افسردگی یک اختلال خلق جدی است که بر روی تمام جنبههای زندگی شما تاثیر میگذارد. شما میتوانید نقش آن را در احساسات، روابطتان با دیگران و زندگی روزمره خودتان لمس کنید. خوشبختانه درمان افسردگی شدید امکانپذیر است. 80 تا 90 درصد افراد به درمان مشاوره ای پاسخ میدهند و روشهای مصرف دارو و رواندرمانی یا ترکیبی از این دو، امکان بهبودی را بیشتر می کنند.
البته به رواندرمانی، درمان افسردگی بدون دارو هم میگویند. یعنی اگر نمیخواهید به هر دلیلی دارو بخورید، به یک روانشناس ماهر مراجعه میکنید.
اگر احساس غم و اندوه بیدلیل میکنید، علاقه شما به کارهایی که قبلا از انجام آنها لذت میبردید کم شده است و از جمعها دوری میکنید، بهتر است برای درمان خود اقدام کنید.
در ادامه بررسی خواهیم کرد مشاور چطور میتواند به درمان افراد افسرده کمک کند. پس تا انتها همراه ما باشید.
انواع افسردگی
تشخیص افسردگی نیاز به یک فرآیند ارزیابی به کمک یک پزشک یا متخصص سلامت روان دارد. بهطور کلی، برای تشخیص این بیماری، علائم آن باید حداقل به مدت دو هفته وجود داشته باشند.
از نظر سازمانهای بهداشت روان انواع متعددی از این بیماری وجود دارد که بعضی از آنها عبارت هستند از:
- اختلال افسردگی ماژور
- افسردگی فصلی
- افسردگی بعد از زایمان
- افسردگی پس از جدایی
درمان افسردگی
این بیماری روحی را با دو روش رواندرمانی و استفاده از دارو یا ترکیبی از این دو روش درمان میکنند. انواع مختلفی از داروها برای درمان این بیماری تجویز میشوند.
ممکن است مدتی طول بکشد تا داروی مناسب خود را پیدا کنید، بنابراین همکاری نزدیک با پزشک در این مدت حیاتی است. حتی با داروهای مناسب، اغلب مدتی طول میکشد تا بهبود را در خود حس کنید.
از طرفی درمان افسردگی بدون دارو و با رواندرمانی ممکن است. روانشناسی و مشاوره در کوتاهمدت و هم بلندمدت روی روند درمان تاثیر مثبت میگذارد.
روشهای رایج درمانی عبارت هستند:
- از درمان شناختی-رفتاری (CBT)
- درمان بین فردی (IPT)
- رواندرمانی روانپویشی
- درمان با حل مساله
مقایسه رواندرمانی و مشاوره
درمان افسردگی با «گفتاردرمانی» اغلب اولین گام مقابله با نوع خفیف تا متوسط این بیماری است. بسیاری از متخصصان این مسیر را قبل از آزمایش دارو دنبال میکنند.
اما اگر شدت آن بیشتر باشد، اغلب به دارو نیاز است و درمانگر همزمان از ترکیب دارو و صحبت استفاده میکند. قبل از ادامه بحث، مهم است که تفاوت بین مشاوره و روان درمانی را درک کنید.
اصطلاحات «روان درمانی» و «مشاوره» اغلب به جای یکدیگر استفاده میشوند. با اینکه این دو بسیار شبیه به هم هستند اما تفاوتهای بنیادی بین آنها وجود دارد.
مهم است که توجه داشته باشید که گاهی روان درمانی با یک روانشناس یا روانپزشک دارای مجوز بیشتر یک رویکرد بلندمدت است. این روش بر افسردگیهای شدید و مسائل عمیقتری تمرکز میکند و بهطور قابل توجهی بر زندگی شما تاثیر میگذارد.
از سوی دیگر، مشاوره بیشتر بهعنوان یک درمان کوتاهمدت است که بیشتر روی نوع خفیف تا متوسط و کنترل بعضی رفتارهای بیرونی تمرکز دارد.
مشاوره برای افسردگی
طول و شدت علائم این بیماری اغلب تعیینکننده نوع درمان آن است. اگر برای مدت طولانی حس افسرده بودن را دارید و علائم شما شدید است، از رواندرمانی توسط یا روانپزشک یا روانشناس نتیجه بهتری میگیرید.
رواندرمانی با مسائل ریشهای زندگی شما سر و کار دارد، بههمین علت این روش را برای انواع شدید این بیماری توصیه میکنیم. اگر علائمتان جدید و خفیف باشد، مشاوره افسردگی میتواند به شما کمک کند.
بهتر است بدانید که روند مشاوره به این صورت است که مشاور با استفاده از «گفتگودرمانی» به شما کمک میکند مسائلی را که تاثیر منفی بر روی زندگی شما میگذارند، شناسایی کنید.
در واقع، نقش او گوش دادن، بازخورد دادن و همراهی با شما برای رسیدن به رویکردی مناسب برای مقابله با مشکلات است. همچنین او در هر جلسه پیشرفت شما را ارزیابی کرده و بر اساس آن ادامه روند مشاوره را برنامهریزی میکند.
از طرفی مشاور شما ممکن است حتی برای درمان افسردگیتان تمرینهایی بدهد که بین دو جلسه انجام دهید. این تمرینها اغلب به شکل آگاهی یافتن از احساسات و افکار خود است.
در حقیقت، مشاور بیشتر بر افکار، احساسات و رفتارهای کنونی و تاثیر این موارد بر زندگی شما در حال حاضر تمرکز دارد. بههمین دلیل است که رویکرد CBT یک مدل مفید برای استفاده در جلسات درمانی بوده است.
CBT خلاصه شده عبارت درمان شناختی- رفتاری و یک مداخله روانی- اجتماعی بوده که هدف آن کاهش علائم شرایط مختلف سلامت روان و در درجه اول افسردگی و اختلالات اضطرابی است.
درمانگر با CBT میتواند به شما کمک کند تا افکار منفی را که در ایجاد این بیماری میتوانند نقش داشته باشند، تغییر دهید.
از آنجایی که CBT را بهطور کلی درمان کوتاهمدت در نظر میگیرند، اغلب برای درمانگران در هنگام کار با موارد خفیف تا متوسط افسردگی بهترین انتخاب است. بهخصوص افرادی که ممکن است نیازی به رواندرمانی عمیق و طولانیمدت نداشته باشند.
شواهد نشان میدهد که CBT زمان استفاده از خدمات مشاوره برای درمان این بیماری بهخوبی نتیجهبخش است. همچنین ثابت شده است که پس از پایان مشاوره، میزان بازگشت بیماری را کاهش میدهد.
درمان بین فردی (IPT) یکی دیگر از روشهای کوتاه مدت است که زمان مراجعه برای مشاوره افسردگی مورد استفاده قرار میگیرد. این روش روی عواملی که میتوانند موجب این مرض روحی شوند، مثل تعارض بین فردی و حمایت اجتماعی ضعیف تمرکز دارد.
این نوع درمان میتواند به شما در رفع مشکلات تشدیدکننده علائم این بیماری روحی کمک کند. شواهد نشان میدهد که IPT ممکن است به پیشگیری از اختلالات افسردگی جدید کمک کند.
سایر گزینههای درمانی
برای درمان افسردگی روشهای دیگری نیز وجود دارد که ارزش بررسی بیشتر را دارند. برای موارد شدیدتر و مقاومتر این مرض روحی، درمان تشنج الکتریکی (ECT) میتواند مفید باشد. همچنین رویکردهای مکمل و جایگزینی وجود دارد که ممکن است مزایای بیشتری به همراه داشته باشند.
چگونه یک مشاور مناسب پیدا کنیم؟
شاید سختترین قسمت روند درمان پیدا کردن یک مشاور خوب و مناسب باشد. از آنجایی که رابطه بین رواندرمانگر و مراجع اسکلت اصلی مشاوره است، نگران طولانی شدن زمان برای پیدا کردن مشاور مناسب نباشید.
سعی کنید صبور باشید و مشکلات پیدا کردن مشاور را تحمل کنید. زیرا ممکن است برای انتخاب فرد مناسب خود چندین رواندرمانگر را ببینید.
اگر نمیدانید که از کجا شروع کنید میتوانید از پزشکتان کمک بگیرید یا با مراکز بهداشت منطقه خودتان در تماس باشید تا مشاورهای نزدیک را به شما پیشنهاد دهند. از طرفی میتوانید در اینترنت هم رواندرمانگران مختلفی را پیدا کنید و در مورد آنها با دیدن نظرات کاربران قضاوت کنید.
امروزه رواندرمانی و مشاوره آنلاین رونق بسیار زیادی پیدا کرده است و در تاثیرگذاری تفاوتی هم با انواع حضوری ندارند. بنابراین اگر امکان درمان افسردگی در شهرتان را ندارید، میتوانید با بهترین مشاوران از سراسر کشور در تماس باشید.
مشاوره آنلاین معمولا بهصورت تماس تصویری در بستر واتسآپ، اسکایپ و… انجام میشود.
سخن نهایی
زندگی با افسردگی بسیار طاقتفرسا است. این بیماری به تک تک حفرههای وجود انسان رسوخ میکند و در تمام آنها روح انسان را میجود.
خوشبختانه این بیماری قابل درمان است، پس با آن کنار نیایید. هرچه شما کوتاه بیایید، این بیماری بزرگتر میشود و جای بیشتری را در زندگی شما پر میکند. پس بهجای نادیده گرفتن آن، برای درمان افسردگی اقدام کنید.
کار با یک متخصص سلامت روان در یک رابطه درمانی، محیطی امن را برای شناسایی افکار، احساسات و الگوهای رفتاری که به علائم شما کمک میکنند، فراهم میکند.
مشاوره افسردگی همچنین میتواند به شما در یادگیری مهارتها و تکنیکهای جدید مقابلهای برای مدیریت بهتر علائم کمک کند. آرام آرام و با استفاده از این تکنیکها میتوانید مشکل خود را کنترل کنید.
مشاوره فردی کوتاه مدت که معمولا کمتر از شش ماه طول میکشد، اغلب برای انواع خفیف تا متوسط مناسب است.
اگر احساس میکنید یک فرد افسرده و نیازمند به مشاور هستید، با پزشک خود در مورد ارجاع به یک متخصص صحبت کنید. یافتن فردی که به او اعتماد دارید و احساس راحتی میکنید، در موفقیت فرآیند مشاوره بسیار مهم است.
همانطور که گفتیم پیدا کردن فرد مناسب میتواند طاقتفرسا باشد ولی ناامید نشوید و به جستجوی خود ادامه دهید تا روانشناس و مشاوری را پیدا کنید که با او راحت باشید.