رشد شناختی نوزاد به سرعت خود رخ میدهد و معمولا از روند آن آگاهیم. بعضی از نوزادان با سرعت بیشتری به نقاط عطف میرسند، در حالی که برخی نیاز به زمان بیشتری دارند. اما تا زمانی که کودک سالم و طبیعی است، لازم نیست نگران سرعت یادگیری یا رسیدن به نقاط عطف کودک باشید. با این حال، می توانید مغز کودک را از طریق برخی اقدامات سالم تحریک کنید. این اقدامات از رشد شناختی آنها پشتیبانی می کند. در این پست، 11 راه ساده برای تقویت مهارت های شناختی کودک به شما ارائه می دهیم.
راه های تقویت مهارت های شناختی کودک و افزایش هوش کودک
سالم بودن و رشد سالم، چیزی است که در این سن برای کودک مهم است زیرا برای ارزیابی سطح هوش یا هوشمندی آنها هنوز خیلی زود است. کودک شما با سرعتی که طبیعت تعیین می کند، باهوش خواهد شد. اما در ادامه روش های برای افزایش هوش کودکان و نوزادان ذکر شده است.
1. با کودک خود صحبت کنید
شما همواره با کودک خود صحبت می کنید، اما تا حالا می دانستید که صحبت کردن یکی از بهترین و آسان ترین راه ها برای تشویق رشد شناختی آنهاست؟ صحبت با کودک باعث می شود که حرف هایتان را بشنود و پردازش کند. ممکن است نوزاد نتواند درک کند و پاسخ دهد، اما می تواند گوش دهد و یاد بگیرد. اگر کودک سعی دارد به سؤالات شما پاسخ دهد، صحبت هایتان را ادامه دهید. با کودک خود صحبت کنید همانطور که با یک کودک بزرگتر صحبت می کنید.
صحبت کردن می تواند در هر زمان و هر مکان اتفاق بیفتد. برخی از موقعیت هایی که می توانید با کودک خود گفتگویی سرگرم کننده داشته باشید عبارتند از:
- هنگامی که پوشک او را تغییر می دهید، به کودک بگویید که الان چه کاری انجام می دهید.
- در حالی که بازی می کنید، سؤال کنید، “پدر کجاست؟”
- موارد را برچسب گذاری کنید و نام آنها را بگویید. به عنوان مثال، قبل از تغذیه، بشقاب غذا را نشان داده و بگویید ، “ببین مادر این بشقاب است و این قاشق شماست. “
2. آواز بخوانید
کارشناسان می گویند گوش دادن به آهنگ ها و آواز خواندن می تواند فرصتی برای استفاده از کلمات باشد. موسیقی ممکن است برای نوزادان جالب باشد. آواز خواندن جلوه هایی مشابه صحبت کردن دارد و به همین دلیل روشی مناسب برای باهوش تر کردن کودک است.
فکر نکنید آواز خواندن برای کودک خیلی زود است، و می توانید لحظه ای احساس کنید که از محیط اطراف خود آگاه می شوند. بخاطر داشته باشید که آهنگ های شاد و سرحال بخوانید، زیرا تحقیقات نشان داده است که نوزادان ترانه ها و لالایی های شاد را ترجیح می دهند.
3. کتاب بخوانید
درست مثل صحبت کردن و آواز خواندن، قصه گویی برای کودکان نیز بر مهارت گوش دادن کودک تأثیر مثبت می گذارد. بچه ها دوست دارند صدای والدین خود را گوش دهند، چه در حال صحبت کردن باشد و چه کتاب خواندن. نوزادان گوش می دهند، اما ممکن است علاقه ای به نگاه کردن به کتاب و تصاویر آن نداشته باشند. اما هرچه کودک شما بزرگتر می شود، به کتاب بیشتر علاقه نشان می دهد و دوست دارد خودش صفحات را ورق بزند.
نوزادان ممکن است توجه کمی داشته باشند. می توانید با قرار دادن کتاب در جلویشان، آنها را علاقه مند کنید تا بتوانند متن و تصاویر بزرگ روشن را مشاهده کنند. همچنین اجازه دهید کودک نوپا، خود کتاب را انتخاب کند.

4. بشمارید
شمارش اعداد فرصتی برای تعامل فراهم می کند. شماری از اشیاء یا تصاویر مانند بلوک های بازی یا تعداد دفعاتی که پرنده در کتاب کودکان نشان داده شده است را بشمارید. ممکن است کودک شما اعداد را نفهمد، اما به احتمال زیاد در هنگام شمارش به کلماتی که می گویید توجه می کند. شمارش ممکن است مغز کودک را برای گوش دادن و فکر کردن تحریک کند.
5. قایم باشک بازی کنید
قایم باشک یک بازی ساده برای آموزش کودک در مورد ماندگاری شیء است، یعنی اینکه یک شی حتی وقتی خارج از چشم باشد، وجود دارد. نوزادان این مفهوم را در سن چهار تا هفت ماهگی کشف می کنند. قبل از این سن، اگر یک اسباب بازی را زیر پتو مخفی کنید، کودک فرض می کند که این اسباب بازی برای همیشه از بین رفته است. اگر مادر اتاق را ترک کند، کودک وحشت کرده و گریه می کند.
قایم باشک راهی آسان برای تقویت درک کودک از پایداری شیء است. درگیر شدن با خواهر و برادر و سایر اعضای خانواده می توانند این چالش را برطرف کرده و کودک را به فکر وادارد و مغز را تحریک کند.
6. بازتاب در آینه
از سن شش ماهگی بیشتر نوزادان دوست دارند بازتاب خود را در آینه مشاهده کنند. دیدن انعکاس شخص در آینه ممکن است کاملاً تحریک کننده باشد زیرا به نظر می رسد یک دنیای کاملاً متفاوت در داخل آینه وجود دارد. نمی توان گفت چه چیزی در ذهن کودک است، اما احتمالاً نوزادان از دیدن بازتاب آنها سرگرم می شوند. کودک والدین ، خواهر و برادر یا حیوان خانگی خود را در بازتاب تشخیص می دهد. مشاهده بازتاب و تشخیص آنها ممکن است کودک را به فکر بهتر بگذارد.
7. آلبوم خانوادگی ببینید
با نشان دادن تصاویر خانواده می توانید کودک را با چهره های جدید آشنا کنید. این یک فعالیت رضایت بخش با کودک و نوزادان بزرگتر است که بیشتر از نوزادان علاقه نشان می دهند. هنگام نمایش عکس، با عکس والدین، خواهر و برادر و سایر اعضای خانواده که کودک هر روز می بیند، شروع کنید.
8- بازی های تقلیدی انجام دهید
زبان خود را بیرون بکشید، خواهید دید کودک شما هم همین کار را می کند. گفته می شود که تقلید می تواند نقش مهمی در رشد مغز کودک داشته باشد. نوزادان یاد می گیرند مهارت های اساسی تعامل اجتماعی را شکل دهند و عملکردهای اشیاء اطراف خود را از طریق تقلید کشف کنند.
در اینجا برخی از ساده ترین بازی های تقلیدی که می توانید با کودک خود بازی کنید:
- چشمانتان را باز و بسته کنید
- دهان خود را باز و بسته کنید
- زبان خود را به بیرون بیاورید یا بخندید
- سر خود را به پهلو بچرخانید
- در حالی که کودک در حال تماشای مشت است، آن را باز و بسته کنید
9. بازی های وانمودی انجام دهید
بازی های وانمودی سرگرم کننده هستند. به عنوان مثال، پدر وانمود می کند که پستچی است. او مجبور است کیسه ای را با پاکت حمل کند و همچنین احتمالاً کلاه پوشیده باشد. کودک سپس می آموزد که کیسه ای پر از پاکت نامه، نشانگر پستچی است.
این بازی ها ممکن است با نوزادان بزرگتر بهتر جواب دهند. موارد زیر چند ایده اصلی برای نمایشنامه های تظاهری است، اما می توانید مفاهیم خود را نیز ایجاد کنید:
- نقشی مانند پستچی، سرآشپز یا مهندس را بازی کنید. برای هر نقش از پیشنهادهای مربوطه استفاده کنید. برای مثال می توانید هنگام بازی سرآشپز از اسباب بازی های آشپزخانه پلاستیکی استفاده کنید و ضمن اینکه وانمود می کنید مهندس هستید از آچار پلاستیکی استفاده کنید.
- داستان ها را با اسباب بازی ها تصور کنید و وانمود کنید که بازی می کنید. یک عروسک یا یک اسباب بازی پر شده بگیرید و وانمود کنید که گرسنه یا خواب آلود است.
- همچنین می توانید با استفاده از کتب تعاملی که دارای تصاویر و یا مقواهای پاپ آپ است، بازی کنید.
10. از تماشای تلویزیون یا موبایل خودداری کنید
قطع نکردن کودک از تماشای تلویزیون یا استفاده از تلفن های هوشمند باعث هوشمندی آنها نمی شود، اما مطمئناً حواس او را کاهش می دهد. کارشناسان پزشکی اظهار دارند که صحبت کردن، خواندن و آواز خواندن با کودک،تمام تحریکات مورد نیاز مغز آنها را تأمین می کند. تلویزیون و دیگر صفحه نمایش ها حتی اگر محتوا به عنوان “آموزشی” تلقی شود، مزایای دیگری برای کودک ایجاد نمی کند.
درنهایت، صرف وقت برای تماشای تلویزیون و مشاهده تلفن هوشمند می تواند به زمان گرانبهایی را که می تواند برای سایر فعالیت های مفید دیگر برای تقویت مهارت های شناختی کودک مورد استفاده قرار گیرد، از بین ببرد.
11- یک رژیم متعادل تهیه کنید
اگر کودک شما به اندازه کافی بزرگ شده است که از غذاهای جامد استفاده می کند، برای تهیه تمام ریز مغذی های ضروری، یک رژیم متعادل برای آنها فراهم کنید. آهن، روی و ید باعث افزایش رشد شناختی می شوند. یک رژیم غذایی حاوی سبزیجات، گوشت و لبنیات به همراه فرمول یا شیر مادر باید منبعی ایده آل برای تمام مواد مغذی و کالری باشد.
به یاد داشته باشید که همه کودکان با همان سرعت رشد نمی کنند. هیچ پارامتر ارزیابی جهانی برای تعیین میزان هوشمندی کودک وجود ندارد. رفتارهای عمومی و ویژگیهای شخصیتی شاخصهای قطعی سطح هوشمندی نیستند. بنابراین، اگر کودک شما با سرعتی متفاوت نسبت به سایر نوزادان در سن خود رشد می کند، نگران نباشید. تا زمانی که متخصص اطفال رشد کودک را سالم ببیند، دیگر لازم نیست نگران باشید. از روشهایی پیروی کنید که باعث تقویت مهارت های شناختی کودک شده و به کودک اجازه دهید یک مسیر طبیعی برای رشد را طی کند.
گروه مشاوره کودک نیک همراه با مشاوره حضوری، آنلاین و تلفنی نقش بسیار موثری در رشد ذهنی کودک، تربیت کودکان و بهبود شرایط خانواده ها داشته است.
021-28424894