امروزه انواع مختلفی از مشاوره وجود دارند که به حرکت به سمت بهبود و افزایش سلامت روانی مردم یک جامعه کمک میکنند. بعد از مشاوره حضوری، درمان غیرحضوری به علت افزایش گسترده و همهگیری ویروس کرونا بسیار محبوب شد که کماکان این محبوبیت حتی بعد از کاهش آمار این بیماری، رو به افزایش دارد.
از سوی دیگر اهمیت حفظ سلامت روانی بر کسی پوشیده نیست. حال این سوال مطرح میشود که بین مشاوره حضوری یا غیرحضوری کدام یک را انتخاب کنیم؟
هریک از دو شیوه مشاوره غیرحضوری یا حضوری مزایای منحصر بهفرد خود را دارند. شما پس از مطالعه این مطلب میتوانید با در نظر گرفتن مزایا و معایب هر روش، بهترین گزینه را برای درمان و افزایش آرامش خود انتخاب کنید. پس تا انتها با ما همراه باشید.
مقایسه کلی مشاوره حضوری و غیرحضوری
انجام جلسات مشاوره غیرحضوری در خانه از بعضی جنبهها راحتتر است. محدودیتهای مختلفی که ممکن است برای استفاده از جلسات مشاوره پیش رویمان داشته باشیم، مانند مسافت زیاد، ناتوانی در برنامهریزی زمانی و مواردی از این قبیل در جلسات مشاوره غیرحضوری کمرنگتر هستند.
از سوی دیگر فضای خنثی و راحت مطب یک مشاور (درمانگر) شما را از هیاهوی زندگی روزمره دور کرده و بهدست آوردن آرامش را برای آغاز جلسه درمانی راحتتر میکند. گاهی دانستن پاسخ این سوال که از کجا شروع کنیم، اهمیت بسیاری دارد و باید بتوانید کلاف بههم پیچیده افکارتان را اندکی از هم بگشایید.
بنابراین بهدست آوردن تمرکز برای آغاز جلسه مشاوره غیرحضوری یا حضوری واقعا حائز اهمیت است.
تحقیقات نشان میدهد مشاوره حضوری یا غیرحضوری، بدون در نظر گرفتن شکل و شیوه آن میتواند علائم افسردگی و روانپریشی را کاهش دهد. همچنین روشی است که حتی به اندازه داروهای ضد افسردگی تاثیر مثبت میگذارد.
مشاوره سنتی چیست؟
از ایام دیرین تاکنون درد دل کردن شیوهای برای بهبود حال روحی و تسکین افکار ناراحتکننده بوده است. شاید انسانها با کشف این روش غریزی تحمل سختیها را بر خود هموارتر کردهاند. حتی در مواردی پس از ساعاتی صحبت با دیگری، به این نتیجه رسیدند که آنچه از آن در درون خود بهعنوان سختی و مشقت یاد میکردند، در واقع چندان دشوار نبوده است.
در این قسمت منظور از مشاوره سنتی، گفتگو یا درمان سنتی از طریق تعاملات چهره به چهره یا حضوری با یک مشاور مجوزدار از وزارت بهداشت و درمان است. معمولا مشاوران این گفتگوها را در قالب جلسات هفتگی و در یک محیط اداری به مدت 45 دقیقه تا یک ساعت برگزار میکنند.
مشاوره حضوری چه مزایایی دارد؟
مشاوره حضوری اولین شیوه درمانی در رابطه با روح و روان است که مزایای زیر را دارد:
- ارتباط غیرکلامی
جلسات حضوری این امکان را به مشاور میدهد تا نشانههای غیرکلامی را بخواند و از آنها در راستای تایید یا رد آنچه بهصورت کلامی گفتهاید، استفاده کند. بهعبارت روشنتر اطلاعات غیرکلامی به درمانگر کمک میکنند تا نیازهای شما را بهتر درک کند.
با اینحال، اطلاعات غیرکلامی در قالب مشاوره غیرحضوری با استفاده از تماس تصویری بهطور کامل از بین نمیرود. مشاهده محیط درمانجو (بیمار) با استفاده از تماس تصویری نیز میتواند این اطلاعات را در اختیار درمانگر قرار دهد. اما یک جلسه مشاوره غیرحضوری با استفاده از تلفن این مزیت را نخواهد داشت.
2. مکان خنثی
جلساتی را که در مطب یک درمانگر برگزار میکنید، میتوانند فضایی دور از زندگی روزمره را برای شما فراهم کنند.
مکان خنثی یعنی جایی که برایتان دغدغهای ایجاد نمیکند، شما را به یاد خاطرات خاصی نمیاندازد، ذهنتان را مشغول نمیکند و میتواند راحتی شما را هنگام مطرح کردن اطلاعات خصوصیتان افزایش دهد.
3. مشارکت فعال
بعضی از نیازهای سلامت روان نیاز به حمایت و مشارکت درمانی مستقیم و حضوری دارند. در صورت استفاده از خدمات مشاوره حضوری، مشارکت و حمایت مشاور را استفاده از هنر، موسیقی و بازی درمانی افزایش میدهند.
مشاوره حضوری چه معایبی دارد؟
معایب مشاوره حضوری عبارت هستند از:
هزینه
معمولا نرخ بین مشاوره غیرحضوری و حضوری تفاوت زیادی ندارد، بنابراین از نظر هزینه هیچ مزیتی برای هر یک از این روشها وجود ندارد. اما در بعضی موارد ممکن است هزینه هر جلسه مشاوره غیرحضوری کمی کمتر از مشاوره حضوری باشد.
بدیهی است که این نکته در مورد تفاوت هزینه مشاوره غیرحضوری یا حضوری برای هر مشاور منحصر بهفرد است و برای همه مشاوران در هر کلینیکی یکسان نیست.
همچنین بخوانید: مهارتهایی که باید زمان گفتگو با همسر خود داشته باشید
2. دسترسی
رفتوآمد به جلسات درمانی میتواند برای برخی افراد چالش مهمی باشد که ترافیک، مسائل حملونقل عمومی و زمان رفتوآمد هم به این موضوع اضافه میشوند. دوری از کار یا اولویتهای دیگر نیز میتواند دسترسی به مشاوره حضوری را محدود کند.
3. زمان بندی
دورههای انتظار طولانی در مطبها، استرس دیر رسیدن به مکان ملاقات بهدلیل دسترسی سخت به محل یا تداخل با برنامههای شخصی مختلف، لذت استفاده از دقایق جلسات مشاوره حضوری را کاهش میدهد.
مشاوره غیرحضوری چه مزایایی دارد؟
مشاوره غیرحضوری نیز مزیتهای مختلفی دارد که بهشرح زیر است:
1. هزینه
ممکن است در مواردی که چند جلسه مشاوره را از طریق شبکههای مجازی درمانی هماهنگ و پرداخت میکنید، بتوانید تخفیفهای مناسبی از این مراکز دریافت کنید. با اینحال، تجربه ثابت کرده است که باید احتمال افزایش نرخ را از جلسات بعدی در نظر بگیرید.
2. راحتی
با استفاده از گزینههای برگزاری جلسات مشاوره از راه دور مانند تماس صوتی یا تماس تصویری میتوانید تقریبا از هر کجا و در هر زمان با یک مشاور ارتباط برقرار کنید. همچنین خدمات مشاوره آنلاین، دسترسی به پشتیبانی درمانی را بهسرعت و بدون دردسر فراهم میکند.
بسیاری از مراکز مشاوره غیرحضوری، برای هر روز هفته پشتیبانی شبانهروزی دارند. در صورتی که نیاز به پشتیبانی داشته باشید، مثلا بخواهید مشاور خود را عوض کنید یا زمان جلسات مشاوره را تغییر دهید، چندین پشتیبان در دسترس شما خواهند بود. از طرفی برخلاف مشاوره حضوری محدود به پاسخ دیر هنگام یک منشی عبوس یا خسته نخواهید بود.
3. محرمانه بودن
میتوانید انتخاب کنید که از طریق شبکههای درمانی آنلاین ناشناس بمانید و هیچکس نمیتواند شما را در حال رفتن به یک جلسه مطب مشاوره ببیند، مگر اینکه خودتان بخواهید.
مشاوره غیرحضوری چه معایبی دارد؟
محدودیتها و معایبی که مشاوره غیرحضوری ممکن است بههمراه داشته باشد، از قرار زیر هستند:
1. اتکا به اینترنت و شبکههای مخابراتی
ممکن است یک یا هر دوی شما اتصال خود را به اینترنت یا آنتن از دست بدهند و در صورت تمایل یا نیاز به ادامه گفتگو، اختلال ایجاد کند. حتما باید در صورت قطع ارتباط، با مشاور خود در مورد نحوه رسیدگی به این وضعیت صحبت کنید.
2. محدودیتهای مراقبت
ممکن است برخی از بیمارهای روانی جدیتر، حداقل به یک جلسه مشاوره حضوری نیز نیاز داشته باشند. همچنین مشاورانی که درآمد خود را با پیوستن به یک شبکه مجازی درمانی تکمیلی بهدست میآورند، گاهی دچار فرسودگی میشوند که نتیجه آن کاهش کیفیت جلسات مشاوره غیرحضوری است.
تاثیر کدام مشاوره بیشتر است؟ مشاوره غیرحضوری یا حضوری؟
در بسیاری از موارد، در کیفیت مشاوره حضوری یا غیرحضوری هیچ تفاوتی وجود ندارد و مشاوره غیرحضوری همان کیفیت و مراقبت مشاوره حضوری را به درمانجو ارائه میدهد. چندین مطالعه نشان دادهاند که درمان از راه دور به اندازه شرکت در جلسات درمان حضوری، برای رفع طیف وسیعی از اختلالهای سلامت روان از جمله اضطراب و افسردگی موثر است.
ممکن است متوجه شوید که درمان مجازی براساس شرایط فردیتان برای شما مناسب نیست. چه یک اختلال سلامت روانی شدید داشته باشید که به مراقبتهای جدیتر نیاز دارد یا ترجیح شما این باشد که به صورت حضوری ارتباط برقرار کنید.
در این صورت همیشه درمان آنلاین و مشاوره غیرحضوری برای شما بهترین گزینه نیست، اما بهتر است از مزایای مشاوره غیرحضوری نیز غافل نشوید. فارغ از اینکه کدام یک از مشاوره حضوری یا غیرحضوری را انتخاب میکنید، استفاده از خدمات یک موسسه حرفهای، مشاور باتجربه و سبک درست مشاوره به نیازهای شخصی شما بستگی دارد.
هر مشاوری شیوه درمانی ویژه خود را دارد. برای مثال برخی مشاوران صرفا طرحواره درمانی میکنند. بنابراین ممکن است تاثیر جلسات مشاوره حضوری متعدد با یک مشاور با تجربه و مهارت پایین، در برابر حتی یک جلسه غیرحضوری با درمانگری متخصص که از شیوه درمانی مناسب شما استفاده میکند، قابل قیاس نباشد.
سخن نهایی
هر یک از روشهای مشاوره و روانشناسی حضوری یا غیرحضوری که معمولا از آن با نام مشاوره آنلاین نیز یاد میکنند، مزایا و معایب مختلفی دارند. در این مطلب به شرح و بررسی آنها پرداختیم.
همچنین این نکته را ذکر کردیم که مناسب بودن روش کلی درمان برای همه افراد و در مورد همه درمانگران مشابه نیست. پس بیش از آنکه به صرف وقت برای انتخاب مشاوره غیرحضوری یا حضوری بپردازید، در خصوص کلینیکهای مناسب، مشاوران خبره و سبک مناسب درمانی خود مطالعه کنید. چراکه تمامی این تلاشها و صرف هزینه و وقت برای بهبود حال روحی شما هستند.
آیا شما هم تجربه مشاوره حضوری یا غیر حضوری را دارید؟با ما به اشتراک بگذارید. گروه مشاوره نیک همراه با مشاوره های حضوری، آنلاین و تلفنی نقش مهمی در بهبود شرایط زوجین و حل اختلافات بر عهده دارد.
021-28424894