مشکلات فرزند میانی و چیزی به نام سندروم فرزند میانی چیست؟

سندروم فرزند میانی

چندین دهه است که این باور وجود دارد که کودکان میانی نسبت به فرزند بزرگتر یا کوچکتر خانواده توجه دریافت نمی کنند. این ممکن است در خانواده مشکل خاصی ایجاد نکند، اما برای جلوگیری از ایجاد مشکلات خانه و اختلالات رفتاری کودکان باید مراقب باشید. در این پست در مورد سندروم فرزند میانی یا دوم، علائم و راههای غلبه بر آن توضیح داده ایم.

سندروم فرزند میانی چیست؟

سندروم کودک دوم یا میانی وضعیتی را توصیف می کند که در آن فرزند دوم (در صورتی که فقط دو خواهر و برادر وجود داشته باشد) یا فرزند میانی (در صورت وجود سه خواهر و برادر) از حضور خواهر و برادر خود تأثیر منفی می بیند. این وضعیت ممکن است در صورتی به وجود آید که والدین کوچکترین فرزند را نادیده بگیرند و تمام مسئولیت ها را به بزرگتر بدهند، در حالی که کودک میانی کمتر توجه می بیند.

وقتی کودکان بین دو خواهر و برادر یا در موقعیتی که احساس نادیده گرفتن کنند، گرفتار می شوند، رنج زیادی را تحمل خواهند کرد. آنها ممکن است این رنج را با کلمات بروز ندهند بلکه با رفتارشان نشان دهند. این یکی از عوامل ایجاد کودکان تهاجمی است. (در مورد کودکان تهاجمی بیشتر بدانید.)

آیا همه کودکان از سندروم کودک میانی رنج می برند؟

همه کودکان میانی از این سندرم رنج نمی برند. با این حال، اگر والدین علاقه شدید نسبت به یک فرزند داشته باشند، این مسئله به یک مشکل تبدیل می شود. در خانه هایی که والدین به آن توجه می کنند و به نیازهای همه فرزندانشان گوش می دهند که هرکدام شخصیت های مختلف و نیازهای متفاوتی را به همراه دارند، کمتر شاهد این سندرم هستند.

علائم و نشانه های سندرم کودک میانی:

فرزند وسط ​​یا دوم شما می تواند این علائم را نشان دهد. به دنبال این نشانه ها باشید و کشف کنید که چرا فرزندتان با آنها دست و پنجه نرم می کند.

اعتماد به نفس پایین و حسادت

فرزند دوم یا میانی شما اگر با کودک بزرگتر مقایسه شود، می تواند باعث کاهش عزت نفس وی شود. اگر او در بین فرزندان شما چالش برانگیزتر است، ممکن است شما ناآگاهانه به فرزند دوم خود بگویید که از خواهر و برادر بزرگتر خود یاد بگیرد. این مقایسه آنها را به سمت حسادت سوق می دهد.. سعی کنید کودکان را بیش از حد مقایسه نکنید. نتیجه ممکن است این باشد که خواهران و برادرها هر دو از یکدیگر بیزار شوند و عزت نفس و روحیه پایین تری پیدا کنند.

این کودکان بدون هدف هستند

اگر توجه شما به خواهر و برادرهای بزرگتر و کوچکتر متمرکز شود، ممکن است کودکان میانی از بین بروند. این عدم توجه، آنها را بی هدف می گذارد و به فقدان مهارت های اجتماعی کمک می کند.

کودک احساس می کنند که هیچ انتظاری از آنها نمی رود

اگر آنها قدردانی نشوند، احساس می کنند که خانواده آنها انتظار چیزی از آنها ندارد. آنها احساس می کنند که در انجام هر کاری خوب نیستند و انتظار ندارند که مردم مسئولیت هایی را به آنها ارائه دهند.

سندروم فرزند میانی

ویژگی های سندرم فرزند دوم

دونالد دبلیو ریچاردسون، مدیر کلینیک در مرکز مشاوره North Shore، در کتاب تولد و شما، ادعا می کند که کودکان میانی ممکن است در مورد هویتشان دچار اشتباه شوند و به همین دلیل بین خواهر و برادرهای بزرگتر و کوچکتر از خودشان گرفتار شوند. این مسئله از تماشای خواهر و برادرهای آنها ناشی می شود.

اولین مسئولیت شما به عنوان والدین در جلوگیری از مشکلات فرزند میانی ، درک روش منحصر به فرد زندگی هر کودک در جهان است. به عنوان مثال، یک کودک ممکن است کودکی برونگرا باشد که خود را به خوبی بیان می کند، در حالی که کودکان درون گرا از تعاملات اجتماعی دوری می کنند. گوش دادن دقیق به شما کمک می کند که بدانید چگونه به تک تک فرزندان نزدیک شوید.

پاسخ ندادن کودک به محبت شما

فرزند دوم شما ممکن است به همان روشی که فرزند اول شما انجام می دهد، به عشق و محبت شما پاسخ ندهد. اگر احساس می کنید فرزند خردسال شما را دوست ندارد یا توجه بیشتر شما را می خواهد، درباره آن فکر کنید. او به همان اندازه که می توانید به او محبت کنید احتیاج دارد و احتمالاً در تلاش است تا به شما نشان دهد كه از مقدار عشق شما راضی نیست و از شما بیشتر می خواهد. سپری کردن وقت ویژه با هر کودک، حتی اگر فقط 10 دقیقه در روز باشد، می تواند کمک کند.

کودک سعی می کند توجه شما را جلب کند

کودکان میانی ممکن است با پرسیدن سوالات زیاد یا درخواست کمک در هر کاری، توجه شما را جلب کنند. آنها ممکن است خود از انجام کارها خودداری کنند و به والدین یا خواهر و برادرهای دیگر بسیار متکی باشند. آنها می توانند بدخلق باشند و کارهایی انجام دهند که توجه شما را به خود جلب کند.

او از مقایسه متنفر است

وقتی فرزندان خود را با هم مقایسه می کنید، فرزند دوم شما ممکن است برعکس آنچه را که می خواهید، انجام دهد. از مقایسه میان خواهر و برادر خودداری کنید.

فرزند دوم شما در معرض خطر بیشتری برای ایجاد مسائل عاطفی است، به خصوص اگر احساس بی عاطفی یا بی توجهی کند. عدم توجه کافی به نیازها، تحولات و دستاوردهای او همچنین باعث می شود وی احساس بی تحرکی کند. هرکاری که برای فرزندان دیگر انجام می دهید، برای فرزند دوم یا میانی ​​خود هم انجام دهید. به آنها کمک کنید تا بفهمند که مانند سایر فرزندانتان برای شما ویژه هستند.

درونگرا یا برونگرا شدن کودک

عزت نفس پایین به دلیل عدم توجه کافی والدین ممکن است تا حدی ایجاد شود. ممکن است در یک طرف طیف بچه هایی با عزت نفس کم از مردم دور شوند و از معاشرت بپرهیزند. عزت نفس پایین ممکن است منجر به ابراز خشم و تحریک پذیری شود.

رقابت در بین خواهر و برادر ها

رقابت در بین خواهران و برادران یک تجربه معمولی است که اگر والدین توجه خود را بر نیازهای کودکان فرزندان با نظم و روحیه متفاوت متمرکز نکنند، ممکن است تشدید شود. ممکن است احساسات منفی مداوم بین خواهران و برادران ایجاد شود. احساسات منفی ممکن است احساسات مثبت و زیربنایی عشق را تحت الشعاع قرار دهد.

عوامل محتمل سندرم کودک میانی

کودک دوم شما می تواند تفاوت در نگرش شما را در اوایل زندگی نشان دهد. این احتمالاً بر عزت نفس او تأثیر می گذارد و همچنین باعث ایجاد رقابت خواهر و برادر می شود. این ممکن است منجر به سندرم فرزند دوم در فرزند شما شود. در حالی که دلیل اصلی می تواند عدم توجه باشد، دلایل دیگری وجود دارد که می تواند در کودکان متوسط ​​یا دوم تأثیر داشته باشد.

بحران هویت در کودک

اگر کودک شما احساس کند که توجه شما به خواهر و برادرهایشان به او بیشتر مورد توجه است، می تواند در روند پیشرفت شکل گیری هویت وی تأثیر بگذارد. از آنجایی که کودک مبتلا به این سندرم معتقد است که توجه شما به یک خواهر و برادر داده می شود یا در میان دیگران به اشتراک گذاشته می شود، به جز او، دچار یک بحران هویت می شود.

آنها ممکن است درک کنند که چرا او همان توجه یا عشق را دریافت نمی کند، مشکل داشته باشد. او به دنبال مکان هایی می شود که در آن جای بگیرد و برای درک اوضاع تلاش می کند. غالباً کودکی که خلق و خوی او خواستار حمایت بیشتر است ، ممکن است درک کند که وقتی حقیقت است توجه کمتری را به خود جلب می کند ، این است که نسبت به خواهر و برادر خود نیاز به توجه بیشتری دارند. یا در شرایط معکوس ممکن است کودک وقتی یک خواهر و برادر دارای مشکلات سلامتی قابل توجهی است ، توجه کمتری را به خود جلب کند.

پشتیبانی والدین

به طور طبیعی والدین به دلایل مختلف توجه زیادی به فرزندان خود می کنند. نوزادان درمانده تر هستند و به حمایت بیشتری نیاز دارند. برخی از کودکان توانایی های آموزشی متفاوتی دارند و برخی ممکن است به دیگران کمک بیشتری داشته باشند.

والدین باید مراقب نیازهای مختلف فرزندان مختلف خود و همچنین مسائلی در زندگی خود باشند که ممکن است بر میزان توجه که باید در هر زمان خاص ارائه دهند، تأثیر بگذارد.

آیا ترتیب تولد بر شخصیت کودک تأثیر می گذارد؟

نه، ترتیب تولد تأثیری در شخصیت کودک ندارد. گزارشی از مجموعه مقالات آکادمی ملی علوم ایالات متحده (PNAS) می گوید که شخصیت کودک به ترتیب تولد او بستگی ندارد. بر اساس قدرت آماری بالا و نتایج مداوم در نمونه ها و طرح های تحلیلی ، باید نتیجه بگیریم که ترتیب تولد تأثیر ماندگاری در ویژگی های شخصیتی گسترده در خارج از حوزه فکری ندارد.

نکاتی برای جلوگیری از مشکلات فرزند میانی:

  • مراقب نیازهای فردی هر کودک باشید.

همانطور که قبلاً ذکر شد، مقایسه ها چیزی است که بچه ها را آزار می دهد. حتی به عنوان بزرگسالان، ما مقایسه های نامطلوب را دوست نداریم. ممکن است خواهر و برادر نسبت به مقایسه حساس باشند. اگر از رفتار بچه های دیگر خود قدردانی می کنید، می توانید به فرزندان میانی خود راه درست انجام کارها را نشان دهید.

  • بیش از حد توجه نکنید

در حالی که توجه شما به کودک ضروری است، زیرا این امر باعث می شود احساس ارزشمندی به وجود بیاید، بیش از حد آن ممکن است تأثیرات منفی بر همه خواهر و برادرها داشته باشد.

  • شنونده باشید، نه قاضی

به حرف‌های کودک خود گوش دهید. هیچ سوال و یا اشتیاقی را که نشان می دهند را کنار نگذارید. در این سن لطیف، آن‌ ها نیاز به حمایت شما دارند. چیزی را احمقانه یا بیجا رد نکنید.

  • بگذارید متفاوت باشد

تصور کنید که فرزندان اول شما در یک ورزش یا فعالیت قهرمان است و شما می خواهید که فرزند میانی شما راه برادر بزرگ خود را دنبال کند. آیا شما او را تحت فشار زیادی قرار نمی دهید؟ این نه تنها بر روحیه او تأثیر می گذارد بلکه بر عزت نفس او نیز تأثیر می گذارد. به او اجازه دهید مسیر خود را انتخاب کنند و شما در طول مسیر آنها را راهنمایی و انگیزه کنید. پدر و مادر حامی باشید.

  • بازی کردن

لحظات و خاطرات کودکان خود را ثبت کنید و به آن‌ ها بگویید که فکر می‌ کنید هر یک از آن‌ ها خاص هستند. به کودک خود توجه کنید. با او بازی کنید و جزئی جدایی‌ ناپذیر از زندگی او باشید.

  • کودک خود را ویژه کنید

شما می توانید هر کدام از فرزندان خود را به صورت خاص بدانید. فعالیتهایی را با فرزند دوم خود ترتیب دهید و وقت بیشتری را برای وی اختصاص دهید.

  • به آنها کمک کنید که خواهر و برادر خود را دوست داشته باشند

کودکان میانی ممکن است با همدلی نسبت به دیگران، مذاکره کننده خوبی باشند، شما می توانید در این زمینه به آنها کمک کنید. سعی کنید دوستی در بین فرزندانتان ایجاد کنید.

گروه مشاور کودک نیک همراه با مشاوره های حضوری، آنلاین و تلفنی سعی در بهبود رفتار کودکان و رفع اختلالات رفتاری کودکان دارد.

021-28424894

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سرپرست نویسندگان
دکتر مریم عبداللهی- مشاوره خانواده و کودک

مریم عبدالهی

ارشد روانشناسی عمومی
مشاوره ازدواج، مشاوره فردی

رزرو یک جلسه مشاوره