قهر کردن هنگام عصبانیت و ناراحتی یکی از ابزارهایی است که زنان و مردان در مقابل هم از آن استفاده میکنند. قهر کردن در زندگی مشترک بین زوجین همیشه بوده و مسالهای غیرقابل انکار است که در همه خانوادهها وجود دارد.
گاهی قهر کردن با یک دلخوری و اعتراض بین زن و مرد شروع میشود و شاید فکر کنید که قهر کردن مختص خانمها است و آقایان قهر نمیکنند. اما این تفکر اشتباه است.
در این مطلب میخواهیم دلایل مختلف قهر کردن مردان و زنان و تفاوتهای آن را بررسی کنیم و ببینیم که چه شخصیتهایی بیشتر قهر میکنند؟ پس تا انتها همراه ما بمانید.
تفاوت قهر کردن مردان و زنان
زن و شوهر هنگامی که در زندگی از هم دلخور میشوند، فکر میکنند با قهر کردن میتوانند از طرف مقابل خودشان انتقام بگیرند و با هم صحبت نمیکنند. اما با این شیوه نه تنها طرف مقابل تنبیه نمیشود، بلکه باعث میشود همسر او هم به این شیوه عمل کند و تاثیر منفی بر زندگی زناشویی آنها داشته باشد.
علت قهر کردن هر عاملی باشد پیامدهای منفی و نامناسبی برای رابطه افراد دارد. تفاوتهایی که در مردان و زنان وجود دارد باعث میشود که نوع و مدل قهر کردن آنها با هم فرق داشته باشد.
با آنکه آمار قهر کردن مردان در مقایسه با زنان کمتر است اما هر دو گاهی دلایل مشکلی برای این تصمیم دارند. از جمله:
- خودخواهی
- ترس
- مسئولیت ناپذیری
- زودرنج بودن
- انتقادپذیری پایین
- ناتوانی در بیان مشکلات
علت قهر کردن مردان
اغلب مردان وقتی با مشکلی روبرو میشوند و راه حل مناسبی برای آن پیدا نمیکنند، به قهر کردن روی میآورند. در واقع چنین تصمیمی ابزاری برای حل مشکلات آنها است و میخواهند با گذشت زمان و با آرامش، مشکل را حل کنند. این نوع قهر کردن چندان مخرب نیست.
آنها برخلاف زنان، نمیتوانند بهسرعت دعوا و ناراحتی را فراموش کنند. این مساله تا مدتها در ذهن مردان میماند و بهسختی از ذهن آنها پاک میشود. بهطور کلی چند مورد از دلایل قهر مردان عبارت هستند از:
ناامن بودن رابطه زناشویی
گاهی مردان آزادی بیان خواستهها و نیازهایشان را ندارند. بنابراین این مساله باعث میشود که قهر کردن را به جای بیان نیاز خود و حل اتفاق رخ داده، انتخاب کنند.
خشم
خشم یک علت دیگر قهر کردن مردان است که آنها هنگام برخورد با مشکلات، عصبانیت خود را نسبت به طرف مقابلشان و نارضایتی از بعضی مشکلات و مسائل ابراز میکنند.
عادت به قهر برای رسیدن به خواستهها
برخی از مردان با قهر کردن به خواسته خود میرسند. در نتیجه آنها این رفتار خود را ادامه میدهند که عادت به قهر کردن را در آنها تقویت میکند.
یادگیری
مردانی که زیاد قهر میکنند، در کودکی مشکلاتی داشتند. بهنحوی که بیشتر اوقات والدین آنها هنگام دعوا و قهر از فرزندان خود غافل شدند و مدام در مقابل آنها این کار را انجام دادند. این مساله باعث میشود که کودکان چنین عملی را یاد بگیرند و در آینده آن را در زندگی خود تکرار کنند.
حل نشدن مسائل
قهر کردن معمولا جلوی حل مسائل را میگیرد و فردی که قهر میکند توانایی حل سازنده مشکلات را ندارد.
انتظار نامعقول مردان، توانایی ذهنخوانی
بسیاری از مردان انتظار دارند که همسر یا طرف مقابلشان بتواند ذهن آنها را بخواند و بهطور خودکار نیازهای آنها را برطرف کند. بنابراین هنگامی که چنین اتفاقی نیافتد، قهر میکنند و توقع دارند که بدون صحبت کردن و بیان مشکل، طرف مقابلشان آن را بفهمد و مشکل را حل کند.
پیامدهای قهر کردن مردان
همانطور که گفتیم قهر کردن مردان پیامدهای مخربی میتواند داشته باشد. تعدادی از آنها را توضیح میدهیم.
احساس ناامنی همسر
با قهر کردن حالتی پیش میآید که در آن زن از خواستههای همسر خود آگاه نمیشود و ممکن است دچار اضطراب شده و نداند چه کاری را باید انجام دهد. در اصل فرد مقابل احساس ناامنی میکند و واکنشهای مختلفی را نشان میدهد.
باقی ماندن مشکلات
با قهر کردن مشکلی حل نمیشود. بنابراین افراد با قهر از حل مشکلات فرار میکنند و فرد مقابل هم با باج دادن سعی میکند مشکل را از بین ببرد. در این صورت مشکلات نه تنها حل نشدهاند، بلکه سرکوب میشوند و برای کوتاه مدت از بین میروند.
قهر کردن در زنان
قهر کردن در میان زنان معمولا رایجتر بوده و برای جلب توجه مردان است. آنها از آن بهعنوان وسیلهای برای نزدیکی بیشتر و گاهی اعلام مخالفت و ناراحتی استفاده میکنند. اما باید به این نکته اشاره کرد که قهر تا زمانی که بهصورت یک عادت در نیامده باشد، قابل تحمل است. اما اگر به یک ویژگی شخصیتی تبدیل شود، این عادت را باید ترک کرد.
قهر کردن در میان زنان معمولا حالت برونگراتری نسبت به قهر کردن مردان دارد. زنان هنگام قهر کردن با دوستان خود حتی با یک تماس تلفنی مساله را حل کرده و سریعتر از مردان آشتی میکنند. آنها با بیان علت ناراحتی و شنیدن دلیل قانع کننده دوست خود، قهر را فراموش میکنند و از اشتباه یکدیگر میگذرند.
چه شخصیتهایی بیشتر قهر میکنند؟
آیا میدانید چه شخصیتهایی بیشتر قهر میکنند یا علت آن چیست؟ قهر کردن مانند اضطراب و استرس در همه افراد یکسان نیست. همانطور که برخی افراد در برخورد با مشکلات دچار اضطراب شدیدی میشوند، عدهای هم بیشتر قهر میکنند.
آنها بهعنوان مثال زودتر از دیگران خاطرشان آزرده میشود و بیشتر قهر میکنند. بنابراین این رفتار به یک ویژگی از شخصیتشان تبدیل میشود. از طرفی اشخاصی بیشتر قهر میکنند که نسبت به دیگران کمتر توانایی صحبت کردن دارند و شاید هم فکر میکنند که حرف زدن آنها فایدهای ندارد.
البته این مساله به کودکی آنها هم بر میگردد. زیرا شخص در کودکی با قهر کردن به خواستههای خود رسیده و این قضیه باعث شده است تا به یک شیوه رفتاری تبدیل شود. این افراد فکر میکنند برای تحت کنترل درآوردن دیگران و تسلط روی آنها، بهترین کار قهر کردن است. گرچه چنین رفتاری خودخواهانه تلقی میشود و فرصت صحبت کردن را از دیگران میگیرد.
ممکن است افراد در زندگی اجتماعی و زناشویی در موقعیتهای متفاوتی قرار بگیرند و از آن برداشتهای مختلفی داشته باشند. مثلا گاهی فکر میکنند در شرایطی قرار دارند که مورد ظلم واقع شدهاند.
در این حالت با توجه به برداشتی که از موضوع داشته باشند به آن واکنش نشان میدهند. در این شرایط عدهای بلافاصله از خود دفاع میکنند و برخی ترجیح میدهند که قهر کنند و حرفی نزنند. تعدادی دیگر نیز به علت پایین بودن عزت نفس، هنگامی که دچار اختلاف نظر با دیگران میشوند، تصمیم به قهر کردن میگیرند.
نحوه پیشگیری از قهر
توجه به نکات زیر میتواند جلوی قهر کردن مردان یا زنان را بگیرد.
مانع هیجانهای منفی شوید
افراد مسلط و قوی هنگام بحث و مشاجره عصبانیت خود را به هر روشی ابراز میکنند که باعث میشود از احساسات منفی رهایی یابند. اما در مقابل افراد ضعیف سکوت میکنند و فریادها و حرف و کنایهها را تحمل میکنند و در نهایت تصمیم به قهر میگیرند.
بنابراین در این شرایط باید روی رفتار خود تسلط داشته باشید و هیجانات منفی را وارد روح و قلب طرف مقابل نکنید. در این صورت هر دو طرف میتوانید حرف بزنید و از خودتان دفاع کنید.
همچنین بخوانید: 14 راهکار طلایی برای پیشگیری از خیانت مردان
به قبل از قهر برگردید
بهترین راه برای پیشگیری از قهر کردن مردان یا زنان این است که به یکدیگر قول دهند که در شرایط و زمان مناسب دلخوریهای خود را بیان کنند. بهترین زمان هم وقتی است که دو طرف آمادگی شنیدن و صحبت در مورد موضوع مورد نظر را داشته باشند.
البته باید این نکته را نیز در نظر گرفت که موضوع مبهمی را باقی نگذارند و بعضی اختلاف نظرها و مشکلات راه حل مناسبی ندارند. همچنین گاهی نیز ممکن است بعضی مشکلات هیچ وقت حل نشوند. بنابراین لازم است زوجین آن را بپذیرند و دوباره در مورد آن بحث نکنند.
فرزندان را در قهر دخالت ندهید
در پایان زن و شوهر در صورت وجود فرزند نباید آنها را در قهر خودشان دخالت بدهند. گاهی والدین میگویند که به علت وجود فرزند خود به زندگی مشترک خود ادامه میدهند و آنها را سپر بلا میکنند. اما آنها بدون آنکه بخواهند، با این کار فرزندان خود را درگیر مشکلات میکنند و فرزندان نقش یک واسطه را پیدا خواهند کرد.
از طرفی فرزندان با این رفتارها دچار احساس گیجی شده و از بحث و کشمکش پدر و مادر خسته میشوند. بنابراین اعتماد بهنفس آنها کم خواهد شد و با الگو قرار دادن پدر و مادرشان، در آینده رفتاری مانند آنها خواهند داشت و نمیتوانند در خانواده خود احساس آرامش و امنیت کنند.
سخن نهایی
زنان و مردان باید نکات مهم درباره برقراری ارتباط موثر را یاد بگیرند و حتی خود را در موقعیتهای سخت کنترل کنند. از طرفی وقتی هم که دچار خشم و عصبانیت و هیجان میشوند به هم فرصت دهند، استدلال منطقی داشته باشند و سپس با آرامش صحبت کرده و موضوع را حل و فصل کنند.
با وجود آنکه روزانه افراد زیادی قهر میکنند اما با توجه به تفاوت قهر کردن مردان و زنان و تلاش برای پیشگیری آن، میتوان زندگی آرامتر و سالمتری داشت.
شما هم تجربه قهر کردن مردان را دارید؟ با ما به اشتراک بگذارید. ما در گروه مشاوره نیک همراه با مشاوره های حضوری، آنلاین و تلفنی به شما کمک میکنیم تا یک زندگی آرام و موفق داشته باشید.
021-28424894