاق:
اگر دلیل تنهایی شما طلاق باشد، فرزندانتان نیز از مشکلات کودکان طلاق رنج خواهند برد یا ممکن است نزد دوستان خود احساس شرم کنند. اگر متوجه شدید فرزندتان در خواب یا مشكل در مدرسه مشكل دارد، باید از مشاوره استفاده كنید.
4. مشکلات عاطفی:
فرزندان شما به احتمال زیاد از مشکلات عزت نفس رنج می برند. آنها ممکن است به دلیل برنامه شلوغ شما به اندازه کافی محبت دریافت نکنند. بنابراین ممکن است خود را مقصر شرایط زندگی بداند. باید به فرزندان خود کمک کنید تا اعتماد به نفس خود را به دست آورد. کارهایی مانند تصدیق او هنگام انجام کار خوب، به ایجاد عزت نفس کمک خواهد کرد.
5. تنهایی:
این یکی دیگر از چالش های والدین مجرد است. آنها نمی توانند مشکلات خود را با همسرشان به اشتراک بگذارند. اگر به دلیل فوت همسر یا هر چیز دیگری مجرد باشد، مسئولیت ها برای والدین حتی سخت تر خواهد بود.
راههای مفید برای کاهش استرس والدین:
بزرگ کردن بچه ها بدون حمایت، کار آسانی نیست زیرا مجبورید با انبوهی از نگرانی ها، معضلات و سایر موارد مواجه شوید. با این حال، به خاطر هر مسئله ای کنترل خود را از دست ندهید! با برنامه ریزی بسیار زیاد و با این نکات ساده می توانید با استرس کنار بیایید.
1. تنظیم روتین:
روز خود را به گونهای تنظیم کنید که احساس امنیت را به فرزند شما ارائه دهد. یک وعده غذایی نسبتاً مداوم را حفظ کنید، خواب کافی داشته و به موقع بیدار شوید. اگر به دلیل شغل خود در طول روز هزینه کردن با فرزندان خود را از دست داده اید، سعی نکنید آن را برای شب بسازید. اجازه دادن به آنها برای بیدار ماندن در اواخر شب یک رویکرد صحیح نیست.
2. مراقبت از خود:
ممکن است فرزند شما هنگام بروز مشکلات عمده زندگی، عصبانی ، ناراحت یا غمگین شود. این مشکلات در همه خانواده ها، خواه یک والدین مجرد یا نه بسیار متداول است. تنها کاری که باید انجام دهید این است که به او بگویید احساسات منفی شما به خاطر او نیست و شما او را بیش از هر چیز دیگری دوست دارید.
اگر فرزند شما به اندازه کافی بالغ شده است تا بفهمد، آنچه را که در شما بسیار تأثیر می گذارد با او در میان بگذارید. هنگامی که احساسات خود را ابراز می کنید، او بیشتر شرایط را درک می کند.
همچنین، در مورد مسائل بزرگسالان مانند مشکلات مالی یا درگیری با همسر قبلی خود با فرزند خود بحث نکنید. این می تواند او را مضطرب کند. چنین مواردی را فقط با سایر بزرگسالانی که می توانند شما را آرام کنند، به اشتراک بگذارید.
3. عشق بی قید و شرط به فرزندان خود دهید:
فرزندانتان حتی پس از جدایی از شریک زندگی خود، همچنان به دنبال همان عشق و دغدغه ای هستند که قبلاً به آنها داده اید و به همان حمایت و تشویق نیاز دارند. شاید برای شما سخت باشد که در روزهای ابتدایی همان حمایت و گرما را نشان دهید، اما چگونه می توانید به او مراقبت نشان دهید؟
- برای با هم بودن برنامه ریزی کنید: می توانید در هر کجا و هر زمان که باشید، زمان کمی را با کودک کوچک خود سپری کنید. در راه مدرسه با او گپ بزنید. به جای اینکه او را به تماشای تلویزیون تشویق کنید، با هم صحبت کنید.
- علاقه فرزندتان را دنبال کنید: درباره علاقه کودک خود، از کتاب تا ورزش تا موسیقی با فرزندتان صحبت کنید. سعی کنید با بازی رایانه ای یا ورزشی کردن همراه او، علاقه را کشف کنید.
- توجه مثبت: با او لبخند بزنید، با او بخندید و تا حد امکان او را در آغوش بگیرید. به او بگویید که شما از دیدن او در صبح و وقتی که از مدرسه یا مراقبت از کودک به خانه برگشته است خوشحال می شوید.
- سعی کنید مدتی را برای هر کودک اختصاص دهید. این ممکن است پیاده روی، خواندن کتاب قبل از خواب، بازی کردن یا صحبت کردن باشد. هنگامی که فرزندان بزرگتر در مدرسه هستند، می توانید با با فرزند کوچکتر خود وقت بگذرانید.
- ستایش: هر وقت فرزند شما به چیزی دست یافت، او را ستایش کنید. به عنوان مثال، شما ممکن است بگویید ، “من به نتیجه شما در دانشگاهیان افتخار می کنم.”
4. تنظیم قوانین زمینی:
شما شخص دیگری نخواهید داشت تا از شما حمایت کند، بنابراین ایجاد قوانین خاص برای کمک به فرزندانتان بدون تلاش زیاد به شما کمک خواهد کرد.
- قدردانی کنید: به دنبال راه هایی برای تمجید از رفتار خوب در فرزند خود باشید. پاداش با امتیاز، روش مؤثر برای القای رفتار خوب در آنها است.
- صدای صاف و جدی: تعامل با صدای کم ابزاری آسان برای ارتباط بهتر والدین و کودک است.
- مرزها: چند قاعده تنظیم کنید که به شما کمک می کند رفتاری را قبول کنید یا نه. فرزند شما باید درک کند که آیا او از محدودیت ها عبور می کند.
- ایزوله یا تغییر مسیر: اگر فرزند شما به طور مداوم رفتار بدی می کند، باید او را تغییر مسیر دهید. اگر مشکل در مورد تلویزیون است، باید آن را خاموش کنید. یا اگر این در مورد جنگیدن برای اسباب بازی ها است، آنها را رها کنید.
- از دست دادن امتیازات: فرزند شما باید هزینه رفتار نادرست را بداند.
- نادیده گرفتن: اگر برخی از رفتارهای نادرست توجه را به خود جلب می کند، باید فوراً آن را نادیده بگیرید.
5- امور مالی را کنترل کنید:
مراقبت از خانواده با یک درآمد واحد یا وابستگی به همسر سابق سخت ترین جنبه های والدین مجرد است. درک این مسئله برای شما حائز اهمیت است که در مورد سرمایه گذاری های بلند مدت، بودجه خود را بر این اساس بودجه کنید، برای بازنشستگی برنامه ریزی کنید و در صورت امکان باید با انجام یک کار اضافی درآمد کسب کنید.
6. گروه های پشتیبانی:
بدیهی است که والدین مجرد باید مراقب فرزندان باشند. می توانید از خانواده و دوستان خود کمک بخواهید. شما همچنین ممکن است به یک گروه پشتیبانی بپیوندید، یا یک پرستار بچه استخدام کنید تا از کودک کوچک خود مراقبت کند.
7. پاسخ های صادقانه بدهید:
کاملاً بدیهی است که فرزند شما ممکن است از شما در مورد والدین دیگر یا تغییر در خانواده سؤال کند. سعی کنید به روشی صادقانه و باز به او پاسخ دهید. همچنین، پشتیبانی و کمک لازم را برای مقابله با آن احساسات به او ارائه دهید.
8. احساس گناه را حذف کنید:
ممکن است به خاطر چیزهایی که نمی توانید ارائه کنید یا زمانی که ممکن است با فرزندان خود بگذرانید احساس گناه کنید. اگر در مورد طلاق خود یا راه هایی که شما را از شریک زندگی خود جدا کرده است احساس گناه می کنید، با یک مشاوره طلاق گفتگو کنید.
9. مثبت باقی بماند:
ممکن است به سرعت درگیر خواسته ها و مسئولیت های والدین مجرد شوید. همچنین ممکن است درد مرگ یا طلاق همسرتان را متحمل شوید. با وجود همه اینها، شما باید مثبت بمانید زیرا ممکن است بچه هایتان به راحتی از روحیه شما متأثر شوند. به طور منظم ورزش کنید، استراحت کافی داشته باشید و یک رژیم غذایی سالم را حفظ کنید تا زندگی خود را از هر نظر متعادل کنید. شما ممکن است برخی از نارضایتی ها را با بچه های خود در میان بگذارید، اما همچنین به آنها بگویید که آنها دلایل مشکلات شما نیستند.
امیدوارم مقاله ما به شما در امر والدین مجرد کمک می کند. اگر نظرات دیگری دارید ، لطفاً آن را با ما به اشتراک بگذارید. گروه مشاوره نیک همراه با مشاوره های حضوری، آنلاین تلفنی نقش موثری در بهبود روابط خانواده بر عهده دارد.
021-28424894