نحوه برخورد با افراد اختلال شخصیت مرزی

اختلال شخصیت مرزی

آیا کسی را که دوست دارید با اختلال شخصیت مرزی دست‌وپنجه نرم می‌کند و می‌خواهید بدانید روش برخورد با چنین افرادی چگونه است؟

به‌هر حال شما نمی‌توانید افراد مبتلا به این اختلال را مجبور کنید که به‌دنبال راه‌های درمانی باشند. اما می‌توانید با استفاده از چند راهکار ارتباط بهتری با آن‌‌ها برقرار کنید، مرزبندی سالم‌تری در ارتباط با آن‌ها داشته باشید و رابطه‌تان را با این افراد همچنان حفظ کنید.

در این مطلب قرار است به ‌بیان اطلاعات کاملی در خصوص این اختلال بپردازیم و در انتها راهکارهای عالی را برای برقراری ارتباط سالم با این افراد به شما معرفی کنیم. بنابراین همراه ما باشید.

چیزهایی که باید در مورد اختلال شخصیت مرزی بدانید

افراد با اختلال شخصیت مرزی (BPD) معمولا در روابط خود، به‌ویژه با افراد نزدیکشان، مشکلات زیادی دارند. نوسان‌های رفتاری، طغیان عصبانیت‌، ترس‌های حاد از طردشدگی، رفتارهای غیرمنطقی و واکنش‌های بدون فکر سبب می‌شود، عزیزان آن‌ها حس کنند مورد سوء استفاده قرار می‌گیرند، درمانده شدند و هیچ تعادلی در زندگی‌شان برقرار نیست.

شریک زندگی و خانواده فردی که به این اختلال مبتلا است، معمولا روابط را به‌شکل یک ترن هوایی توصیف می‌کنند که از انتهای آن هیچ دیدی ندارند.

شما امکان دارد این احساس را داشته باشید که به‌مرور زمان تحت‌تاثیر رفتارهای این افراد قرار می‌گیرید و در رابطه با آن‌ها گیر افتاده‌اید. مگر این‌که رابطه را تمام کنید یا آن فرد به‌ فکر درمان این اختلال باشد.

اما بهتر است بدانید شما بیشتر از آن چیزی که تصور می‌کنید، قدرت دارید. چراکه می‌توانید با کنترل واکنش‌های خود، ایجاد محدودیت‌های همیشگی و تقویت ارتباط، رابطه‌تان را با این افراد به‌ شکل بهتری تغییر دهید.

برای درمان اختلال شخصیت مرزی هیچ روش جادویی وجود ندارد. اما بسیاری از افراد با این مشکل با یک راه درمانی درست و حمایت همه‌جانبه توانسته‌اند رابطه بهتری با عزیزان خود داشته باشند.

در واقع افرادی که حمایت و پایداری بیشتری از سمت خانواده، دوستان و شریک زندگی خود دریافت می‌کنند، در مقایسه با افراد با رابطه آشفته و نامشخص، روند بهبود را سریع‌تر در پیش می‌گیرند.

اختلال شخصیت مرزی

نشانه‌ها و علائم اختلال شخصیت مرزی را شناسایی کنید

برای برخورد با افراد اختلال شخصیت مرزی باید ابتدا نشانه‌ها و علائم این بیماری را شناسایی کنید اما همیشه به‌سادگی نمی‌توانید این کار را انجام دهید.

این اختلال را خیلی کم می‌توانند با توجه به علائم خود بیماری شناسایی کنند. اما این بیماری در بیشتر مواقع خود را در کنار اختلال‌های دیگری مانند افسردگی، بیماری دو قطبی، عصبانیت و سوء مصرف مواد مخدر نشان می‌دهد.

معمولا افراد با این اختلال به‌شدت حساس هستند، از این‌رو حتی کوچک‌ترین چیزها می‌تواند سبب برانگیختن واکنش‌های شدید آن‌ها شود. از طرفی افراد مبتلا معمولا نمی‌توانند به‌درستی فکر کرده یا خودشان را به‌روش سالم‌تری آرام کنند.

آن‌ها معمولا حرف‌های ناخوشایندی به ‌زبان می‌آورند یا به‌ روش‌های نامناسب و خطرناکی فکر می‌کنند. این نوسان‌های احساسی می‌تواند روابطشان را آشفته کرده و استرس‌های خانواده، شریک زندگی و دوستانشان را بیشتر کند.

افرادی که ارتباط نزدیکی با فرد دارای اختلال شخصیت مرزی دارند، معمولا می‌دانند یک مشکلی وجود دارد. اما معمولا ریشه آن را نمی‌دانند یا چه نامی باید برای آن بگذارند.

آیا برای برخورد با افراد اختلال شخصیت مرزی به‌دنبال نشانه‌های آن هستید و کسی را که دوست دارید با این بیماری درگیر است؟

در ادامه سوال‌هایی را مطرح می‌کنیم. اگر پاسخ شما به بیشتر این سوال‌ها مثبت بود، یعنی عضو خانواده‌تان یا شریک زندگی‌تان به این اختلال مبتلا است.

  1. آیا حس می‌کنید که نمی‌توانید با شریک زندگی خود رابطه خوب و سازگاری برقرار کنید یا برای جلوگیری از دعوا و بحث‌های ناراحت‌کننده احساسات و افکار خود را پنهان می‌کنید؟
  2. آیا احساسات کسی را که دوست دارید همیشه به‌صورت آنی تغییر می‌کند؟ برای مثال، یک لحظه آرام است، دقیقه بعد خشمگین و سپس ناگهان ناراحت می‌شود؟ آیا این تغییر رفتارهای ناگهانی، غیرقابل پیش‌بینی است و ظاهرا هیچ دلیل منطقی ندارد؟
  3. آیا کسی را که دوست دارید، تمایل دارد همه چیز را خوب یا بد ببیند، بدون این‌که حد وسطی داشته باشد؟ برای مثال از دید او، شما یا فرد عالی هستید و می‌تواند روی شما حساب باز کند یا کاملا یک فرد خودخواه و بی‌احساس هستید که هیچ وقت او را دوست نداشته‌اید.
  4. آیا این احساس را دارید که نمی‌توانید از این رابطه سربلند بیرون بیایید، چراکه هر حرفی می‌زنید بر علیه شما استفاده می‌شود؟ یا این احساس را دارید که انتظارهای شریک زندگی‌تان مرتب تغییر می‌کند و به‌همین علت شما هیچ وقت نمی‌توانید آرامش را در زندگی خود برقرار کنید؟
  5. آیا مسبب اصلی تمام اتفاق‌های ناخوشایند همیشه شما هستید؟ آیا این احساس را دارید که همیشه برای مسائلی مورد انتقاد و سرزنش قرار می‌گیرد که هیچ ربطی به شما ندارند؟ آیا همیشه به حرف‌ها و کارهایی که نکرده‌اید متهم می‌شوید؟ آیا حس می‌کنید طرف مقابلتان شما را نمی‌فهمد، حتی در شرایطی که سعی می‌کنید توضیح دهید و او را متقاعد کنید؟
  6. آیا این احساس را دارید که رفتارهایی ناخوشایند، ترس و حس گناه شما را تحت‌تاثیر قرار می‌دهد؟ آیا وقتی که فکر می‌کند شما ناراحت هستید یا امکان دارد ترکش کنید، شما را تهدید می‌کند یا رفتارها و حرکت‌های خشونت‌آمیز از خود نشان می‌دهد؟

اختلال شخصیت مرزی

برخورد با افراد اختلال شخصیت مرزی

به‌طور کلی برقراری ارتباط صحیح یک کلید اصلی در هر رابطه‌ای به‌حساب می‌آید اما انجام آن در افراد دارای اختلال شخصیت مرزی می‌تواند چالش‌برانگیز باشد.

دقت داشته باشید خیلی مهم است که مکالمه را در زمان درست شروع کنید. اگر فرد مبتلا به BPD عصبانی است و ‌توهین‌های کلامی و فیزیکی می‌کند، زمان مناسبی برای برقراری ارتباط نیست.

بنابراین در این شرایط بهتر است صحبت را به وقتی که هر دو آرام‌تر بودید، موکول کنید. در ادامه نکاتی را می‌گوییم که هنگام برخورد با افراد اختلال شخصیت مرزی باید رعایت کنید.

فعالانه گوش دهید و دلسوز باشید

حواس خود را به گوشی، تلویزیون و لپ‌تاپ پرت نکنید. سعی نداشته باشید صحبتش را متوقف کنید یا تنها بحث را به ‌نگرانی‌های خود از ارتباط با او بکشید.

قضاوت‌ها را کنار بگذارید و با لبخند و تایید نشان دهید که به صحبت‌های او توجه می‌کنید. دقت داشته باشید هر حرفی را که می‌زنند تایید نکنید تا بفهمند شما به حرف‌هایشان دقیق گوش می‌کنید و دلسوز آن‌ها هستید.

روی احساسات تمرکز کنید نه کلمات

این را بدانید که در زندگی با فرد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی، احساسات در برقراری ارتباط در مقایسه با کلماتی که آن‌ها به‌کار می‌برند، حرف اول را می‌زند.

افراد با اختلال BPD نیاز دارند دیگران بدانند آن‌ها با چه مشکلاتی درگیر هستند. به‌جای این‌که طرف مقابل را با گفته‌های خود مجبور کنید از کلمات درست‌تری استفاده کند، تنها به ‌احساسات او توجه داشته باشید.

سعی کنید به‌نوعی رفتار کنید که فرد مبتلا احساس شنیده شدن کند

دقت کنید زمان برخورد با افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی، حتی در شرایطی که آن‌ها به‌غیر منطقی‌ترین شکل ممکن صحبت می‌کنند، به آن‌ها بگویید احساساتشان اشتباه است. همچنین سعی نکنید همیشه بخواهید در بحث‌ها حرف با شما باشد و احساساتشان را بیهوده تلقی کنید.

خونسرد باشید و آرامش خود را حفظ کنید، حتی وقتی طرف مقابل عصبانی است

در مقابل انتقادها و اتهام‌های او سعی نکنید حالت تدافعی به‌ خود بگیرید، فرقی نمی‌کند که چه اندازه این تصور را دارید که در حق شما بی‌انصافی می‌کند. چون اگر بخواهید رفتارها و کار خود را توجیه کنید، تنها فرد مبتلا به این اختلال را عصبانی‌تر می‌کنید. اگر فکر می‌کنید که به زمان نیاز دارید تا آرام شوید از آن موقعیت فاصله بگیرید.

اختلال شخصیت مرزی

حواس شریک زندگی خود را وقتی که احساساتش اوج می‌گیرد، پرت کنید

برای برخورد با افراد اختلال شخصیت مرزی هر چیزی که حواس او را پرت کند، می‌تواند تاثیرگذار باشد. اما کارهایی که او را به‌ آرامش بیشتر دعوت می‌کنند، بدون شک بهتر هستند. برای مثال می‌توانید او را به نوشیدن یک چای گرم، گوش دادن به موسیقی مورد علاقه و حتی ورزش و نقاشی دعوت کنید.

به‌جای صحبت در مورد اختلال درباره موضوعات دیگر حرف بزنید

دقت داشته باشید قرار نیست در زندگی با فرد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی تنها در مورد همین بیماری صحبت کنید، قطعا زندگی شما جنبه‌های زیادی دیگری برای صحبت دارد.

با یکدیگر صحبت کنید تا بتوانید بیشتر از علایق و سرگرمی‌های خود بدانید. چون همان‌طور که گفتیم توانایی برقراری ارتباط صحیح یک کلید اصلی برای درمان این افراد است.

سخن نهایی

در شرایطی حتی امکان دارد خود فرد در مورد این اختلال اطلاعاتی نداشته باشد. از این‌رو خانواده، دوستان یا همسر او باید در مورد نحوه برخورد با این افراد آگاه شوند.

در پایان مجددا تاکید می‌کنیم به‌ جای توجه به اختلال شخصیت مرزی، باید تنها روی تقویت و بهبود ارتباط با این افراد تمرکز کنید. در این شرایط حتی می‌توانید همسر خود را راضی کنید که از یک مشاور برای حل مشکل سلامت روان خود کمک بگیرد.

همچنین می‌توانید به او پیشنهاد کنید که به کمک تمرین‌های مناسب برای ذهن‌آگاهی و تکنیک‌های آرام‌سازی مانند یوگا، نفس عمیق و مدیتیشن، استرس و احساسات خود را بهتر کنترل کند.

آیا شما هم تجربه برخورد با افراد اختلال شخصیت مرزی را دارید؟با ما به اشتراک بگذارید. گروه مشاوره نیک همراه با مشاوره های حضوری، آنلاین و تلفنی نقش مهمی در بهبود شرایط زوجین و حل اختلافات بر عهده دارد.

021-28424894

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سرپرست نویسندگان
دکتر مریم عبداللهی- مشاوره خانواده و کودک

مریم عبدالهی

ارشد روانشناسی عمومی
مشاوره ازدواج، مشاوره فردی

رزرو یک جلسه مشاوره