آیا تا بهحال به این موضوع دقت کردهاید که تقویت مهارت گوش دادن چقدر میتواند به درک شما از دیگران کمک کند؟ بسیاری از ما هر روز با دوستان، همکاران و اعضای خانواده خود گفتگو میکنیم ولی بیشتر وقتها به آنها گوش نمیدهیم.
شاید بتوان دلیل گوش ندادن به سخن دیگران را وجود عوامل حواسپرتی در محیط پیرامون دانست. مواردی مثل صداهای مختلف، افکار آشفته و هر چیزی که موجب تمرکز نداشتن روی صحبت طرف مقابل میشوند.
ما همیشه فکر میکنیم که به صحبتهای طرف مقابل خود گوش میدهیم ولی در واقع بدون توجه به او، فقط هرچه را ادا میکند میشنویم. ما در این مقاله به بیان چند تکنیک ساده برای تقویت مهارت گوش دادن میپردازیم تا بتوانید سخنان شخص مقابل خود را عمیقا درک کنید و به او احساس ارزشمند بودن، بدهید. پس تا انتها همراه ما بمانید.
۶ تکنیک ساده برای تقویت مهارت گوش دادن
برای گوش دادن فعال و ارتباط موثر با همکاران، خانواده و هر کسی که در طول روز با او سروکار دارید، بهتر است مواردی را که در ادامه میگوییم رعایت کنید.
۱. عوامل حواسپرتی را کنار بگذارید
اگر دنبال راههای تقویت مهارت گوش دادن هستید و میخواهید تمام حواس روحی و جسمی خود را روی صحبت گوینده متمرکز کنید، باید عوامل حواس پرتی را کنار بگذارید. تلفن، تلویزیون، بودن در محیط شلوغ، سروصداهای اطراف، رویاپردازی و غرق شدن در فکر و خیال از جمله این عوامل هستند که آنها را باید حذف کنید.
۲. روی محتوای بحث تمرکز کنید
روی عبارتهای انتخابی شخص گوینده دقت بالایی به خرج دهید. هر کلمه معنی خاصی را در بردارد که اگر روی آن تمرکز کنید، از اصل موضوع منحرف نمیشوید. اگر از جمله افرادی هستید که از هر کلمهای که فرد مقابل در بحث با شما انتخاب میکند برداشتی به نفع خودتان دارید، این موضوع را بهتر درک خواهید کرد.
۳. به لحن صدا توجه کنید
لحن صدا و زبان بدن گوینده چیزهای زیادی را از آنچه که میگوید، به شما نشان میدهد. کافی است به این فکر کنید که لحن صدای او در مورد حرفهایش چه چیزی را میرساند. از آنجایی که بسیاری از ارتباطات غیرکلامی هستند، توجه به زبان بدن طرف مقابل در درک او اهمیت بالایی دارد.
۴. احساسات گوینده را در نظر بگیرید
هر چه بیشتر به عواطف گوینده توجه کرده و احساسات او را درک کنید، به همان اندازه سخنانش را بهتر میفهمید. افزایش چنین توجهی یکی از راههای تقویت مهارت گوش دادن است. زیرا در اکثر مواقع گوینده درباره دلایل ناراحتی یا شادی خود صحبت میکند و نیاز به برقراری یک ارتباط عمیق با شما دارد.
۵. سکوت نکنید
گفتن عبارتهای تاکیدی در میان کلام گوینده و البته در جای درست و بهموقع، یک راه تقویت مهارت گوش دادن است. زیرا پیشنیاز این کار گوش دادن دقیق به صحبتهای طرف مقابل است. پس با عبارتهایی مانند «بله» یا «درست است»، به ارتباط موثرتر خود با گوینده کمک کنید.
علاوه بر عبارتهای تاکیدی میتوانید سکوت مطلق خود را با پرسیدن سوال بشکنید. این روش آنقدر مهم است که میتوان گفت زمان ایجاد ارتباط و همدلی، هیچ جایگزینی برای یک سوال خوب وجود ندارد. سعی کنید سوالهایی را بپرسید که جوابهای طولانی داشته باشند.
۶. صحبتهای گوینده را قطع نکنید
قطع صحبتهای گوینده اغلب نه تنها بی احترامی نسبت به او است، بلکه باعث میشود شما تمام چیزی را که او گفته است، از یاد ببرید. به عبارتی، رشته کلام او پاره میشود و همچنین شما از اصل موضوع منحرف خواهید شد. کار درست و مودبانه این است که ابتدا به گوینده توجه کنید و اجازه دهید تا صحبتهای خود را تمام کند و سپس افکار و نظراتتان را بیان کنید.
تفاوت گوش دادن فعال و شنیدن منفعل
شاید الان بگویید که تفاوت گوش دادن و شنیدن در چیست و چرا باید برای تقویت مهارت گوش دادن، تکنیکهای بالا را اجرا کنیم؟ در ادامه تفاوت این دو را توضیح میدهیم.
گوش دادن فعال
گوش دادن فعال به معنای گوش دادن آگاهانه به گوینده، مشاهده زبان بدن و سایر نشانههای غیرکلامی و همدلی نسبت به احساسات او برای اطمینان از ارتباط موثر است.
شنیدن یا گوش دادن منفعل
گوش دادن منفعل یعنی شنیدن سخن دیگران بدون توجه به چیزی که میگویند. در این صورت ممکن است عوامل مختلف حواس شما را پرت کنند و درکی از گفتههای طرف مقابل خود نداشته باشید.
نکاتی درباره تقویت مهارت گوش دادن
با تقویت مهارت گوش دادن، سه ویژگی زیر را در خود پرورش میدهید:
- نگرش مثبت: در مورد نحوه برخورد شما با گوینده است. برای اینکه شنوندهای فعال باشید، باید با ذهن باز و نگرش مثبت به او گوش دهید حتی اگر با چیزی که میگوید موافق نباشید.
- توجه: در مورد تمرکز بر گفتگو و نادیده گرفتن عوامل حواسپرتی است. حذف محرکهای خارجی (تلویزیون، تلفن و کودکان) و رویاپردازی نکردن موقع برقراری ارتباط با دیگران کمک میکند از نظر جسمی و روحی همانجایی باشید که هستید.
- سازگاری و درک: این ویژگی در مورد سازگاری با گوینده است. بنابراین مکالمه را به سمت و سوی مورد نظر خود هدایت نکنید و با جریان صحبت گوینده پیش بروید.
همچنین بخوانید: مهارتهایی که باید زمان گفتگو با همسر خود داشته باشید
سخن نهایی
در این مقاله به بیان تفاوت گوش دادن و شنیدن پرداختیم و با ذکر چند روش تقویت مهارت گوش دادن به شما در برقراری ارتباط موثر با طرف مقابل خود کمک کردیم.
اگر هنوز درباره اهمیت تقویت مهارت گوش دادن شک دارید، به آمار زیر توجه کنید:
- بیش از ۴۰ درصد ارتباط روزانه انسانها با یکدیگر صرف گوش دادن میشود.
- ظرفیت ذهن انسان برای گوش دادن بیشتر از میزان صحبت کردن است.
- حالتهای مختلف چهره، زبان بدن و لحن صدا ۹۳ درصد از پیام را هنگام صحبت کردن منتقل میکند و تنها ۷ درصد آن از طریق شنیدن انتقال مییابد.
پس کمتر حرف بزنید و بیشتر گوش کنید تا به طرف مقابلتان احساس ارزشمند بودن دهید. از طرفی اگر دوست دارید یک شنونده بهتر باشید و متاهل هستید، استفاده از خدمات مشاوره زوجین کمک بزرگی میتواند به شما کند. در غیر اینصورت مشاوره فردی را پیشنهاد میکنیم.
آیا شما هم تجربیاتی در زمینه تقویت مهارت گوش دادن دارید؟ با ما به اشتراک بگذارید. گروه مشاوره نیک همراه با مشاوره های حضوری، آنلاین و تلفنی نقش مهمی در بهبود شرایط زوجین و حل اختلافات بر عهده دارد.
021-28424894