آمادگی کودکان برای طلاق

آمادگی کودکان برای طلاق

طلاق می تواند آسیب زننده ترین حادثه در زندگی کودکان باشد. و برای والدین، دردناک ترین چیز اینست که به فرزندشان در مورد جدایی خود بگویید. چگونه می توانید در مورد طلاق به بچه ها بگوییم وقتی که حتی نمی فهمند منظور شما چیست؟ هر چند که دردناک باشد، اما زوجین باید اوضاع را به طور مؤثر اداره کنند تا زندگی کودک آسیب نبیند. نکته خوب این است که می توانید با کمی برنامه ریزی این مشکل را حل کنید. در این پست در مورد آمادگی کودکان برای طلاق ، چیزهایی که باید قبل از گفتن به آنها توجه کنید و چگونگی کمک به فرزندتان در این مرحله دشوار، توضیحاتی آورده شده است.

آمادگی کودکان برای طلاق

پایان دادن به ازدواج دلهره آور است و خبر طلاق می تواند فرزندان را ویران کند. هنگامی که شما و شریک زندگی تان سرانجام تصمیم به طلاق گرفتید، در مورد آن با فرزندان خود صحبت کنید و موضوع را با آنها در میان بگذارید. این کار هرگز آسان نیست؛ با این حال، چگونه می توانید تأثیر منفی را کاهش داده و آن را تا حد ممکن برطرف کنید:

زمان مناسب را انتخاب کنید:

طلاق خود را با عجله اعلام نکید. صبر کنید تا زمان مناسب برسد. نمی توانید به راحتی وارد اتاق کودکان خود شوید و به آنها بگویید که تصمیم به طلاق گرفته اید. لازم نیست در مراحل اولیه جدایی به آنها بگویید اما در عین حال صبر نکنید تا همه چیز به پایان برسد.

زمانی را صرف پاک کردن شبهات کنید:

برای گفتگو درمورد دلایل طلاق و اطمینان خاطرشان به آنها زمان دهید. شک و سردرگمی آنها را پاک کنید. برای صحبت با بچه های خود، زمان دهید.

این موضوع را با هم بگویید:

اگر خبر توسط والدین ارسال شود، خیلی بهتر است. هر دوی شما باید در مورد آنچه می خواهید، بحث و گفتگو کنید. شما باید به جای ترس از عواقب، رویکرد مثبتی داشته باشید.

به فرزندتان بگویید که او مقصر نیست:

عدم حضور یکی از والدین در زندگی فرزند شما ناعادلانه است. ممکن است کودکان تصور کنند که دلیل طلاق والدینشان هستند. به آنها اطمینان مكرر بدهید كه طلاق تقصیر آنها نیست و هیچ ارتباطی با آنها ندارد.

از سرزنش خودداری کنید:

در حالی که با کودکان صحبت می کنید، دعوا، استدلال، اتهامات و سرزنش ها را کنار بگذارید زیرا این امر می تواند روی ذهن آنها تأثیر منفی بگذارد. هرگز شریک زندگی خود را هنگام صحبت با فرزندان خود سرزنش نکنید. به یاد داشته باشید که شریک زندگیتان پدر یا مادر فرزندان شماست و آنها نمی خواهند در چنین شرایطی به چیزهای منفی در مورد والدینشان گوش دهند.

جزئیات را نگویید:

از گفتن جزئیات مشکلات به فرزندان خود اجتناب کنید. آنها لازم نیست بدانند که چرا تصمیم به جدایی گرفته اید.

موضوع را ساده قلمداد کنید:

باید آن را برای بچه ها، به خصوص کوچکترها ساده نگه دارید. برای آنها، این خبر ممکن است شوک آور باشد. به جای پیچیدن یا گیج کردن آنها با جزئیات، آنها را درک کنید و موضوع را خیلی ساده بیان کنید. با لحنی آرام و خنثی صحبت کنید، ” مامان و بابا سعی کرده اند که دیگر دعوا نکنند، بنابراین تصمیم گرفته ایم که در خانه های جداگانه زندگی کنیم. اما این راهی نخواهد بود که شما را دوست نداشته باشیم؛ بدون توجه به آنچه اتفاق افتاده دوستتان داریم. ”

با توجه به سن فرزندتان صحبت کنید:

باید با فرزندان خود به روشی متناسب با سن صحبت کنید. در اینجا یک بینش سریع در مورد آن وجود دارد.

الف) برای بچه های زیر پنج سال

احتمالاً مجبور نیستید توضیح بیشتری دهید زیرا آنها توانایی درک رویدادها را ندارند. آنها در سنی قرار دارند که سناریوهای علت و معلولی را نمی فهمند. آنها احساسات را درک می کنند اما نمی توانند کاملاً آنها را بیان کنند.

اگر بچه های شما پیش دبستانی هستند، باید مراقب علائم هشدار دهنده مانند عصبانیت، ترس یا عدم تعادل عاطفی باشید. ممکن است مواردی در پیشرفت آنها ایجاد شود مانند از دست دادن اشتها یا بیدار شدن چندین بار در شب.

برای تأمین ثبات، باید فرزند خود را با عشق و مراقبت پرورش دهید. پایبندی به کارهای روزمره آنها به ویژه برای کودکان نوپا و پیش دبستانی بسیار مهم است، زیرا آنها برای همه چیز به والدین وابسته هستند.

ب) بچه های شش تا هشت ساله

توانایی فکر کردن، درک و صحبت درباره احساسات را دارند. با این حال، آنها هنوز هم نمی توانند حوادث پیچیده مانند طلاق را درک کنند. از این رو ، شما باید در سؤالات آنها گشاده باشید و شبهات آنها را روشن کنید و به طور مداوم آنها را دوست داشته باشید.

ج) نه تا یازده ساله

می توانند در مورد احساسات و شرایط فکر کرده و صحبت کنند. آنها در خارج از خانه با دوستان و مربیان روابطی دارند، بنابراین می توانید زمان را به گونه ای برنامه ریزی کنید که آنها را با دوستان خود سرگرم باشند.

د) افراد 12 تا 14 ساله

توانایی بیشتری در درک طلاق دارند. آنها ممکن است دوستانی داشته باشند که والدینشان طلاق گرفته اند. ممکن است در مورد جدایی ایده داشته باشند و خود را در بحث ها درگیر کنند و سؤال کنند. آنها می خواهند استقلال بیشتری داشته باشند.

در ارتباط خود باز باشید تا بتوانید به فرزند نوجوان خود وصل شوید. مواقعی وجود خواهد داشت که آنها بخواهند تنها بمانند اما صحبت کردن با آنها را متوقف نکنید. با آنها صحبت کنید و به آنها نشان دهید که اهمیت دارند.

صرف نظر از سن، کودکان سوالات زیادی دارند که از ترس می پرسند. برخی از سؤالات فوری می پرسند، در حالی برخی سوالات دیگر به مرور زمان به وجود می آیند. بنابراین، مهم است که به کودکان فرصت های مکرر برای پرسیدن سؤال و ابراز نگرانی های خود بدهید. از همه مهمتر، رابطه کودک با والدین باید قوی باشد و در معرض تعارضات والدین قرار بگیرد.

کودکان با موقعیت ها بسیار سازگار هستند. اما این امر ضروری است که روند کار را برای آنها آسان کنید. بنابراین، خود را آماده کنید که چه چیزی در مورد طلاق به بچه ها بگویید و چگونه آنها را در مورد وضعیت خود بگویید.

آمادگی کودکان برای طلاق
آمادگی کودکان برای طلاق

کارهایی که باید قبل از اعلام طلاق انجام دهید

برای اعلام طلاق خود از راهکاری پیروی کنید تا تأثیر آن بر فرزندان شما کم باشد:

قضیه را از منظر فرزندتان ببینید:

اگر با فرزندتان مانند یک بزرگسال صحبت کنید، ممکن است آنچه را می گویید نفهمد. مانند یک کودک فکر کنید و تصور کنید که اگر والدینتان در کودکی از هم جدا شوند، چه حسی دارید. آنچه را که می خواهید به فرزندتان بگویید، بنویسید و از مثالهایی استفاده کنید تا آنها را به درک وضعیت برساند.

واقعیت را بگویید:

اگر شما و شریک زندگی تان مسئولیت فرزندان را تقسیم کرده اید، جزئیات را به روش عملی به آنها بگویید. به آنها بگویید که طلاق چگونه در زندگی روزمره شان تأثیر می گذارد، برای مثال، “قرار است با مادر زندگی کنید، اما من در آخر هفته ها از شما مراقبت خواهم کرد.”

هنوز تمام نشده است:

با این که خبر را به فرزند خود می دهید کار شما تمام نشده است. بچه ها برای جذب و هضم تغییر در زندگی، وقت می خواهند. در این مدت از آنها پشتیبانی کنید و برای رسیدگی به تنش ها آماده شوید.

صادق باشید:

احساسات خود را از آنها پنهان نکنید. آنها را باور کنید زیرا آنها کسانی هستند که می توانند با شما همدلی کنند. زندگی آنها نیز دقیقاً مانند زندگی شما در حال تغییر است.

در صورت لزوم کمک بگیرید:

اگر از وضعیت خود ناراضی هستید یا فرزندانتان مشکلاتی دارند، از یک مشاور طلاق که می تواند راهکارهایی برای مقابله با اوضاع ارائه دهد، کمک بگیرید.

به کارهای روزمره ادامه دهید:

اجازه ندهید که طلاق کارهای روزمره شما را مختل کند. بگذارید آنها به همان مدرسه بروند، مراقبت روزانه داشته باشند و با همان دوستان بازی کنند و فعالیتهای خود را انجام دهند. مهم است که شرایط کودک شما در طی یک زمان بسیار سخت ثابت باشد. این به کودکان کمک می کند تا درک کنند که زندگی آنها تحت تأثیر طلاق قرار نمی گیرد.

علیرغم مراقبت های مناسب و در نظر گرفتن چندین نکته در هنگام بازگو کردن خبر طلاق می تواند تأثیر خاصی بر فرزند شما بگذارد. کودکان ممکن است با آن سخت کنار بیایند. چگونه می توانید به فرزندان خود کمک کنید که با آن مقابله کنند، چگونه می توانید از فرزندتان در هنگام طلاق محافظت کنید؟

چگونه می توانید از فرزند خود در حین و بعد از طلاق محافظت کنید

بسیاری از زوج ها به دلیل تأثیر منفی آن بر فرزندانشان، طلاق را به تعویق انداخته اند. اما، در موارد خاصی که طلاق اجتناب ناپذیر است، برای محافظت از فرزندتان از تأثیرات منفی کارهایی که لازم است باید انجام دهید.

سلامت عاطفی کودکان باید مهمترین اولویت شما باشد:

نبردهای اخلاقی و حقوقی خود را کنار بگذارید و آینده فرزندتان را در اولویت خود قرار دهید. شما باید اطمینان حاصل کنید که آنها دارای یک محیط مثبت هستند که از نظر عاطفی آنها را تغذیه می کند.

از دعوا با همسر سابق خود خودداری کنید:

این می تواند چالش برانگیز باشد اما غیرممکن نیست. اگر تصمیم گرفته اید که مسیر خود را جدا کنید، پس از آن با احترام متقابل و همچنین به نفع فرزند خود، دوستانه جدا کنید. سعی کنید از دعواهای زشت خودداری کنید. اگر این کار را انجام دهید تاثیر بدی خواهید گذاشت. مسائل خود را، چه مالی و چه قانونی، به سرعت حل کنید.

والدین هر دو باید در زندگی کودک دخیل باشند:

این که آیا این یک حضانت مشترک است یا حضانت فردی، والدین باید درباره آنچه در زندگی بچه های خود اتفاق می افتد اطلاع داشته باشند. این می تواند تأثیر بسزایی در رشد کودک داشته باشد. واقعیت این است که بچه ها برای رشد عاطفی سالم به والدین نیاز دارند. وقتی یکی از والدین کودک را رها کند، این اثر می تواند مضر باشد.

با فرزند خود همدردی کنید:

این طبیعی است که بچه ها وقتی نتوانند وقت کافی را با پدر یا مادر خود بگذرانند، احساس می کنند او را از دست بدهند. در چنین حالتی، کسی که بیشتر وقت خود را با کودک می گذراند،  باید به جای اینکه از استرس گم شدن والدین دیگر چشم پوشی کنند، با کودک همدلی کنند.

رابطه با ناپدری یا نامادری دیگر را تقویت کنید:

بچه ها به والدین احتیاج دارند. اگر همسر سابق شما در زندگی خود شخص جدیدی دارد، اطمینان حاصل کنید که فرزند شما با آن شخص رابطه خوبی دارد زیرا او بخشی از زندگی فرزند شما خواهد بود. درباره آن شخص با کودکتان منفی صحبت نکنید، زیرا باعث می شود فرزند شما از او دور شود.

به فرزندان عشق و اطمینان خاطر بدهید:

کودکان وقتی می بینند پدر و مادرشان در حال طلاق است، احساس ناامنی و آسیب پذیر می کنند. عدم اطمینان از آینده باعث اضطراب آنها می شود. اجازه ندهید که این فکر در ذهنشان ایجاد شود. به آنها عشق و توجه و اطمینان خاطر دهید.

به آنها آزادی دهید:

به آنها اجازه دهید هر وقت خواستند، والدین دیگر را ببینند. نباید اجازه دهید انتخاب شخصی شما در منافع آنها دخالت کند. حتی بدتر، از آنها نپرسید که با چه کسی می خواهند بمانند. هدف شما باید تأمین ثبات و خوشبختی فرزندتان باشد. شما باید اجازه دهید که بچه ها با پدر و مادر وقت کافی داشته باشند بدون محدودیت و تعصب.

به آنها اجازه دهید احساسات خود را ابراز کنند:

این خوب است که کودک شما در مواقعی مانند ناراحتی، گریه یا شورش کند. هر وقت فرزندانتان می خواهند صحبت کنند، به آنها گوش دهید. احساسات آنها را درک کنید، اما با آنها بحث نکنید. گفتگوها را ادامه دهید تا فرزندانتان با شرایط سازگار شوند.

در مورد همسر سابق خود صحبت نکنید:

در مورد همسر سابق خود چیزهای زیادی برای گفتن خواهید داشت، اما در برابر اصرار برای صحبت کردن در مورد هر چیز منفی مقاومت کنید. این احساس غلط در ذهن کودک درباره والدین ایجاد می کند و ممکن است کودک را نیز آزار دهد. با این کار اعتبار خود را از دست خواهید داد.

مرزهایی برای خود داشته باشید:

هرگز زندگی عاشقانه یا مشکلات اقتصادی خود را با فرزندان خود در میان نگذارید. آنها را در موقعیتی قرار ندهید که برایشان استرس زا باشد. این وظیفه شماست که کارها را انجام دهید. آنها باید بدانند که شما پایدار و قوی هستید. ممکن است نتوانید به تنهایی مشکلات را حل کنید، اما از بزرگسالان دیگر در خانواده و دوستان خود کمک بگیرید.

بگذارید انتقال بین خانه ها یکنواخت باشد:

هنگامی که فرزندتان از یک خانه به خانه دیگر می رود، آن را با صلح و آرامش انجام دهید. به عنوان مثال می توانید انتقال را در مکانی دور از خانه، در یک پارک بازی انجام دهید. انتظار نداشته باشید که کودکتان یک شبه عادت کند.

محیط خانه را گرم کنید:

ممکن است بچه ها زندگی در دو خانه را غیر عادی بدانند و این آمادگی کودکان برای طلاق را دشوار کند. با این حال، با دوست داشتن و گرم بودن آن را برای آنها خوب کنید. به عنوان مثال، می توانید هر زمان که به خانه بروید، موارد مورد علاقه آنها مانند کتاب داستان، اسباب بازی یا شکلات آماده نگه دارید. کودکان خواهند فهمید که از منافعشان مراقبت می شود. به آنها این احساس را ندهید که به طور موقت در اینجا هستند.

از آنچه در اختیار دارید استفاده کنید:

طلاق می تواند یک تغییر عمده زندگی باشد که منجر به عواقب خوب و بد شود. اگر می خواهید غصه بخورید، می توانید، اما باید با جریان زندگی خود حرکت کنید. مهمتر از همه، شما باید به فرزندتان نشان دهید که با وجود داشتن موانع در زندگی، چقدر قوی هستید. باید خود را پرورش داده و بهبود بخشید و زندگی خود را در اولویت قرار دهید.

اگر یکی از والدین در دسترس نباشد:

کودکان به زندگی هر دو والدین احتیاج دارند. اما، اگر یکی از والدین هرگز در آنجا نباشد و یا حتی بچه ها را رها کند، در این صورت والد در دسترس باید فقدان والد دیگر را جبران کند. با ارائه عشق و پشتیبانی می توانید به فرزندتان کمک کنید که از نظر عاطفی قوی شود.

اجازه دهید کودک با همسر جدیدتان آشنا شود:

به کودک خود مدتی اختصاص دهید تا با شرایط جدید سازگار شود. عجله نکنید، شریک جدید خود را به کودک معرفی کنید. صبر داشته باشید و اجازه دهید فرزندتان قبل از معرفی او به عنوان پدر یا مادر با وی آشنا شده و احساس راحتی کند.

آمادگی کودکان برای طلاق

کمک به کودکان برای مقابله با طلاق:

کودکان به دلیل طلاق والدینشانمی توانند مضطرب شوند. می توانید روش های زیر را برای کمک به فرزند خود برای کنار آمدن با آنها امتحان کنید:

1. گوش دهید و بحث کنید:

لازم است در مورد تغییراتی که ممکن است در زندگی آنها بعد از طلاق اتفاق بیفتد بحث شود تا آماده شوند. به نظرات و آرزوهای فرزند خود گوش فرا دهید و به آنها اطمینان دهید که تصمیم طلاق برای منافع بیشتر خانواده است.

2. به بچه ها کمک کنید تا احساسات خود را بیان کنند:

یکی از راه های آمادگی کودکان برای طلاق اینس که احساسات آنها را دست کم نگیرید. بگذارید آنها ناراحتی، ناامیدی، درد و اندوه خود را ابراز کنند، زیرا برای مقابله با چنین وضعیت آسیب زایی به زمان و پشتیبانی نیاز دارند. با آنها آشکارا درباره مشکلات خود صحبت کنید. ابراز صدمه، غم و اندوه به آنها کمک می کند تا واقعیت را درک کرده و بپذیرند و با آن برخورد مثبت داشته باشند.

3. زندگی پایدار را فراهم کنید:

طلاق می تواند پایه و اساس خانواده را بلرزاند و بچه ها نسبت به عواقب آن احساس تهدید می کنند. جدایی از شریک زندگی شما می تواند به یک وضعیت عاطفی و مالی ناپایدار در خانواده منجر شود. تمرکز والدین حتی پس از جدایی باید این باشد که فرزندانشان از نظر اقتصادی و عاطفی پایدار باشند. برای این کار، والدین مجبورند که در کنار یکدیگر بنشینند و طرحی برای چگونگی مدیریت موضوعات ترتیب دهند تا آینده فرزندان به هیچ وجه مختل نشود.

4- حضانت را با سابق خود مدیریت کنید:

پس از طلاق، والدین اغلب حضانت فرزندان را به اشتراک می گذارند تا بچه ها بدون هیچ مشکلی قانونی بتوانند با والدین خود وقت بگذارند. اما بعضی اوقات، اتهامات، سرزنش ها و سوء تفاهم ها می تواند کل ترتیبات را خراب کند و بچه ها تنها کسانی هستند که در این امر رنج می برند. زمان هایی را که یک پدر و مادر می تواند با بچه ها ملاقات کند و یا وقت خود را سپری کند، به راحتی مدیریت کنید.

5. سلامتی فرزندتان را بررسی کنید:

نیازی به گفتن نیست که تاثیر طلاق بر فرزندان زیاد است و یک امر استرس زا است. اما، در میان همه مشکلات و نبردهای قانونی، از سلامتی فرزندتان غافل نشوید. مراقب سلامتی آنها باشید. اگر آنها یک وضعیت پزشکی دارند، اطمینان حاصل کنید که به برنامه داروها پایبند باشید.

هنگامی که تلاش جدی خود را برای کمک به فرزندان برای کنار آمدن با یک اتفاق ناخوشایند مانند طلاق انجام می دهید، مطمئناً از آن بیرون می آیند. با این حال، آنها ممکن است سوالات زیادی داشته باشند، که باید با صبر و حوصله به آنها پاسخ دهید.

محتمل ترین سؤالی که ممکن است کودکان داشته باشند عبارتند از:

  • طلاق چیست؟
  • چرا طلاق می گیرید؟
  • چه کسی از من مراقبت خواهد کرد؟
  • من کجا خواهم خوابید؟
  • چه کسی از مادر / پدر مراقبت خواهد کرد؟
  • چه کسی از حیوان خانگی مراقبت خواهد کرد؟
  • چه کسی سقوط خواهد کرد و مرا از مدرسه انتخاب می کند؟
  • تولد خود را کجا جشن می گیرم؟
  • آیا هر دوی شما برای مسابقات مدرسه می آیید؟
  • “دلم برای مادرم تنگ می شود” ، یا “دلم برای بابا تنگ خواهد شد.”

اگر به برخی از سؤالات پاسخی ندارید، به جای اینکه آنها را کنار بگذارید، در مورد آن صادق باشید.

هیچ چیز برای همیشه دوام ندارد و اوضاع سخت را نیز پشت سر خواهید گذاشت. اما تغییرات همیشه آسان نیست. خوشبختانه، آمادگی کودکان برای طلاق راحت تر بوده و در برابر تغییر کمتر مقاوم هستند. شما به عنوان والدین باید به آنها کمک کنید تا با شرایط جدید سازگار شوند و پس از طلاق پایدار بمانند.

گروه مشاوره طلاق نیک همراه با مشاوره های آنلاین، حضوری و تلفنی نقش موثری آمادگی کودکان برای طلاق و حل معضلات بعد از طلاق بر عهده دارند.

021-28424894

یک پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سرپرست نویسندگان
دکتر مریم عبداللهی- مشاوره خانواده و کودک

مریم عبدالهی

ارشد روانشناسی عمومی
مشاوره ازدواج، مشاوره فردی

رزرو یک جلسه مشاوره