راه ‏های درمان طلاق عاطفی زوجین چیست؟

درمان طلاق عاطفی

احتمالا واژه طلاق عاطفی را زیاد شنیده‌اید. نوعی جدایی که در آن زن و مرد به‌طور قانونی و شرعی همسر یکدیگر هستند ولی با یکدیگر هیچ‏گونه رابطه عاطفی ندارند و برچسب طلاق در شناسنامه‏هایشان نخورده است.

در این نوع رابطه زوجین با وجود زندگی در کنار یکدیگر، از زندگی مشترکشان خسته شده‏اند و به دلایل گوناگون مانند فرزندان خود و حفظ ظاهر و آبرویشان، برای طلاق اقدامی نمی‏کنند.

این نوع جدایی با گذشت زمان اتفاق می‏افتد و اغلب تا پایان عمر زوج‏ها ادامه می‏یابد و گاهی نیز در نهایت به طلاق واقعی منجر می‏شود. شاید فکر کنید که این نوع طلاق در ازدواج‏هایی که به صورت اجباری انجام شد‌ه‌اند، اتفاق می‏افتد.

اما براساس تحقیقات، رابطه زوج‏های با عشق و علاقه زیاد نیز ممکن است به طلاق عاطفی ختم شود. آن‌ها شاید قبل از ازدواج دو طرف یکدیگر را شناخته باشند، ولی مهارت‏های لازم برای زندگی را نداشته‌اند.

با آن‌که دلایل این اتفاق می‏تواند برای هر زوجی متفاوت باشد اما باید آن‌ها را شناخت و برای رفع مشکل اقدام کرد. در این مقاله می‏خواهیم راه درمان طلاق عاطفی را بررسی کنیم، بنابراین تا انتهای مطلب با ما همراه باشید.

درمان طلاق عاطفی چیست؟

اگر رابطه عاطفی شما و همسرتان کمرنگ شده است، از راهکارهای زیر کمک بگیرید.

درمان طلاق عاطفی

مراجعه به مشاور زوجین

از آن‏جایی که جدایی عاطفی بسیار حساس است، باید برای درمان آن اقدامات مورد نیاز را انجام داد. بهترین تصمیم مراجعه به مشاور خانواده است. بعضی مواقع زندگی‏هایی که با چنین مشکلی مواجه شده‏اند، به‌سختی امکان برگشت به زندگی اولیه را دارند اما مشاور با دید بی‌طرف و تجربه خود می‌تواند به آن‌ها کمک کند.

در کنار مشاوره می‏توانید از راهکارهای زیر بهره ببرید و در نهایت گرما را به زندگی مشترک خود مجددا برگردانید.

تقویت مهارت گوش دادن

تقویت مهارت گوش دادن مهم‏ترین قدم‏ در درمان طلاق عاطفی است. نداشتن چنین مهارتی یکی از اصلی‌ترین عوامل بحث و مشاجره بین زوج‏ها است. در واقع اگر بتوانید به‌درستی به صحبت‏های همسرتان گوش دهید، به حل اختلاف به‌وجود آمده کمک خواهید کرد.

اما هنگامی که این مهارت را به‌خوبی یاد نگرفته باشید، خواسته‏ها و نظرات خود را نمی‌توانید درست بیان کنید. همچنین نمی‏توانید به خواسته‏های طرف مقابل گوش دهید، بنابراین آن‏ها را نادیده می‌گیرید و سعی می‌کنید فقط نظر خود را تحمیل کنید.

اما به همراه تقویت مهارت گوش دادن، احترام نیز بین زوجین تقویت خواهد شد و به درمان قطعی طلاق عاطفی آن‌ها کمک بزرگی می‌کند.

فاصله گرفتن به‌طور موقت

هنگامی که اولین نشانه‏های طلاق عاطفی نمایان می‏شود، بهتر است زن و شوهر برای مدتی کوتاه از یکدیگر فاصله بگیرند. انسان‏ها در تنهایی خود می‏توانند در مورد مشکلاتشان با ذهنی آزاد و بهتر فکر کنند. بنابراین آن‌ها با زمان دادن به خود و طرف مقابل کمک می‌کنند با اشتیاق و علاقه به سوی هم بازگردند و در مسیر درمان قطعی طلاق عاطفی قدمی بردارند.

صداقت داشتن در زندگی

یکی از اصلی‏ترین راه‏ های درمان طلاق عاطفی زوجین داشتن صداقت در زندگی زناشویی است. با صداقت رابطه بین زن و شوهر صمیمی و گرم‏تر شده و پایه اعتماد بین آن‏ها مستحکم‏تر می‏شود.

مردان با ابراز علاقه خود می‏توانند زنان را تحت تاثیر قرار دهند. هنگامی که مردان در این کار صداقت کامل داشته باشند و به همسر خود محبت کنند، طلاق عاطفی جایی در زندگی آن‏ها ندارد.

در مقابل اگر زنان نیز رفتاری بر مبنای صداقت داشته باشند و در مسائل گوناگون به نظر مردان اهمیت دهند، مردان بیشتر احساس قدرت می‌کنند و گرمای روابطشان شعله‌ورتر می‌شود.

درمان طلاق عاطفی

دوری از افکار منفی

داشتن افکار و دیدگاه منفی جلوی درمان طلاق عاطفی را می‌گیرد. این باور که طرف مقابل هرگز اصلاح نمی‏شود یا زندگی کردن با او بیهوده است و او درک درستی ندارد، به روابط آسیب می‌زند.

در اغلب موارد افراد رفتارهای ناپسند خود را نادیده می‌گیرند، تن به تغییر نمی‏دهند و به دنبال مقصر و فرشته نجات هستند. چنین عواملی است که انسان‏ها را به طلاق عاطفی نزدیک‏تر می‏کنند.

ازدواج یک پیوند دو طرفه است و زوجین باید یکدیگر را کامل کنند. بنابراین هنگام مواجه شدن با مشکلات نباید از بار مسئولیت شانه خالی کرد و آن را به دوش دیگری انداخت.

مرور خاطرات

اغلب در زندگی زناشویی عشق و علاقه اولیه بر اثر مشکلات و سختی‏های زندگی کمرنگ‏تر می‏شود. پس باید در مواجه با مشکلات با عشق و علاقه بیشتری به حل مسائل بپردازید تا بتوانید جلوی طلاق عاطفی خود را بگیرید.

در ابتدای زندگی همه چیز ایده آل و بر وفق مراد است ولی رفته رفته مشکلات در زندگی جا خوش می‌کنند و به نوعی مانع تبدیل می‌شوند. بنابراین باید در چنین شرایطی تمام ویژگی‏های مثبت همسر خود را که در ابتدا به آن دل بسته‏اید یا خاطراتتان را به یاد بیاورید تا بتوانید در مسیر درمان طلاق عاطفی موفق باشید.

مانند کودک باشید

معمولا کودکان در یادگیری مهارت‏ها مصمم هستند و برای رسیدن به اهدافشان تمام تلاش خود را به‌کار می‎‏گیرند. آن‌ها برای یادگیری راه رفتن دائما زمین می‌خورند اما نامید نمی‏شوند و به تمرین و تکرار ادامه می‏دهند.

شروع یک رابطه مشترک نیز ملزم به یادگیری مهارت زندگی است. پس باید مانند یک کودک باشید تا از زمین خوردن نترسید و نهایت تلاش خود را برای حل مشکلاتی مانند طلاق عاطفی، نشان دهید.

جلوگیری از دخالت‏های اطرافیان در زندگی مشترک

از جمله دلایل جدایی عاطفی، دخالت‏های بی‏مورد اطرافیان در زندگی زناشویی است. آن‏ها بدون آگاهی و تنها بر اساس آن‌چه در ظاهر می‏بینند، به خودشان اجازه دخالت می‏دهند و ممکن است حتی برای شما تصمیم‏هایی را بگیرند.

حتی اگر آن‌ها به دلیل احساس دلسوزی و علاقه در زندگی شما دخالت می‏کنند، این شما هستید که اجازه این کار را به آن‏ها می‏دهید. پس در برخورد با آن‏ها و تلاش برای درمان طلاق عاطفی خود، حد و مرز و خط قرمزهایتان را مشخص کنید. همچنین بدانید که هیچ کس به اندازه خودتان برای شما و زندگی‏تان دلسوز نیست.

تلاش برای ایجاد صمیمیت

گاهی مشکلات و اختلافات در زندگی تا جایی پیش می‏روند که شما مایل نیستید با همسرتان صحبت کنید یا حتی او را ببینید. در چنین شرایطی یکی دیگر از روشهای درمان طلاق عاطفی، تلاش برای بهبود شرایط و ایجاد دوباره صمیمیت بین خودتان است.

به‌همین دلیل به خاطره‏ها و رفتارهای خوب همدیگر فکر کرده و سعی کنید که بخشش را جایگزین حس نفرت خود کنید. اگر متوجه شدید چنین حسی در وجود فرد مقابل ایجاد شده است، می‏توانید با خرید هدیه آن را از بین ببرید.

البته این نکته را در نظر بگیرید که ایجاد صمیمیت تنها از طریق صحبت و ارتباط کلامی ممکن نیست و به محبت و ارتباط غیر کلامی نیاز است. بنابراین در این مواقع با بوسیدن و در آغوش گرفتن شریک خود، حس خوب و صمیمیت را به او انتقال دهید.

درمان طلاق عاطفی

از تلاش‏های همسرتان قدردانی کنید

برای تجدید و بهتر شدن روابط عاطفی از همسر خود قدردانی کنید. این کار موجب دیده شدن زحمت‏ها و تلاش‏های او می‏شود.

پذیرش شخصیت یکدیگر

گاهی زوج‏ها پس از این‌که وارد زندگی مشترک می‏شوند، برای تغییر خلق و خوی یکدیگر تلاش می‌کنند و انتظار دارند که فرد مقابل مطابق خواسته‏های خودشان رفتار کند. در حالی که انسان‏ها به‌راحتی تغییر را نمی‏پذیرند. پس اولویت‏های خودتان را باید در زندگی مشترک خود تغییر دهید.

برای درمان طلاق عاطفی باید از خودتان آغاز کنید. در هنگام بحث و دعوا نباید دنبال مقصر بگردید، بلکه باید واقع بین باشید، با شجاعت تقصیرتان را بپذیرید و هر کس به اندازه خود در حل مساله سهیم باشد.

توجه به خواسته‏های همسر

توجه به همسرتان و نیازهایش هر چند کوچک باشند، در درمان قطعی طلاق عاطفی تاثیرگذار است. پس علایق او را بشناسید و سعی کنید آن را در حد توان برآورده سازید. در این صورت وقتی همسرتان تلاش شما را برای خوشحالی خودش می‏بیند، علاقه‏اش نسبت به شما افزایش می‏یابد.

همچنین بخوانید: خیانت عاطفی چیست و چطور باید از رابطه خود در برابر آن محافظت کنید؟

پایین آوردن سطح توقعات

برای بهتر کردن روابط و جلوگیری از طلاق عاطفی می‏توانید از توقعات و خواسته‏های خود در زنّدگی مشترک کم کنید. شرایط مالی و کاری همسر خود را در نظر بگیرید و متناسب با آن از او درخواست داشته باشید.

توجه کردن به تغییرات ظاهری

گاهی زن و شوهر نسبت به تغییرات ظاهری یکدیگر بی‏تفاوت می‏شوند و به آن توجهی نمی‏کنند. این امر موجب سردی و دور شدن طرف مقابل می‏شود. یکی دیگر از راه های درمان طلاق عاطفی توجه به تغییرات هر چند کوچک در ظاهر همسرتان است و از سلیقه او نیز تعریف و تمجید کنید.

سخن نهایی

نهاد خانواده اهمیت ویژه‏ای در جامعه دارد. جامعه بدون داشتن خانواده‏های سالم قطعا سلامتی نخواهد داشت و آسیب‌پذیر خواهد بود. روابط سالم در جامعه بر پایه روابط مناسب در خانواده شکل می‏گیرد. پس هر چه‌قدر کانون خانواده مستحکم‏تر باشد، جامعه نیز تحت تاثیر آن استحکام بیشتری خواهد داشت.

بنابراین گاهی روابط بین زوج‏ها در زندگی مشترک آن‌ها دچار لغزش می‌شود، زندگی مشترک آن‏ها در سراشیبی قرار می‌گیرد و نمی‏توانند با این بحران مقابله کنند. آن‌ها در چنین مواقعی برای جلوگیری از مسائلی که در بالا اشاره کردیم، تصمیم به جدایی عاطفی می‌گیرند.

گرچه پایان کار نباید این باشد و با توجه به نکات بالا و کمی تلاش می‌توان برای درمان طلاق عاطفی به نتیجه رسید.

آیا شما هم در زمینه طلاق عاطفی تجربه‌ای دارید؟ با ما به اشتراک بگذارید. ما در گروه مشاوره نیک همراه با مشاوره های حضوری، آنلاین و تلفنی به شما کمک می‌کنیم تا با ارائه راهکارهایی به شما در زندگی مشترک خود کمک کنیم تا از زندگی زناشویی رضایتمندی بالایی داشته باشید.

021-28424894

4 پاسخ

    1. سلام و وقت به خیر
      بله متاسفانه طلاق عاطفی در خیلی از زندگیها رد پایی دارد و علت اون دانش نامافی و عدم آموزش درست و صحیح است
      ما برای نگه داشتن یک رابطه سالم و شاد هر سال باید آموزشهایی و دوره هایی رو یاد بگیریم که محتوای اون اصولی و علمی باشد
      نه اکتفا به محتواهای زرد و نادرست کنیم

    1. سلام و وقت به خیر
      برای جلوگیری و یا درمان طلاق عاطفی در ابتدا باید در مورد نیاز های خودتون و همسرتون شفاف و با لحن و کلاه محبت آمیز صحبت کنید
      در حال زندگی کنید و اگر مسائلی در گذشته اتفاق افتاده و ناراحت هستید اونها را یا رها کنید و یا با همسرتون صحبت کنید و فرصت و شرایط جبران رو ارزیابی کنید
      با احترام و محبت باهمدیگه رفتار کنید و هردو در کلاسهای حضوری مهارت های زندگی زناشویی شرکت کنید
      پیش قدم باشید در براورده کردن نیازهای همسرتون
      نقطه ضعف های خودتون رو بشناسید و روی اونها کار کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سرپرست نویسندگان
دکتر مریم عبداللهی- مشاوره خانواده و کودک

مریم عبدالهی

ارشد روانشناسی عمومی
مشاوره ازدواج، مشاوره فردی

رزرو یک جلسه مشاوره