تفسیر نقاشی کودکان

تفسیر نقاشی کودکان

نقاشی های کودکان می تواند در مورد ترس ها، شادی ها، رویاها، امیدها و کابوس های آنها و همچنین به شما در مورد روابط آنها با جهان و چیزهای دیگر، چیزهای بسیاری به شما بگویند. پس بیاموزید که چگونه نقاشی های کودکان را رمزگشایی کنید و کودک و شخصیت درونی او را بهتر بشناسید. تفسیر نقاشی کودکان، تفسیر نقشه ارتباطی است و آثار هنری کودکان نمایانگر شخصیتی آنها است. نقاشی های کودکان بی نظیر است و می تواند اطلاعات دقیقی در مورد هنرمندان جوان به ما بدهد.

تفسیر نقاشی کودکان

کودکان روند نقاشی خود را از همان لحظه نگه داشتن مداد و قرار دادن آن روی کاغذ شروع می کنند. برای افراد کوچک نقاشی یک فعالیت طبیعی است و معمولاً با لذت زیاد. آنها به منظور بیان احساسات ترسیم می کنند، زیرا نمی دانند چگونه احساسات مختلف را از طریق کلمات بیان کنند.

والدین امیدوارند که در نقاشی های فرزند خود معانی پیدا کند. بعضی اوقات نقاشی ها چیزی بیشتر از یک سرگرمی و بازی که خودش را در صفحه نشان می دهد، نیستند. اما گاهی اوقات، تفسیر نقاشی های کودکان به این معنی است که شما یک لایه عمیق تر از آنچه فکر می کنند و احساس می کنید را کشف می کنید.

بنابراین، بیش از حد یک نقاشی را نخوانید، بلکه در عوض به کودک اجازه دهید تا به شما بگوید این نقاشی برای آنها چه معنی دارد. پرسیدن سؤالاتی، مانند آنچه افراد نقاشی انجام می دهند، می تواند چیزهایی را از کودک شما نشان دهد که شما ممکن است هرگز خود را نبینید.

تفسیر نقاشی کودکان
تفسیر نقاشی کودکان

مراحل نقاشی کشیدن کودکان

سه مرحله از نقاشی های کودکان وجود دارد: خط خطی کردن، پیش شماتیک و شماتیک.

خط خطی کردن (2-4 سال)

در این مرحله، هیچ واقع گرایی در تصاویر وجود ندارد و تنها خطوطی در یک صفحه دیده می شود. شاید به نظر برسد که هیچ چیز در آنجا وجود ندارد، اما گاهی اوقات کودکان چیزی به نام “واقع گرایی مستحکم” ایجاد می کنند.

پیش شماتیک (4-7 سال)

در این مرحله، کودکان سعی می کنند با چشمان خود چیزهایی را که می بینند ایجاد کنند. آنها ممکن است ساده ترین چیزها، مانند صورت، چوب، اتومبیل، کامیون، درخت و خانه را ترسیم کنند. معمولاً هیچ جزئیات واقعی از این نقاشی ها در دست نیست. در پایان مرحله، آنها شروع به اضافه کردن موارد خاصی می کنند که ایده های خود را از هم جدا می کنند، مانند گل هایی که در جلوی خانه یا لباس هایی بر روی چوب قرار می گیرند.

شماتیک (7+ سال)

در این مرحله شواهدی از طرحواره وجود دارد. به عنوان مثال، نقاشی اقیانوس ممکن است شامل آبشارهای دریایی، ستاره های دریایی، ساحل، افرادی که مایو پوشیده اند، و غیره باشد. نقاشی های انسان جزئیات بیشتری را در بر می گیرد، احتمالاً از واقع گرایی بیشتری برخوردارند و استفاده از دیدگاه های جدید امکان پذیر است.

تنظیمات جنسیت و رنگ

با کمال تعجب، بین اینکه چگونه ترسیم کردن دخترها و پسران اختلافاتی وجود دارد. دختران را معمولاً به صورت های گرد از جمله گل، قلب ترسیم می کنند، در حالی که زاویه ها، جعبه ها و خطوط تنگتر از ویژگی های پسران به همراه ماشین، اتوبوس و غیره است. به طور کلی، کودکان ترجیح می دهد جنسیت خود را ترسیم کنند.

علاوه بر این، برخی محققان گزارش داده اند كه دختران تمایل دارند از رنگهای بیشتری نسبت به پسران استفاده كنند، با ترجیح رنگهای گرمتر (یعنی صورتی) و پسرها ترجیح خود را نسبت به رنگهای خنك تر نشان می دهند (یعنی آبی).

انتخاب رنگ ظاهرا می تواند قابل توجه باشد:

  • سیاه و بنفش حاکی از تسلط است و می تواند مورد علاقه کودکی باشد که نسبتاً خواستار آن است. آبی محبوب کودکانی است که ماهیت دلپذیری دارند و از مشارکت لذت می برند.
  • رنگ قرمز رنگ هیجان است، ممکن است مخصوصاً کودکان مورد استفاده قرار گیرند که نمی خواهند چیزی را از دست بدهند و یکی از محبوب ترین رنگ های مورد استفاده کودکان است.
  • صورنی نیاز به عشق و قدردانی را نشان می دهد و مورد علاقه دختران است.
  • سبز رنگ کسانی است که دوست دارند متفاوت باشند، هنرمند و باهوش هستند.
  • زرد همچنین نشان دهنده هوش و طبیعت آفتابی است.

موقعیت ترسیم در صفحه

وقتی موضع گیری در صفحه می شود، ظاهراً سمت چپ صفحه به طور سنتی با گذشته وهمچنین با مادران همراه است.

سمت راست به علاقه به آینده و نیاز به برقراری ارتباط مربوط می شود. این سمت با پدران در ارتباط است.

کودکی که نقاشی هایی با اندازه خوب را به طور برجسته در صفحه قرار می دهد، متعادل و مطمئن به حساب می آید، در حالی که در مقابل، چهره های کوچکی که در لبه زیرین کاغذ یا در گوشه ای کشیده شده اند، احساس ناکافی بودن یا عدم امنیت کودک را ابراز می کنند.

نسبت ها

در هر نقاشی و به خصوص در مواردی که کودک در آن نمایش داده می شود، هماهنگی و تعادل از اهمیت بالایی برخوردار است. به عنوان مثال اگر کودک خود را بسیار ریز نشان دهد، ممکن است نشان دهنده احساس فرومایگی یا عدم امنیت باشد.

همین مسئله در مورد میزان کاغذ با استفاده از نقاشی نیز صدق می کند. به طور معمول، کودکان تمام فضا را اشغال می کنند و این نشانگر ورود به محیط است.

هنگامی که کودک فقط از مرکز یا گوشه ای از کاغذ استفاده می کند، این می تواند نشانه عدم امنیت یا رابطه دشوار باشد.

نقاشی کودکان چه چیزی را نشان می دهد؟

بسیاری از احساسات را می توان از نقاشی های کودک فهمید، اما ممکن است معنای آن به طور کامل منتقل نشود. با این حال، نکاتی وجود دارد که محققان دریافته اند که ممکن است آنچه کودک واقعاً احساس می کند را نشان دهد.

نقاشی های دقیق و مرتب ممکن است کودکی را که احساس نیاز به تلاش زیاد دارد نشان دهد.
تصاویر جسورانه، به خصوص اگر در کنار هم باشند ، می تواند نشانه استرس، احساسات شدید، عزم یا عصبانیت باشد، در حالی که علائم نرم تر ماهیت ملایمی را نشان می دهد.

کیفیت خط همچنین می تواند قابل توجه باشد – تصویر ترسیم شده با خطوط روشن، تند و تیز، شکسته، کودکی مردد و ناامن را آشکار می کند.. در مقابل، خط مداوم، آزادانه ترسیم شده بیانگر اعتماد به نفس و احساس امنیت است.

در هنگام ترسیم ارقام، اندازه و اندازه نسبی شکل های در نظر گرفته شده مهم تلقی می شوند ، با توجه به این که ارقام مهم تر یا غالب تر بزرگتر می شوند.

فقدان اسلحه گاهی اوقات نشانگر ترسو بودن و نشانه ای از کودکان غیر پرخاشگرانه تعبیر می شود، در حالی که اغراق در اندازه دست ها به عنوان نمادی از کودکان تهاجمی در صورتی که این شکل یک عکس پرتره است، دیده می شود. به همین ترتیب، پاهای ریز به عنوان نشانه ناامنی دیده می شود – به معنای واقعی کلمه یک پایه ناپایدار است.

  • کودک تحریک کننده: شکل های بزرگ، بدون گردن و عدم تقارن اندام.
  • کودک مضطرب: ابر، باران، پرنده های پرواز،  چهره های بدون چشم
  • کودک خجالتی: چهره های کوتاه، بدون بینی و دهان، چهره های ریز و بازوهای نزدیک بدن
  • کودک عصبانی: دستها و دندانهای بزرگ، بازوهای بلند، چشمهای متقاطع
  • کودک نا امن: چهره های هیولایی، سرهای ریز، بدون دست و چهره های شیب دار
تفسیر نقاشی کودکان
تفسیر نقاشی کودکان

تصویر انسان

از سن 5 سالگی به بعد، چهره انسان باید با تمام قسمت های آن نمایان شود. در اینجا برخی از معانی ضمنی آورده شده است:

  • گوشها: عدم حضور آنها نشانگر تمایل کمی به گوش دادن به دیگران
  • دهان: غیبت آن به معنای وجود چیزهایی است که کودک نمی خواهد بگوید.
  • دستها: وقتی بزرگ هستند، نشان دهنده رفتن به سمت دیگران و رابطه با افراد دیگر هستند.
  • بازوها یا پاها: عدم حضور آنها نشانگر ناخالصی است و هنوز هم کاملاً به والدین وابسته هستند، یا نداشتن توسعه روابط با آنها، جدایی از مادر.

تصویر خانواده

برای تفسیر نقاشی های خانواده، به موقعیت کودک را در مقایسه با دیگران توجه کنید.

  • وقتی بچه ها در وسط قرار دارند، در بین والدین، به این معناست که آنها احساس امنیت و محافظت می کنند.
  • اگر کودک در گوشه ای بسیار کوچکتر یا تنها باشد، ممکن است احساس انزوا داشته باشد.

معمولاً کودک ابتدا کسی را که بیش از همه تحسین می کند، ترسیم می کند. و هنگامی که او یک نفر را بسیار بزرگتر از بقیه جلب می کند، ممکن است این شخص را مظلوم یا غالب قلمداد کند. فرد مفقود شده می تواند موضوع حسادت یا درگیری باشد.

تصویر درخت

درخت بسیار مهم است زیرا نشان دهنده پیوند با خود ماست.

  • هنگامی که تنه به خوبی با شاخه های بزرگ متناسب است، این به برون گرایی تفسیر می شود. در حالی که شاخه های کوچک روح ترسناک را نشان می دهند.
  • ریشه ها نشانگر یک پایه خانوادگی محکم است. و بهترین قسمت، وجود برگ و میوه است – غالب بودن آنها در مورد تنه نشانگر خیال پردازی است.
  • این دو موضوع اول، درخت و خانواده آنقدر مهم هستند که اگر کودک از رسم آنها امتناع ورزد، ممکن است به معنای این باشد که او از چیزی می ترسد.

و در حقیقت این یکی از تست های کلاسیک است که توسط روانشناسان مورد استفاده قرار می گیرد.

تصویر خانه

خانه پناه ما، دنیای کوچک ما، درست است؟ نمادی از حمایت برای همه!

در اینجا عناصر مهم عبارتند از:

  • حضور درها و پنجره ها؛
  • دودکش، گلها و جزئیات دیگر؛
  • یک مسیر
  • درها و پنجره ها نشانگر ورود به دنیای بیرونی است. در مسیری که به خانه منتهی می شود، همین اتفاق می افتد.

هرچه جزئیات این نقشه ها مانند دودکش، گل و غیره بیشتر باشد ، احساس خوشبختی و آرامش بیشتر می شود.

تصویر آب و خورشید

سرانجام، در اینجا دو عنصر نمادین دیگر وجود دارد: خورشید نمایانگر چهره پدرانه است و آب، مادر است

در اینجا همچنین می توانید تمام آنچه را که قبلاً دیدیم بکار بگیرید – به ابعاد  متعادل یا بیش از حد مظلوم یا غایب و موقعیت متقابل نگاه کنید.

نحوه تشویق نقاشی کردن کودکان

یادگیری تفسیر و رمزگشایی نقشه های کودکان می تواند برای شما به عنوان والدین بسیار مفید باشد. با این حال، سعی کنید این فعالیت خلاق را نیز تشویق کنید.

تجربیات هنری به کودکان کمک می کند تا استقلال خود را توسعه دهند و به آنها این امکان را می دهد که ایده های خود را بر روی کاغذ یا قالب های دیگر ارائه دهند. از همه مهمتر، بیان خلاق به کودکان اجازه می دهد تا به جادوی تصورات خود بپردازند، این همان چیزی است که کودک بودن همه چیز را در بر می گیرد.

نکاتی برای تشویق کودکان به نقاشی کشیدن

  • بخشی از زمان بازی را به یک هنر تبدیل کنید. وسایل مختلف نقاشی مانند مداد رنگی، مداد ضخیم و نشانگر قابل شستشو را به آنها پیشنهاد دهید. کیسه های کاغذی را برش دهید تا بکشید. گاهی اوقات به کودکان خردسال کمک می کند اگر کاغذ را روی میز بچرخانید ، بنابراین به محض ترسیم آنها حرکت نمی کند.
  • نیازی به دستورالعمل نیست. به کودک خود اجازه دهید آزمایش و خلاقیت خود را به روش خودش کشف کند. این کودک مستقل باید احساس اعتماد به نفس، شایستگی و زیرکی کند.
  • به فرایند، نه فقط محصول توجه کنید. به جای اینکه فقط از موفقیت فرزندتان تعریف کنید، در روند نقاشی آنها شرکت کنید. به او کمک کنید تا موارد پیچیده تری را ترسیم کند، یا رنگهای مناسب را انتخاب کنید.
  • از هنر برای کمک به فرزند خود در بیان احساسات قوی استفاده کنید. اگر فرزند شما عصبانی است، با کشیدن تصویری بسیار عصبانی به او کمک کنید تا چنین احساساتی را ابراز کند.
  • هنر و نویسندگی فرزندتان را به نمایش بگذارید. اینگونه می داند که کودک شما می داند که کار وی ارزش و اهمیت دارد.

کودکانی که دوست ندارند نقاشی کنند

و اگر کسی دوست ندارد نقاشی کند؟ آیا چیزی برای نگرانی وجود دارد؟

تقریباً همه کودکان دوست دارند نقاشی کنند ، حتی اگر این اشتیاق فوراً ظاهر نشود. نقاشی کشیدن چیزی جز راهی برای بیان خود نیست و در كودكان معمولاً به روشی طبیعی و غریزی اتفاق می افتد. اما کودکانی نیز وجود دارند که نقاشی کشیدن را دوست ندارند! آنها راههای دیگری برای بیان خلاقیت خود پیدا خواهند کرد.

با بچه های خود نقاشی بکشید و آنها را با ما به اشتراک بگذارید. این عالی خواهد بود! اگر می خواهید با شخصیت کودک خود را بیشتر آشنا شوید، می توانید با گروه مشاوره کودک نیک همراه تماس بگیرید.

021-28424894

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سرپرست نویسندگان
دکتر مریم عبداللهی- مشاوره خانواده و کودک

مریم عبدالهی

ارشد روانشناسی عمومی
مشاوره ازدواج، مشاوره فردی

رزرو یک جلسه مشاوره