مصاحبه شغلی اولین ارتباطی است که کارفرما با کارمند آینده خود برقرار میکند. از اینرو خیلی مهم است که متقاضیان بتوانند در این جلسه تواناییهای خود را بهبهترین نحو ممکن نشان دهند. چون باید کارفرما را متقاعد کنند که از پس آن موقعیت شغلی برمیآیند.
در صورتی که اشتباهات رایج در مصاحبه های شغلی را بشناسید، میتوانید در دام آنها نیافتید و شانس خود را برای کسب موقعیت شغلی مدنظر افزایش دهید.
در این مطلب قصد داریم به معرفی اشتباهات مرسومی بپردازیم که بیشتر افراد جویای کار در مصاحبههای شغلی مرتکب میشوند و بنابراین نمیتوانند در جایگاه شغلی مدنظرشان مشغول بهکار شوند. پس برای آشنایی با آنها تا انتها همراه ما باشید.
شرکت در مصاحبه شغلی بدون هیچ علاقهای
شرکت در مصاحبه شغلی بدون هیچ علاقهای میتواند کارفرما را بهشدت عصبانی کند. بیشتر شرکتها، متقاضیانی دارند که واقعا مشتاقانه برای دریافت آن موقعیت شغلی تلاش میکنند. بنابراین اگر شما خیلی علاقهای به آن شغل و کار در آن محیط ندارید، پس کارفرما نیز علاقهای به استخدام شما ندارد.
در واقع یکی از بیشترین اشتباهات در مصاحبه شغلی نشان ندادن علاقه برای آن کار است. چون اگر شما خودتان برای آن موقعیت درخواست ارسال کردهاید، پس دیگر چه دلیلی دارد که با این وضع در مصاحبه شرکت کنید.
بنابراین وقتی در مصاحبه شغلی شرکت میکنید، نشان دهید که مشتاق فعالیت در آن شرکت هستید. بدانید که برای چه موقعیت شغلی میخواهید در مصاحبه شرکت کنید و کارفرما چه انتظارهایی از شما دارد. از طرفی باید لباس مناسبی بپوشید و ظاهر مرتبی داشته باشید. گوشی همراه خود را خاموش کرده و تنها روی سوالات مصاحبهکننده تمرکز کنید.
همچنین هوشمندانه سوال بپرسید تا نشان دهد در مورد آن شغل و شرکت مدنظر تحقیق کردهاید. اما دقت داشته باشید نوع سوالاتی که میپرسید، اهمیت دارند. چون اگر آنها معمولی باشند و در اینترنت پیدا شوند، بدون شک تاثیر منفی میگذارد.
برای مصاحبه شغلی آماده باشید
متقاضیانی که بدون هیچ آمادگی قبلی در مصاحبه شغلی شرکت میکنند، فرصت کار در آن موقعیت را از خود میگیرند و چنین موضوعی در همان دقایق اولیه مصاحبه مشخص است.
نداشتن آمادگی لازم از دیگر اشتباهات رایج در مصاحبه های شغلی است و کارفرما نیز تمایل ندارد فردی را استخدام کند که زمانی را به آمادگی خود اختصاص نداده است.
با داشتن آمادگی میتوانید نشان دهید که به آن موقعیت شغلی علاقهمند هستید. یک آمادگی عالی چند پارامتر دارد که در ادامه توضیح میدهیم.
توضیحات مربوط به شغل مورد نظر را آنالیز کنید
با تمرکز فراوان توضیحات مربوط به آن موقعیت شغلی را مطالعه کنید. شما دقیقا باید بدانید کارفرما چه خواستهای از کارمند آینده خود دارد و چگونه میتوانید از پس آن برآیید. سپس دستاوردهایی را که در طی سالها تجربه و درس خواندن بهدست آوردهاید با خواستههای مربوط به آن موقعیت شغلی تطابق دهید.
این موفقیتها را روی کاغذ بنویسید تا در مصاحبه شغلی فراموش نکنید. به زمانی در مصاحبه شغلی فکر کنید که مصاحبهکننده میپرسد چرا خودتان را برای این موقعیت شغلی مناسب میبینید.
یکی دیگر از اشتباهات رایج در مصاحبه های شغلی همین نداشتن اطلاعات از شرکت مورد نظر و موقعیت شغلی است که برای آن درخواست دادید. در نتیجه آن نمیتوانید بفهمید آن شرکت چه خواستهای از شما دارد و چطور باید به سوالات مصاحبه پاسخ دهید.
جواب سوالات استاندارد مصاحبه را بدانید
بهطور کلی اگر قرار است در مصاحبه شغلی شرکت کنید باید برای پاسخ دادن به دو سوال زیر آماده باشید:
- چه اطلاعاتی در مورد شرکت ما دارید؟
- چرا میخواهید در این موقعیت شغلی مشغول بهکار شوید؟
همچنین میتوانید انواع سوالات رایج در مصاحبههای شغلی را پیدا کنید، بخوانید و براساس موقعیت شغلی مربوطه، پاسخهای خود را آماده کنید.
در مورد کارفرما و شرکت تحقیق کنید
برای این کار میتوانید وبسایت شرکت موردنظر را بررسی کنید تا دقیقا بدانید در چه حوزهای فعالیت میکند؟ آیا مجموعهای از شرکتهای بزرگتر بهحساب میآید یا فعالیت مستقلی دارد؟
حتی میتوانید نام محصولات یا خدمات ارائهشده توسط شرکت را یادداشت کنید و در مورد هر کدام اطلاعات نسبتا جزئی بهدست آورید. دقت کنید تمام این کارها تنها به این دلیل است که مرتکب یکی از اشتباهات رایج در مصاحبه های شغلی یعنی نداشتن آمادگی برای آن نشوید.
به مصاحبه دیر نرسید
اگر امکان دارد، چند روز قبل از مصاحبه اصلی بررسی کنید که چقدر زمان میبرد تا از خانه به محل مصاحبه برسید و بهتر است از چه وسیله نقلیهای کمک بگیرید.
فراموش نکنید دیر رسیدن به محل مصاحبه بهمعنای از دست رفتن آن موقعیت شغلی است. همچنین اگر زودتر از 15 دقیقه میرسید، میتوانید در یک کافیشاپ نزدیک همانجا بنشینید و 5 یا 10 دقیقه قبل از زمان مصاحبه در محل حاضر شوید.
لازم نیست اطلاعات زیادی را در اختیار مصاحبهکننده قرار دهید
بعضی اوقات، متقاضیان در مصاحبههای شغلی این طرز تفکر را دارند که هیچ چیزی جز حقیقت را نباید به فرد مصاحبهکننده بگویند. بنابراین آنها حتی به او اطلاعاتی در مورد مسائل خصوصی و شخصی خود میدهند. گرچه باید بگوییم این حرکت غیرحرفهای و بدون نتیجه مثبت است.
البته ما پیشنهاد نمیکنیم که در جلسه مصاحبه دروغ بگویید اما با بیان اطلاعات بیش از حد در مورد خود، تنها مصاحبهکننده را خسته میکنید. چون اگر او به اطلاعات بیشتری نیاز داشته باشد، از شما میپرسد.
بنابراین تنها به سوالات پاسخ دهید و صحبت خود را تمام کنید یا سوالات مناسبی را که از قبل آماده کردهاید، بپرسید.
زبان بدن نامناسب نداشته باشید
از دیگر اشتباهات رایج در مصاحبه های شغلی میتوان زبان بدن نامناسب را نام برد. اگر از جمله افرادی هستید که در جلسه مصاحبه ارتباط چشمی برقرار نمیکنید، لبخند نمیزنید و برخورد خیلی خشکی دارید، تنها از دید کارفرما فردی خجالتی خواهید بود که برای آن موقعیت شغلی مناسب نیستید.
بنابراین سعی کنید علاقه و اشتیاق خود را برای دریافت موقعیت شغلی مدنظر نشان دهید و بدانید با جمله من فرد خجالتی هستم کاری از پیش نخواهید برد. زبان بدن نامناسب ربطی به خجالتی بودن یا نبودن ندارد.
هنگامی که در مصاحبه شغلی شرکت میکنید، لبخند بزنید، سلام کنید و با ارتباط چشمی احساس خوبی را به مصاحبهکننده انتقال دهید.
هر سوالی را در موقعیت خود بپرسید
این نکته را بدانید که از دید کارفرما سوال نپرسیدن متقاضی بهمعنای علاقه و اشتیاق نداشتن است. البته بدتر از سوال نپرسیدن میتواند پرسیدن سوالات بیربط باشد که یکی دیگر از اشتباهات رایج در مصاحبه های شغلی است.
وقتی در اولین جلسه مصاحبه تنها در مورد تعطیلات، حقوق و مزایا بپرسید، طبیعتا نباید انتظار داشته باشید که کارفرما شما را جذب کند. پرسیدن این سوالهای اشتباه تنها نشان میدهد که شما بیشتر از این که به فکر آن شغل باشید، منافع شخصی خود را در نظر میگیرید.
به جای این سوالها تنها روی جزئیات مربوط به آن موقعیت شغلی و شرکت مورد نظر تمرکز کنید و در مورد موضوعاتی سوال بپرسید که قبلا در مورد آنها تحقیق کردهاید و کمی برایتان مبهم هستند.
عصبانی نباشید
شاید شما از شغل قبلی خود به دلایل ناخوشایندی کنار گذاشته شدهاید و به احتمال زیاد عصبانی هستید. در نتیجه امکان دارد رفتار زیاد مناسبی با نزدیکان یا حتی مصاحبهکننده نداشته باشید.
اما برای مصاحبهکننده دلیل عصبانیت شما اصلا مهم نیست. پس برای جلوگیری از یکی دیگر از اشتباهات رایج در مصاحبه های شغلی، قبل از جلسه مورد نظر آرامش خود را بهدست آورید. بدون شک هیچ کارفرمایی تمایل ندارد، آدمهای عصبانی را استخدام کند و کارمندان نیز علاقهای به کار با یک همکار عصبانی را در آینده نخواهند داشت.
بنابراین قبل از مصاحبه نفس عمیقی بکشید، چند قدم راه بروید، لبخند بزنید و تصمیم بگیرید در آن جلسه بهترین خود باشید تا بتوانید نظر مثبت کارفرما را جذب کنید.
رفتارهای غیرمعقول از خود نشان ندهید
فراموش نکنید که شما قرار است در یک مصاحبه شغلی شرکت کنید، نه یک مهمانی. پس با مصاحبهکننده شوخی نکنید و حرکات ناشایست دیگری را از خود نشان ندهید.
اگر خنداندن مصاحبهکننده جزو الزامات کاری بهحساب نمیآید، پس تا حد امکان مصاحبه را جدی بگیرید. همچنین از جویدن آدامس یا بردن نوشیدنی یا خوراکی در جلسه مصاحبه خودداری کنید.
سخن نهایی
آشنایی با اشتباهات رایج در مصاحبه های شغلی کمک میکند گام مهمی برای استخدام شدن و موفقیت در مصاحبه بردارید. حتما بعد از مصاحبه به کارفرما ایمیل بزنید، از او بابت زمانی که گذاشته است تشکر کنید و مجددا علاقه خود را نسبت به آن موقعیت شغلی ابراز کنید.
حتی میتوانید به موضوعاتی که شما را در مورد آن موقعیت شغلی به وجد آورده است، اشاره کنید. همچنین در متن ایمیل در مورد مسائلی که در جلسه مصاحبه صحبت شد بنویسید تا به کارفرما نشان دهید که با توجه کافی در جلسه شرکت کردهاید.
در نهایت اگر برای چندین بار است که در مصاحبههای شغلی شرکت میکنید، اما هر بار با شکست مواجه میشوید، میتوانید از مشاور برای پشت سر گذاشتن موفق آن کمک بگیرید.
آیا شما هم تجربیاتی در مورد مصاحبه شغلی خود دارید؟با ما به اشتراک بگذارید. گروه مشاوره نیک همراه با مشاوره های حضوری، آنلاین و تلفنی نقش مهمی در بهبود شرایط زوجین و حل اختلافات بر عهده دارد.
021-28424894