آموزش نه گفتن به کودکان

اهمیت آموزش مهارت نه گفتن به کودکان

یکی از مهم ترین راه های محافظت از فرزندتان، آموزش قدرت و توانایی “نه” گفتن به اوست. توانایی نه گفتن فرزندان به این معنا نیست که آنها به هر چیزی نه بگویند. بلکه آنها یاد خواهند گرفت که مجبور نیستند کاری را که راحت نیستند انجام دهند و باید در موقعیت هایی که آنها را ناراحت می کند، سریعا نه بگویند. البته این کار ساده ای نیست و نیاز به صبر و حوصله والدین دارد. در این مقاله با روش های آموزش نه گفتن به کودکان آشنا خواهید شد.

روش های آموزش نه گفتن به کودکان

اهمیت آموزش مهارت نه گفتن به کودکان یک امر ضروری برای زندگی آینده فرزندانتان می باشد. کودکانی که در جریان معادلات ساده زندگی مهارت نه گفتن را یاد می گیرند، در سال های جوانی بدون ترس از قطع شدن رابطه و یا طرد شدن به خواسته دوستی که به او سیگار تعارف می کند نه می گوید و یا در برابر توقع های نابه جای همسرش در سال های بعد بدون ترس از اینکه رابطه اش در زندگی مشترک به خطر بیفتد جواب منفی می دهد. علاوه بر تاثیرات مثبت در آینده کودکان، این کار یکی از بهترین راه های مقابله با آزار جنسی کودکان است.

دیکتاتور نباشید

هنوز هم هستند پدر و مادرهایی که سبک فرزند پروری دیکتاتوری را دارند و به این باورند که به خاطر نقش پدر و یا مادر بودن دلیلی برای اینکه فرزندان خود را قانع کنند و علت موضوعی را برای فرزندان خود توضیح دهند وجود ندارد. فقط کافی است تشخیص دهند و بگویند نه. درست است که کودک شما تا سالهای نوجوانی توانایی و ابزاری برای مقاومت در برابر پدر و مادر خود ندارند و خواسته و یا ناخواسته از والدین اطاعت می کنند اما وقتی والدین برای تصمیمات و حرف خود دلیل نمی آورند و توضیح نمی دهند در آینده هم این کودکان نمی توانند در مواردی که با آنها مخالف هستند سربلند و پیروز بیرون بیایند و نمی توانند هنگام نه گفتن منطق خود را بکار گیرند.

به همین دلیل توصیه می کنیم وقت نه گفتن به فرزندتان، دلیل این تصمیم را هم توضیح دهید. مثلا به کوچولوی تان بگویید «نه برایت چیپس نمی خرم، چون دیروز خورده بودی و زیاد خوردنش برایت ضرر دارد»، همین جملات ساده و قابل فهمی که به زبان کودک تان آنها را ادا می کنید، تکلیف او را در آینده در بسیاری از موقعیت هایی که باید نه بگوید روشن می کند.

«نه» سرنوشت ساز است

اگر این نکته ها را بخوانید می فهمید چرا باید به کودک تان نه گفتن را آموزش دهید. اگر به کودک تان یاد دهید به موقع و بجا از این کلمه استفاده کند، آینده اش را بیمه کرده اید. چرا که باعث شده اید او فکرش را به کار بیندازد و تصمیم گیری کند . از خودش در برابر خطرات و سوء استفاده ها محافظت می کند . موفقیت بیشتری را بدست می آورد و همیشه به دنبال موقعیتی بهتر و تصمیم درست تر است و اعتماد به نفس او تقویت می شود و مستقل بودن را یاد می گیرد .

آموزش نه شنیدن

موافقت یک خیابان دو طرفه است. نه تنها آنها اجازه دارند به کسی که به بدن، احساسات و یا فضای شخصی شان وارد می شود نه بگویند، بلکه باید به نه گفتن دیگران هم احترام بگذارند.

وقتی که کودکتان جواب منفی برای خواسته اش می شنود و مدام خواسته اش را تکرار می کند، از سر بی حوصلگی و یا ترحم حرفتان و نظرتان را عوض نکنید. در چنین مواقعی هر چند بار به خواسته و اصرار او جواب منفی بدهید و با رفتاری خوب و مهربانانه علتش را برای او توضیح دهید. در اینصورت او یاد خواهد گرفت که در صورت تکرار خواسته کسی قرار نیست حرفش را عوض کند و در صورتی که منطق و احساسش به او می گوید باید پاسخ منفی دهد و دلیلی ندارد جواب نه خود را تغییر دهد.

این مرحله از آموزش نیاز به صبر و حوصله زیادی دارد. باید بر روی حرفتان ایستادگی کنید و تسلیم کودک نشوید. در صورت تسلیم شدن این باور را به کودک خواهید داد که اگر کسی برای خواسته ای اصرار کرد باید تسلیم شود. فراموش نکنید که کودکان آینه رفتار والدین هستند.

کوپن های تان را نسوزانید

گفتیم کودک تان در کنار کسب کردن مهارت «نه شنیدن»، «نه گفتن» را هم یاد می گیرد، به همین دلیل باید مراقب زمان و شرایطی که کلمه «نه» را به زبان می آورید باشید. برای شروع باید تعداد دفعاتی که پاسخ منفی به زبان می آورید را محدود کنید. یادتان نرود که شما هر روز چند کوپن نه در اختیار دارید و نباید با ولخرجی، کوپن های تان را بسوزانید.
اگر مکرر و بیهوده از این کلمه استفاده کنید باعث میشود که این کلمه در ذهن کودکتان بی ارزش و بی اعتبار شود و همچنین این خطر را دارد که خودش هم نتواند به جا و قاطعانه از این کلمه سرنوشت ساز استفاده کند .

بازی مهارت نه گفتن

یکی از بهترین شیوه های آموزش مهارت های جدید کودک و شناختن آن در زندگی واقعی، نقش بازی کردن است. موقعیت های مختلفی که فرزندتان باید نه بگوید را بازی کنید و کودک را با فضایی که ممکن است در آن قرار بگیرد آشنا کنید تا کودک به راحتی بتواند خودش را در موقعیت قرار داده و نه بگوید.

والدین با کمی صبر و حوصله در آموزش نه گفتن به کودکان می توانند نقش بسیار مهمی در تربیت و آینده بهتر فرزندانشان داشته باشند. گروه مشاوره نیک همراه با مشاوره خانواده بصورت حضوری، آنلاین و تلفنی کمک موثری به والدین در امر تربیت فرزندان داشته است.

021-28424894

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سرپرست نویسندگان
دکتر مریم عبداللهی- مشاوره خانواده و کودک

مریم عبدالهی

ارشد روانشناسی عمومی
مشاوره ازدواج، مشاوره فردی

رزرو یک جلسه مشاوره