سازگاری با زندگی پس از طلاق و جدایی میتواند از چند هفته تا چندین سال طول بکشد. در این مدت ممکن است طیف وسیعی از احساسات را تجربه کنید. همچنین ممکن است نسبت به بعضی شرایط از جمله اختلال استرس پس از سانحه، افسردگی بعد از جدایی و شرایط فیزیکی مختلف مستعدتر باشید. در ادامه تا انتها با ما همراه باشید تا به بررسی افسردگی پس از جدایی بپردازیم.
افسردگی پس از جدایی چیست؟
افسردگی ناشی از حوادث تلخ زندگی مانند طلاق با نوع بالینی این بیماری متفاوت است و این شرایط را اختلال سازگاری یا افسردگی موقعیتی مینامند. هر دو نوع بالینی و موقعیتی این مشکل روحی بهروشهای مشابه ظاهر میشوند.
در برخی افراد این بیماری پس از طلاق میتواند با رفتارهای دیگری مانند:
- نادیده گرفتن مسئولیتها
- اجتناب از خانواده و دوستان
- عملکرد ضعیف در محل کار به دلیل تمرکز نداشتن
- دعوا کردن
همراه باشد.
اگر هر یک از این رفتارها را تجربه كرده یا بعد از طلاق احساس میکنید افسرده هستید، از مشاوران متخصص افسردگی بعد از جدایی کمک بگیرید. آنها میتوانند راهکارهای مناسب را توصیه کنند تا بتوانید با این بیماری کنار بیایید و برای درمان آن اقدام کنید.
علائم افسردگی بعد از جدایی
بیشتر مردم غم و اندوه را با این بیماری مرتبط میدانند اما این دو تنها یکی از چندین نشانه آن هستند. علائم رایج دیگر در افسردگی بالینی و موقعیتی عبارت هستند از:
- از دست دادن اشتها
- از دست دادن علاقه به فعالیتهایی که قبلا از آنها لذت میبردید و سرگرمیها
- مشکل خواب یا بیخوابی
- تحریک پذیری
- خستگی
- گریه مداوم
- مشکل در تمرکز
- احساس ناامیدی و بدبینی و همچنین از دست دادن احساس شایستگی
- افکار خودکشی و حتی تلاش به اقدام آن
روانشناس با تشخیص حداقل 5 مورد از این علائم، شما را افسرده تشخیص میدهد.
افسردگی بعد از جدایی مردان و زنان بهصورت متفاوت بروز میکند. زنان اغلب این بیماری را با غمگین بودن، حس بیارزشی و گناه تجربه میکنند.
همچنین علائم افسردگی بعد از جدایی مردان از تحریکپذیری و مشکل در خواب تا مصرف مواد مخدر متغیر است. بهطور کلی زنان بیشتر از مردان پس از طلاق افسرده میشوند. با اینحال مردان کمتر بدون خجالت و آشکار در مورد این موضوع صحبت میکنند.
چه زمانی باید به روانشناس مراجعه کرد
اگر افکار خودکشی دارید سعی کنید در اسرع وقت با یک مشاور روانشناس یا روانپزشک تماس بگیرید. صحبت در مورد احساسات خود از طریق تلفن با یک فرد غریبه که نمیشناسید، آسانتر از یک شخص آشنا است.
علاوه بر این افراد، مشاور افسردگی در این زمینه تخصص دارد و به درمان ریشهای مشکلتان کمک میکند. او میتواند شما را در مسیری قرار دهد که از فکر تسلیم شدن و خودکشی عبور کنید.
اگر علائم افسردگی را برای بیش از دو هفته دارید، از درمانگر یا روانشناس خود یک وقت ملاقات بگیرید. هنگام آماده شدن برای قرار ملاقات، اگر به حمایت روحی نیاز دارید یک دوست را همراه خود ببرید.
علائم اصلی خود را بنویسید و این لیست را بههمراه داشته باشید. همچنین متخصص را در جریان هر دارو یا مکملی که مصرف میکنید، قرار دهید.
پزشک ممکن است داروهای زیر را تجویز کند:
- داروهای ضد افسردگی
- داروی ضد اضطراب
- روان درمانی
راهکارهای درمانی دیگر به شرح زیر هستند:
- هنر درمانی
- درمانهای جایگزین مانند طب سوزنی یا ماساژ درمانی
- تکنیکهای تمدد اعصاب مانند یوگا یا کلاس ورزشی
افسردگی که از قبل طلاق وجود داشته و پس از آن شدت پیدا میکند
اگر یکی از زوجین نوعی ناراحتی روانی مانند افسردگی بالینی داشته باشد، خطر طلاق برای آنها دو برابر بیشتر است. اگر هر دو طرف در سطح یکسانی از پریشانی روانی قرار داشته باشند، این امکان وجود دارد که کمتر به فکر جدایی بیافتند.
زیرا یکدیگر را بهتر درک میکنند و میتوانند با چالشهای روحی یکدیگر ارتباط برقرار کنند. گرچه در اغلب موارد رابطه بین چنین زوجی بیشتر از افراد دیگر در معرض خطر طلاق قرار دارد.
این موضوع باعث شده است تا محققان به این نتیجه برسند که نتیجه ناراحتی روانی در طول زندگی مشترک میتواند جدایی باشد.
همچنین بخوانید: زندگی بعد از طلاق چطور پس از جدایی مجددا شاد باشید
نکاتی برای مدیریت افسردگی بعد از جدایی
طلاق علاوه بر شریک زندگی بر فرزندان افرادی که آن را انتخاب میکنند، شبکههای خانوادگی بزرگتر و دوستان خانوادگی تاثیر میگذارد. ( حتما کمی در مورد تاثیر طلاق بر فرزندان مطالعه کنید. )
شما احساسات زیادی خواهید داشت و پردازش آنها میتواند انرژی زیادی بگیرد. بنابراین ممکن است بیش از حد احساس خستگی کنید. در ادامه چندین راهکار را برای کمک به شما مطرح میکنیم:
یک دفترجه خاطرات و یا یادداشت درست کنید
برای افرادی که با افسردگی بعد از جدایی دست و پنجه نرم میکنند، تمرین خوبی است که افکار خود را یادداشت کنند.
همچنین میتوانید نوشتن نامه به همسر سابقتان را بهعنوان راه دیگری برای پاکسازی احساسات خود در نظر بگیرید. گرچه مجبور نیستید نامه را برای او ارسال کنید.
بهصورت منظم ورزش کنید
حتی زمانی که تمایلی به فعالیت ندارید، ورزش کنید. منبع معتبر تحقیقات نشان میدهد که پیادهروی سریع سه بار در هفته به مدت 20 تا 40 دقیقه، به کاهش علائم افسردگی کمک میکند.
غذای سالم بخورید
بهعنوان یک فرد افسرده، ممکن است بیشتر از گذشته به سمت غذاهای هوس انگیز یا الکل بروید. اما غذاهای سالم را در اطراف خود نگه دارید. به جای خوردن غذاهای ناسالم یا الکل، از تنقلات سالم مانند شکلات تلخ استفاده کنید.
به خودتان محبت کنید
با حمام کردن طولانی و بدون وقفه یا تماشای یک فیلم با احساس خوب به خودتان محبت کنید. اگر بچه دارید، یک پرستار برای یک یا دو ساعت مراقبت از کودکتان در نظر بگیرید تا بتوانید برای این کار وقت داشته باشید.
از دیگران کمک بگیرید
ممکن است در دوران افسردگی بعد از جدایی انرژی کمتری داشته باشید. اگر دوستان و اعضای خانواده در تهیه غذا، کارهای خانه، مراقبت از فرزندان و … به شما کمک میکنند، لطف آنها را بپذیرید و سعی کنید در آینده جبران کنید.
روحیه اجتماعی خود را تقویت کنید
بودن در کنار مردم ممکن است آخرین کاری باشد که بخواهید انجام دهید، اما میتواند به شما کمک کند تا با هر احساسی که دارید کنار بیایید. وقت خود را با افرادی بگذرانید که میتوانند گوش شنوا داشته باشند و تمایل دارند در صورت لزوم به تغییر وضعیت ذهنی شما کمک کنند.
خواب با کیفیت داشته باشید
بعد از جدایی خطر بیخوابی افزایش پیدا میکند و این موضوع نیز به نوبه خود خطر ابتلا به افسردگی را بالا میبرد.
اگر برای خوابیدن مشکل دارید، از یک برنامه روتین شبانه استفاده کنید که به آرامش بدن و ذهن شما کمک میکند. مانند نوشیدن یک فنجان چای بابونه، حمام کردن یا دوش گرفتن، خواندن کتاب یا دیدن فیلم.
اما از استفاده از نمایشگرهای الکترونیکی خودداری کنید، زیرا آنها میتوانند جلوی خوابیدن شما را بگیرند.
پس از طلاق احساسات و افکار زیادی خواهید داشت. اما مطمئن باشید میتوانید بدون همسرتان از آن عبور کنید و به یک نقطه موفق و امن در زندگی خود برسید.
بدانید در این مسیر تعیین اهداف کوچک روزانه بسیار به شما کمک کرده و از ابتلا به افسردگی بعد از جدایی پیشگیری میکند. همچنين ميتوانید با انجام تستهای مربوطه پیش یک مشاور، بهطور ریشهای این بیماری زشت روحی را درمان کنید.
فراموش نکنید برای غلبه به این بیماری، تسلیم نشدن مهمترین رمز موفقیت است. در روزهایی که به نظر میرسد توانایی انجام هیچ کاری را ندارید، به خود یادآوری کنید که بسیار ارزشمند هستید و حس ارزشمندی را نقطه شروع خود برای روزهای آینده قرار دهید. برای درمان این بیماری با ما تماس بگیرید.