تصمیم گیری درست در زندگی، مهمترین چالشی است که تمام افراد در بیشتر لحظات زندگی خود با آن روبرو میشوند. این سوال همیشه در ذهن ما شکل میگیرد که کدام گزینه را در زندگیمان انتخاب کنیم که به نفع ما باشد. همین موضوع باعث شده است تا استرس زیادی را نیز برای پیدا کردن بهترین جواب متحمل شویم.
در راه رسیدن به تصمیم درست، اگر از یک سری الگوها پیروی کنید راحتتر به جواب خواهید رسید. بنابراین ما در این مطلب شما را با نکاتی آشنا میکنیم که به شما در تصمیمگیری مناسب کمک میکنند. تا انتها همراه ما بمانید.
عوامل تاثیرگذار را در گرفتن یک انتخاب درست بشناسید
شناخت عوامل تاثیرگذار برای گرفتن یک انتخاب مناسب، اولین مهارت تصمیم گیری درست در مدیریت زندگی است. بنابراین باید بدانید تصمیمهای درست شما متاثر از چه عواملی هستند. این عوامل را در زیر توضیح دادیم:
خودتان
اولین عامل در گرفتن تصمیم درست، خود شما هستید. هیچکسی به اندازه خودتان در زندگی شما تاثیرگذار نیست. بههمین علت باید قبل از هر چیزی عوامل فردی را در تصمیمگیری خود لحاظ کنید. آنها شامل موارد زیر هستند:
- میزان خودآگاهی
- سطح اطلاعات فردی
- هوش کلامی
- هوش هیجانی
- احساسات شخصی
- ارزشها و باورها
نوع مساله
اهمیت مسائل مختلف با یکدیگر متفاوت است و بنابراین درجه مهم بودن آنها تعیین کننده نوع انتخاب شما خواهد بود. تصمیم گیری درست در زندگی به این بستگی دارد که موضوعات و پیچیدگیهای آنها را بشناسید و بدانید با چه چالشهایی درباره با آن روبرو هستید.
عوامل خارجی
تاثیر عوامل خارجی مانند نظرات خانواده و اطرافیان شما کمتر از تاثیر خودتان و نوع مساله است. اما با اینحال نمیتوانیم از تاثیر این مورد غفلت کنیم. مخصوصا از این نظر که میزان تاثیرپذیری افراد از دیگران با یکدیگر متفاوت است و عدهای کاملا تحتتاثیر سایرین قرار میگیرند.
زمان، رسانههای اجتماعی، فرهنگ جامعه، دین و مذهب فرد، تبلیغات و موارد متعدد دیگر از جمله عوامل خارجی تاثیرگذار بر انتخابهای شما هستند.
برای گرفتن انتخاب درست از ترفند «۵ چرا» کمک بگیرید
اگر میخواهید بدانید تصمیم گیری صحیح چه تاثیری در زندگی ما دارد، باید 5 سوال را از خودتان بپرسید. این سوالات یکسان نیستند و در مواجهه با هر مساله فرق میکنند. همچنین هیچکسی جز خودتان طراح این سوالات نیست. بنابراین خودتان را به چالش بکشید و برای هر کار درست یا اشتباهتان، 5 سوال را در مورد علت کارتان بپرسید.
از غریزه خود برای رسیدن به یک انتخاب درست کمک بگیرید
بسیاری از اوقات ما بهطور غریزی میدانیم که چه کاری را باید انجام دهیم. به دفعات بالا ممکن است تصمیم گیری درست در زندگی، همان انتخاب ضمیر ناخودآگاهتان باشد. بنابراین گاهی میتوانید به خودتان اعتماد کنید، گرچه بهمعنای فکر نکردن درباره بهترین گزینه نیست.
درباره مسائل فکر کنید اما اجازه ندهید تفکر وسواسگونه پیدا کنید. عموما این کار به تصمیمگیریهای درستی منجر نمیشود. باید این نکته را بپذیرید که گاهی عملکرد ضمیر ناخودآگاهتان از ضمیر خودآگاه شما بهتر است. دلیل آن هم آشنایی بیشتر این ضمیر با تمام نقاط ذهن شما است.
برای انتخاب راه درست در زندگی بیشتر خودتان را بشناسید
خودآگاهی در زمره مهارتهای فردی است که نه تنها برای انتخاب راه درست، بلکه در تمام لحظات خود به آن نیاز دارید. شما پیش از هر چیزی باید خودتان را بشناسید و با نیازها و خواستههایتان آشنا باشید. به این ترتیب در راهی قدم خواهید گذاشت که شباهت زیادی با باطن شما دارد.
همیشه تصمیم گیری درست در زندگی شما را با چالشهایی روبرو میکند که میتوانند شما را بسیار سردرگم کنند. یکی دیگر از کمکهایی که خودآگاهی در چنین شرایطی میکند، کاهش و مدیریت هیجانات و احساسات کاذب شما است.
خودتان را به همراه هیجانات، احساسات و تمام نقاط مثبت یا منفی که دارید، بهخوبی بشناسید. چنین بینشی کمک میکند به خودآگاهی برسید و به این ترتیب تصمیمهایی بگیرید که براساس منطق هستند نه هیجانات زودگذر و موقتی.
برای انتخاب راه درست در زندگی مشورت بگیرید
همانطور که اشاره کردیم عوامل خارجی یکی از مواردی هستند که میتوانند در تصمیم گیری شما تاثیرگذار باشند. چنین تاثیری میتواند خوب و همچنین بد باشد. بهعنوان مثال زمانی که این اتفاق به خواست خودتان و برای مشورت باشد، میتواند تاثیر خوبی بگذارد.
لازم نیست همیشه به یک جواب مشخص برسید. گاهی مسائل پیچیده هستند و قدرت تصمیم گیری افراد کاهش پیدا میکند. در چنین شرایطی که انتخاب بین گزینههای موجود سخت است، میتوانید از افراد واجد شرایط مشورت بگیرید و مساله را از دید او نیز بررسی کنید.
مسائل از زوایای مختلف بهشکلهای متفاوتی به نظر میآیند. بنابراین نظر یک فرد مناسب میتواند در این شرایط دیدگاه شما را تغییر دهد تا راحتتر تصمیم بگیرید.
قاطعیت درونی خود را تقویت کنید
برای تصمیم گیری درست در زندگیتان باید قاطع باشید. مردد بودن و فکر کردن زیاد از آفتهایی هستند که انتخاب گزینه درست را بهتعویق میاندازند و بسیاری از این انتخابها نیز در آینده نزدیک پشیمانی به همراه میآورند. مشورت با دیگران و فکر کردن تا زمانی خوب است که جلوی انتخاب قاطعانه شما را نگیرد.
در بسیاری از مواقع صرف زمان زیاد برای تصمیم گیری، افراد را به انتخاب درست نمیرساند و در مقابل آنها را دچار هیجانات و احساسات منفی مانند استرس و اضطراب میکند. دلیل آن هم انفعالی است که به سراغ آنها میآید و مردم را به فرار از مشکلات و تصمیمگیریها دعوت میکند.
خطاهای تصمیمگیری را بررسی کنید
هیچ انسانی کامل نیست و بنابراین تصمیمهای او نیز عاری از خطا و اشتباه نخواهد بود. حتی اگر تمام نکات و شرایط لازم را برای تصمیم گیری درست در زندگی رعایت کنید، امکان شکست شما و انتخابتان وجود دارد.
شکست در انتخاب و احتمال گزینش غلط، نباید شما را از تصمیمگیری منصرف کند. شما برای آنکه جلوی این اتفاق را بگیرید، باید بررسی کنید در چه صورتی تصمیم گیری شما مشکل خواهد شد و آنها را رعایت کنید. خطاهای رایج در تصمیم گیری، عبارت هستند از:
بیصبری
عجول بودن و صبوری بیش از اندازه در تصمیمگیری، هر دو از دلایل شکست شما و انتخاب گزینه غلط هستند. شما باید بتوانید در کمال آرامش و دور از وسواس فکری و بیصبری، گزینه مناسب را انتخاب کنید. رعایت این نکته کمک میکند تا جلوی رایجترین خطای تصمیمگیری را بگیرید.
متعصب بودن
تعصب یکی از عواملی است که افراد را در دام انتخابهای عجولانهای میاندازد که ممکن است تا سالها برای آنها پشیمانی بیاورد. شما بهعنوان فردی که در عصر جدید زندگی میکنید، باید بیاموزید تا از تعصبات غلط دست بکشید و براساس آنها، درباره مسائل مهم زندگی خود تصمیم نگیرید.
باید یاد بگیرید که با ذهنی باز و متفاوت از آنچه تا به امروز درباره مسائل گوناگون قبول داشتید، به آنها نگاه کنید و منعطف باشید. فراموش نکنید گاهی خارج شدن از نقطه امن ذهنیتان میتواند شما را به تصمیم درستی برساند که به صلاح شما است.
همچنین بخوانید: برای جلوگیری از تصمیم گیری احساسی به این 10 نکته توجه کنید
بهترین تصمیم ممکن را با توجه به شرایط خود بگیرید
همیشه شرایط افراد در وضعیت ایدآلی نیستند که انتظار دارند. بنابراین ممکن است تصمیمهای آنها نیز متناسب با شرایطی که در آن قرار میگیرند، تفاوت پیدا کند. بنابراین همیشه انعطاف پذیر باشید و آمادگی آن را داشته باشید تا بسته به تغییر وضعیتتان، انتخاب خودتان را به بهترین شکل بهبود ببخشید.
کسب مهارت تصمیم گیری درست در مدیریت زندگی تنها در صورتی ممکن است که در لحظه زندگی کنید. گاهی شرایط خیلی ناگهانی تغییر میکند و شما باید توانایی آن را داشته باشید که در یک زمان کوتاه، به یک تصمیم مناسب و جایگزین برسید.
از طرفی بهشرطی میتوانید به این میزان از توانمندی در تصمیمگیری برسید که در موقعیتهای مختلف، آن را تمرین کرده باشید.
شما مجاز هستید که گاهی اشتباه کنید
شما هم مانند هر انسان دیگری حق اشتباه کردن دارید. این وظیفه شما است که برای تصمیم گیری درست در زندگی به بررسی مسائل بپردازید. اما اگر با وجود تفکر و مشورت بازهم شکست خوردید، آن را بپذیرید و دست از سرزنش خود بردارید.
این موضوع درباره تمام تصمیمهایی که میگیرید و با هر میزان از اهمیت، صادق است. برای مثال ممکن است ازدواج یکی از اساسیترین انتخابهای هر فرد در طول زندگی او باشد اما اشتباه کردن در آن به معنای پایان دنیا نیست. به این دلیل که انسان هرچقدر هم پیشرفت کند، باز نمیتواند بر همه چیز کنترل کامل داشته باشد.
انتخابهای گذشته شما مربوط به همان زمان هستند و احساس دلسردی و ناامیدی تاثیری بر نتیجه آنها نخواهند گذاشت. این احساسات تنها میتوانند شما را در دیگر مراحل زندگیتان ناامید کنند. پس به زندگی به چشم یک آزمون نگاه کنید که احتمال خطا در آن وجود دارد.
بعد از آن خواهید توانست از اشتباهاتتان درس بگیرید و در آینده عملکرد بهتری داشته باشید. تصمیم گیری درست در زندگی زمانی بهدست میآید که احتمال شکست آن را نیز در نظر بگیرید.
سخن نهایی
ما در این مطلب با بررسی نکاتی که به انتخاب راه درست منتهی میشوند، کمک کردیم تا به این درک برسید که تصمیم گیری صحیح چه تاثیری در زندگی ما دارد.
نکات مختلف و متعددی وجود دارد که میتوانند شما را به انتخاب درست برسانند. اما چیزی که اهمیت دارد رسیدن به این درک است که شما خودتان مهمترین عامل اثرگذار در تصمیم گیری درست در زندگیتان هستید. پس خودتان را بشناسید و اجازه دهید تا با خودآگاهی و رعایت نکات دیگر، بهترین تصمیم را بگیرید.
آیا شما هم راههایی برای تصمیم گیری درست در زندگی سراغ دارید؟ با ما به اشتراک بگذارید. ما در گروه مشاوره نیک همراه با مشاوره های حضوری، آنلاین و تلفنی به شما کمک میکنیم تا با ارائه راهکارهایی از زندگی خود رضایتمندی بالایی داشته باشید.
021-28424894