افرادی که به دنبال روابط اجتماعی قوی هستند باید مهارت های ارتباطی بسیار خوبی داشته باشند. باید بدانید که روابط اجتماعی تاثیر زیادی در زندگی دارند و بسیاری از مشکلات افراد ناشی از عملکرد ضعیف آنها در این حیطه است.
افرادی که نمیتوانند با دیگران بهطور صحیح رابطه برقرار کنند در زندگی خود با مشکلات و تنشهای زیادی مواجه میشوند. آنها تعادل و نشاط کافی ندارند و همه جنبههای زندگیشان مثل خانوادگی، کاری و دوستانه با مشکل مواجه خواهند شد. همه این شرایط شخص را از نظر روانی تحت فشار قرار میدهد.
با این مقدمه در ادامه به شما کمک میکنیم مهارت های ارتباطی را تعریف کنید و آنها را بهتر بشناسید. پس برای کسب اطلاعات بیشتر تا انتها همراه ما باشید.
مهارت های ارتباطی چیست؟
ابتدا این دسته مهارتها را تعریف کنیم. مهارت های ارتباطی به آن دسته از مهارتهایی میگویند که به افراد اجازه درک دیگران و همچنین درک شدن خودشان را میدهند. از جمله مسائلی که در چنین مهارتهایی اهمیت دارند باید به گوش دادن فعال، صحبت، همدلی و مشاهده اشاره کنیم.
اهمیت آموختن مهارت های ارتباطی
به عمل انتقال اطلاعات از مکانی به مکان دیگر ارتباط میگویند. انسانها بهصورت کلامی، صوتی، نوشتاری، حرکات بدن، تن صدا و بصری با یکدیگر ارتباط برقرار میکنند.
اهمیت یادگیری مهارت های ارتباطی و آداب معاشرت و نقش آنها در روابط اجتماعی غیرقابل انکار است. با برقراری ارتباط صحیح با دیگران پایه و اساس زندگی اجتماعی ما محکم خواهد شد و سایر انسانها را بهتر میتوانیم درک کنیم.
حتما میدانید که همه جنبههای زندگی که شامل زندگی حرفهای تا شخصی میشود به روابط اجتماعی شخص وابسته است. شما میتوانید دیگران را با یادگیری مهارت های ارتباطی بهتر درک کنید و با آنها تعامل موثرتری داشته باشید.
درک موقعیت افراد به ما کمک میکند تا اعتماد و احترام آنها را نسبت به خود جلب کنیم. داشتن مهارت ارتباطی و اجتماعی ضعیف ناامیدی و سوء تفاهمهای مکرر را برایتان به همراه خواهد داشت.
انواع مهارت های ارتباطی
در حالت کلی مهارت ارتباطی به سه دسته کلامی، غیرکلامی و دیداری تقسیم میشود. در ادامه هر یک از این موارد را به تفکیک مورد بررسی قرار میدهیم.
کلامی
به ارتباطی که در آن از زبان برای انتقال پیام مورد نظرمان به دیگران استفاده میکنیم، ارتباط کلامی میگویند. در واقع افراد در این نوع ارتباط پیامشان را در قالب کلمات گفتاری بیان میکنند.
غیرکلامی
در این نوع ارتباط افراد تنها از کلمات برای انتقال پیام بهره نمیبرند و سایر عوامل نیز مثل حرکات، زبان بدن، نمادها و عبارات تاثیرگذار هستند. موارد زیر از جمله شیوههای ارتباط غیرکلامی بهشمار میروند:
- ارتباط فیزیکی غیرکلامی: این نوع تعامل به حرکات دست، بدن، حالات چهره، تن صدا، وضعیت بدن و نوع نگاه کردن شخص اشاره دارد. جالب است بدانید که 55 درصد از ارتباطات روزانه ما را ارتباط فیزیکی غیرکلامی تشکیل میدهد.
- ارتباط زیبایی شناختی: در این نوع ارتباط شخص میتواند پیامهای خود را از طریق نقاشیها و دیگر اشکال هنری انتقال دهد. باید بدانید که تاکنون چندین بار در تاریخ جهان از هنر بهعنوان شکل موثر ارتباط غیرکلامی یاد شده است.
- ظاهر: معمولا ارتباط اولیه افراد بر اساس ظاهر شکل میگیرد. همیشه انسانها نسبت به ظاهر یکدیگر واکنش نشان میدهند. عواملی مثل چهره، مدل مو، رنگ و نوع لباس در واکنش مخاطب موثر هستند.
دیداری
در این نوع ارتباط افراد از طریق وسایل کمک بصری مثل نقاشیها، پلاکاردها، ارائهها و تصاویر با یکدیگر ارتباط برقرار میکنند. این ارتباط به دو دسته رسمی و غیر رسمی تقسیم میشود. این نوع تعامل در سازمانها و زندگی شخصی مورد استفاده قرار میگیرد.
چگونه مهارت های ارتباطی خود را بهبود دهیم؟
ممکن است برای داشتن مهارت ارتباطی قوی لازم باشد تا یک عمر به کسب تجربه بپردازیم. کارهای زیادی در بهبود مهارت های ارتباطی و اجتماعی ما موثر هستند. در ادامه به معرفی چند مورد آنها میپردازیم.
گوش دادن فعال
گوش دادن فعال یعنی به افرادی که با آنها در تعامل هستیم توجه دقیقی داشته باشیم. اگر در زمان صحبت کردن با شخصی از او سوال بپرسیم یا به بیان مجدد بعضی از گفتههای او بپردازیم، یعنی بهطور فعال در حال گوش دادن هستیم.
گوش دادن فعال میتواند ارزش و احترام ما را در بین سایر افراد بالا ببرد. همچنین در زمان تعامل با دیگران نباید از وسایلی مثل گوشی همراه و لپ تاپ استفاده کنیم.
روش ارتباطی
شما باید بدانید در چه زمانی از چه روش ارتباطی بهره ببرید. بهتر است با توجه به نوع اطلاعات و پیامی که میخواهید انتقال دهید روشهای ارتباطی مناسبی را مثل ایمیل، تلفن و کلامی انتخاب کنید.
اعتماد بهنفس
عزت نفس و اعتماد بهنفس بالا نقش بسیار موثری در برقراری ارتباط دارند. اگر با اعتماد بهنفس بالا با دیگران صحبت کنید میتوانید آنها را به خود جذب کنید و گفتههای شما روی آنها تاثیر قابل توجهی داشته باشد.
ارتباط دوستانه
باید بدانید که ویژگیهای شخصیتی نیز در تعامل با دیگران بسیار مهم است و میتواند باعث ایجاد روابط دوستانه پایداری شود. راستگویی، صداقت و مهربانی درک متقابل را در بین افراد افزایش میدهد. از طرفی این ویژگیهای رفتاری در محیط کاری و حرفهای نیز فواید متعددی دارند.
با داشتن روحیه انعطافپذیر، نگرش مثبت و رفتارهای منطقی میتوان تعامل سالمتری در محیط کار داشت. احوالپرسی، لبخند زدن، تشکر بابت انجام درست کارها و وظایف میتوانند در ارتباط بین شما و همکارانتان تاثیر بسیار خوبی بگذارد. این نوع ارتباط به شکلگیری فرهنگ سازمانی صحیح کمک زیادی میکند.
همدلی
همدلی بالا با دیگران یکی دیگر از ارکان مهم مهارت ارتباطی است. همدلی یعنی شخص خود را جای دیگران بگذارد تا بتواند آنها را بهتر درک کند. در تعامل با دیگران باید از قضاوت آنها و برداشتهای شخصی بپرهیزیم.
همدلی در ارتباطات فردی و گروهی بسیار مهم است و یعنی در برابر عواطف و رفتارهای دیگران از خود واکنش صحیحی نشان دهیم. این ویژگی اخلاقی قدرت درک مثبت و اشتیاق شما را نسبت به کار تیمی و محیط کارتان مشخص میکند.
ارسال و دریافت بازخورد
هر فردی باید در برابر انتقادها و پیشنهادهای دیگران ظرفیت داشته باشد. این ویژگی بخش مهمی از مهارت ارتباطی است. در زمان شنیدن مشکلات باید راه حلهای کارساز و موثری را ارائه دهید و آنها را در عمل نیز اجرا کنید.
چرا داشتن روابط اجتماعی اهمیت دارد؟
حتما این جمله را بارها شنیدهاید که انسان ذاتا موجودی اجتماعی است و به تشکیل جوامع کوچک و بزرگ انسانی تمایل دارد. بنابراین بیشتر افراد همواره بهدنبال برقراری ارتباط با دیگران هستند. انسانها از روزهای آغازین زندگی خود برای برقراری رابطه با دیگران تلاش میکنند.
زندگی انسانها به روابط و ارتباطاتشان پیوند خورده است و همگی برای انجام بیشتر کارهایمان به ارتباط با دیگران نیاز داریم. روابط اجتماعی به انسانها کمک میکند تا نیازهای خود را به شیوه درست و آسان رفع کنند.
در قسمت بعد میتوانید با تاثیر مهارت های ارتباطی و نقش آن در روابط اجتماعی آشنا شوید.
افزایش روحیه همکاری و کار تیمی
مشارکت در یک تیم و همکاری با آنها احتیاج به روحیه همکاری دارد. با داشتن روابط اجتماعی قوی میتوانید عملکرد بهتری در فعالیتهای جمعی و گروهی داشته باشید.
آشنایی با افراد جدید
اگر مهارت کافی در ارتباط با دیگران داشته باشید، میتوانید با افراد جدید راحتتر آشنا شوید. این کار در تقویت روحیه تاثیر فوقالعادهای دارد و به شما در ایجاد روابط میان فردی مفید کمک میکند. شما با برقراری ارتباط با افراد مختلف و جدید میتوانید تجربههای زیادی کسب کنید و از آنها برای ادامه مسیر زندگی خود بهره ببرید.
همچنین بخوانید: برای جلوگیری از تصمیم گیری احساسی به این 10 نکته توجه کنید
پرورش مغز
تحقیقات نشان میدهند که افرادی که از نظر روابط اجتماعی قوی هستند عملکرد مغزشان بهتر است. این گروه از افراد از نظر روانی سالمتر هستند و قدرت تصمیمگیری بهتری دارند.
حمایت اجتماعی
همه ما در بخشهایی از مسیر رسیدن به اهدافمان احتیاج به کمک و راهنمایی دیگران داریم. با تقویت روابط اجتماعی و مهارت های ارتباطی در واقع به حمایتهای اجتماعی در زمینههای مختلف به خودتان کمک کردهاید.
همچنین شما در این شرایط میتوانید از اطلاعات و تجربه دیگران استفاده کنید. پس از مدتی اطلاعات شما در زمینههای مختلف بهطور قابل توجهی افزایش خواهد یافت.
احساس تنهایی نمیکنید
افراد با داشتن احساس تنهایی بهمرور زمان دچار مشکلاتی مثل انزوا، گوشهنشینی و افسردگی خواهند شد. بدون شک اگر انسانها احساس تنهایی نکنند، قویتر خواهند بود.
احساس ارزشمند بودن
یکی از مهمترین عوامل در داشتن روحیه شاد این است که انسان بداند برای دیگران فایده دارد. افراد با کمک به سایرین و ارتباط با آنها احساس ارزشمند بودن پیدا میکنند و حس درونی بهتری نسبت به خودشان خواهند داشت.
سخن نهایی
مهارت های ارتباطی و اجتماعی در زندگی ما نقش بسیار مهمی دارند. با یادگیری روش صحیح برقراری ارتباط با دیگران میتوانیم از جنبههای مختلف زندگی خود مثل روحیه فردی، کار، ارتباط با همسر، ارتباط با اعضای خانواده و دوستان پیشرفت زیادی کنیم.
اگر فکر میکنید که در تعامل با دیگران مشکل دارید بهترین کار مراجعه به یک روان شناس باتجربه است. در جلسات مشاوره شما از رفتارهای غلط خود و روشهای غلبه بر آنها بهراحتی آگاه خواهید شد.
آیا شما هم تجربه مهارت های ارتباطی قوی یا ضعیف دارید؟ با ما به اشتراک بگذارید. ما در گروه مشاوره نیک همراه با مشاوره های حضوری، آنلاین و تلفنی به شما کمک میکنیم تا با ارائه راهکارهایی به مهارت های ارتباطی خود قوت بخشید تا از زندگی خود رضایتمندی بالایی داشته باشید.
021-28424894