تصور کنید که شما در پارک هستید، در حالی که کودک شما با وسایل سرگرمی بازی می کند. او در حال تاب خوردن است، هیک کودک که نمی دانید کیست، به شما نزدیک شده و با صدای بلند می گوید: “این تاب من است!” و شروع می کند به هل دادن کودکتان، کودک شما فقط به نظر می رسد، منجمد شده است. فرزند اشک می ریزد و شما وحشت زده می شوید! در این مقاله درباره کتک خوردن کودک از همسالان خود بیشتر توضیح داده ایم.
کتک خوردن کودک از همسالان
هنگامی که کودک شما می افتد و پوست زانویش خراشیده می شود، ما می دانیم که به زودی او بهبود می یابد. اما هنگامی که یک کودک دیگر به او آسیب می رساند، فشارهایی که احساس می کنیم عمیق است. در این مواقع ما از نوعی آسیب دائمی به اعتماد به نفس فرزندمان می ترسیم. اما در واقع، فرزند شما می داند که چگونه از هر گونه اقدام تهاجمی بهبود می یابد. فرآیند بهبودی که به نفع بدن و اعتماد به نفس اوست، درست است. او شروع به گریه می کند. ممکن است بلرزید و حتی ممکن است زمزمه و اعتراض کند. اگر از او حمایت کنید، احساسات او احتمالا تشدید می شود. او احتمالا به مدت طولانی تری گریه خواهد کرد.
کودکان در تنظیم روابطشان با هم سن وسالان خود دو دسته اند:
کسانی که از دوستان خود کتک می خورند
این نوع کودکان هر از چند گاهی برای والدین خود احساس نگرانی بوجود می آورند زیرا والدین دوست دارند علاوه بر داشتن فرزند مودب، بتواند از حق خودش دفاع کنند. و دسته دوم
کودکانی که حالت تهاجمی دارند و کتک می زنند
صرف نظر از اینکه کودکی مهاجم باشد یا تسلیم، والدین او سعی می کنند رفتارش را اصلاح کنند زیرا نگران هستند که اگر رفتار ناشایست یک پسر بچه دو ساله اصلاح نشود، در سن سی سالگی نیز به همان گونه، رفتار کند.
برخی از ویژگی های تهاجمی یا انفعالی، همراه با رشد اجتماعی کودکان تغییر می کند، والدین می توانند با راهنمایی های توام با ملایمت، به کودکان بیاموزند که از خود دفاع کنند یا خشم خود را کنترل نمایند.
اگر دعوایی بین فرزند شما و دوستانش روی داد، بجای اینکه از دوستان او خشمگین شوید، سعی کنید به فرزند خود کمک کنید تا راه حل هایی مسالمت آمیز برای حل مشکل خود بیابد.
وقتی کودک بفهمد که به جای فرار کردن از دست دوستش که قصد کتک زدن او را داشته، می تواند با وی قطع رابطه کند، این معنی برای اون تداعی می شود که با حفظ استقلال خود، عدم وابستگی خود را به دوستش نشان دهد. در طول زمان رفتار خشنونت آمیز طرف مقابل به دلیل از دست دادن همبازیش از بین خواهد رفت.
نکات کلیدی در مواجهه با کودک کتک خور
روانشناسان معتقدند که ارتباطی مستقیم میان کتک زدن و تنبیه بدنی کودکان و مهاجم شدن آنها وجود دارد. برخورد منطقی و حرف زدن با کودک و استفاده نکردن از تنبیه بدنی و به جای آن استفاده از تکنیک محروم کردن از یک مسئله خوشایند رفتار تهاجمی آنها را آرام خواهد کرد.
کودکانی که والدین آنها برخوردی استدلالی و توضیحی با آنها دارند و با آنها صحبت میکنند، معمولا در برقراری ارتباط با دوستان خود موفق ترند، زیرا می دانند که چگونه مذاکره کنند و مذاکره کنند و مشاجرات را به شیوه ای مسالمت آمیز برطرف سازند.

تمامی کودکان، صرف نظر از اینکه مهاجم باشند یا تسلیم، به تشویق نیاز دارند تا بتوانند رفتار خود را اصلاح کنند. به همه افراد خانواده تذکر دهید تا این نکته را در برخورد با فرزندتان رعایت کنند و رفتارهای درست کوک را تشوبق نمایند و به کودک در زمانهایی که بدون خشونت مسئله خود را حل میکند توجه نشان دهند .
کودک کتک زننده را نادیده بگیرید و بیشتر توجه خود را به کودک کتک خورده معطوف کنید. در این صورت کودک مهاجم برای رفتارش پاداشی نخواهد گرفت.
محروم کردن کودک مهاجم از فعالیت مورد علاقه اش، می تواند یک تنبیه موثر باشد. به شرط آنکه علت محروم شدن را برای او توضیح دهید.
به کودک نباید کتک زدن و دعوا را یاد داد و باید به او توضیح داد که خشونت روش مناسبی برای حل مشکلات او نیست و خشونت و کتک زدن دوستش نه تنها کار درستی نیست که میتواند خطرناک باشد و به دوستش آسیب جدی وارد کند.
و اما برای اینکه دفاع کردن را به فرزندتان آموزش دهید باید به او بگویید که وقتی کسی به او حمله کرد فورا فرد بزرگتری را در جریان قرار دهد و محکم به فرد مهاجم بگوید:
تو دیگر دوست من نیستی و من با تو بازی نخواهم کرد.
اگر کودک به تنهایی موفق به اتمام دعوا نشد، شما می توانید با کودکی که او را کتک زده مستقیم صحبت کنید. بهترین روش، بیان این جمله است: «اگر دست از کار زشتت برنداری، با من طرف خواهی بود» کودک تا 8 ،7 سالگی معمولا به حمایت والدین نیاز دارد و باید بفهمد که می تواند روی کمک آنها حساب کند. به این ترتیب اعتماد به نفس او بالاتر می رود و در دعواهای بعدی مقاوم تر خواهد بود.
کودک عزیز است و تربیت کودک عزیز تر.
گروه مشاوره نیک همراه با مشاوره خانواده بصورت حضوری، تلفنی و آنلاین، والدین را در تربیت هر چه بهتر فرزندان یاری می کند. اگر در زمینه تربیت کودکان و رفتارهای فرزندتان دچار مشکل و یا سردرگمی هستید، با ما تماس بگیرید.
021-28424894
15 پاسخ
با فرزندی که اون رو تنبیه بدنی کردیم چطور رفتار کنیم که تاثیرات منفی کمتری براش داشته باشه
اگر کودکتون رو تنبیه کردین با توجه به سنی که دارند باید ازش عذر خواهی بشه و بعد قانونهای تربیتی مشخص بشه و سرپیچی از اون قانون ها تنبیهش مشخص بشه تنبیه فقط محرومیته . مثلا نمیتونی تلویزیون نگاه کنی و بعد فقط محبت و توجه به رفتارهای مثبت کنید.
سلام دختر 6 ساله دارم که دخترعموی 2 ساله اش به شدت موهایش را میکشد و دخترم در آن لحظه هیچ عکس العملی نشان نمیدهد نه گریه نه جیغ نه قهر نه ناراحتی.من چکار کنم چون صد برابر او اذیت میشوم.ممنون میشم راهنماییم کنید
سلام مادر گرامی
ابتدا باید دید چرا کودک هیچ عکس العملی نشان نمیدهد آیا اصلا دردی حس میکن؟ پیشنهاد میشه حتما به مشاور کودک مراجعه کنید
سلام من یه خواهر زاده دارم یه سال از پسرم بزرگتره و همیشه پسرمو میزنه و محکم هم میزنه.اوایل پسرن از خودش دفاع میکرد ولی بعد چند باری که بد کتک خورد الان دیگه میترسه ازش و حتی نمیتونه اسباب بازیاشوو از دستش بگیره.نمیدونم چکار کنم و چطوری خواهر زادمو بترسونمش ک دیگه نزنه پسرمو.یا چگونه با پسرم رفتار کنم ک از کسی نترسه و مثل اون حالت تهاجمی داشته باشه
ممتون میشم اگه کمکم کنید
سلام و وقت به خیر
اینکه بخواهید پسر شما مثل خواهرزادتون تهاجمی رفتار بکنه اصلا انتظار درستی نیست
برای فرزند خودتون نمایش اجرا کنید و در اون نمایش یاد بدین که از حقوق خودش دفاع کنه ولی
نه با زدن بلکه با رفتارهایی مثل قاطع برخورد کردن . محکم حرف زدم بلند گفتن نکن و کمک خواستن
از مریی و بزرگتر. قبل از بازی برای بچه ها شرایط بازی رو توضیح بدین و قوانین برای بچه ها مشخص کنید و
شما وارد دعوای بچه ها نشوید
با وارد شدن به پیج nik.hamrah@ جواب سوالاتتون رو دنبال کنید.
با سلام …دختر عموی پسرم دختری بی ادب و پرخاشگره و مدام پسرم رو کتک میزنه یا با صحبتهایش آزار میده با توجه به اینکه ما در یک ساختمان زندگی میکنیم و بچه ها هر روز در یک حیاط بازی میکنند …ادامه این ماجرا برای من خیلی سخت شده .. و حتی با جاریم بحثم شده ولی باز هم قبول نمیکنند که بچشون مشکل داره …و جلو بچه ازش حمایت میکنند … دیگه نمیدونم چطور باید برخورد کنم لطفا راهنمایی کنید با تشکر
سلام و وقت به خیر
شما نباید وارد روابط دو کودک شوید باید به فرزندتون دفاع کردن از خودش رو بهش باد بدین . و اصلا نباید با جاریتون وارو بحث بشید چون فقط روابط رودو اوضاع رو بدتر میکنه
به فرزندتون برای بازی با اون فرد کمتر اجازه بدین.
و به اون کودک عنوان کنید اگر رفتار ناشایستی داشته باشه اجازه بازی با کودک شما رو نداره و به سرعت بعد از دعوا دو کودک فرزند خودتون رو پیش خودتون نگه دارید و اجازه ادامه بازی رو ندهید
سلام دختری ۳سال و نیمه دارم که یه بار دختر عموی خودش و که ۸ ماه ازش کوچیک تره رو بد کتک زد و من که دوست نداشتم دخترم به لجبازی و بد اخلاقی بشناسن بهش گفتم که این کار بد بوده و اون از تو کوچیک تره . الان دخترم خیلی ضعیف شده مدام از دختر عموی خودش کتک میخوره و فقط گریه میکنه هر چقدر هم باهاش صحبت میکنم فایده نداره میگه باشه اما دوباره که توی اون موقعیت قرار میگیره یا فقط حرفای منو نقل قول میکنه یا گریه میکنه لطفا راهنمایی کنید چه کار کنم که بیخودی دعوا نکنه ولی کسی دعواش کرد بتونه دفاع کنه یا مشکل و حل کنه
سلام مادر گرامی
کاش اونجا که کودک شما با همسال کوچکتر از خودش دعوا و کتک کاری کرد قبل از هر چیزی علت را از خود فرزندتون جویا میشدید و وقتی که بدون علت به او گفتید این کار را نباید میکرده به نوعی حس ناکامی به او داده شدهزمانی که رفتار پرخاشگرانه انجام داد باید رفتار درست و جرات مندانه را به او یاد میدادید
با سلام من یه پسر سه و نیم ساله دارم که از ۱۰ ماهگی محبور شدم بزارمش مهد وقتی مهد میرفت کلا با گریه میرفت تا ۲ سال و ۸ ماهگی رفت .بعد باردار شدم و نرفت هر از گاهی به مهد سر میزدم و فیلم فعالیتاشو میدیدم و گاهی سر زده میرفتم و از دوربین فعالیت هاشو میدیدم چیز خاصی دستگیرم نشد. کلا هم تو مهداولش تا حدود یک ساعت میخابید ولی مشخص بود الکی میخابه چون زیر پتو هی تکون میخورد تو خونه هم الان اگه از چیزی ناراحت شه میگه میخام بخابم این خیلی منو ادیت نیکنه مخصوصا اگه تنبه بدنی شه. و اینکه اصلا اجتماعی نیس و با هم سناش بازی نمیکنه و به شدت از خشونت دوری میکنه و اصلا نمیتونه از خودش دفاع کنه اگه یه بچه پیشش بیاد اسباب بازی که دستشه میده حتی اگه اون نخاد و بعدش گریه میکنه یا تو پارک سراغ وسیله ای میره که کسی نباشه اگه بچه ای بیاد سریع ترک میکنه. چیکار کنم .لازم به ذکره که ما تو شهری زندگی میکنیم که غریبیم و هیچ همبازی نداره
سلام و وقت به خیر
خیلی مهمه که اصلا اصلا فرزندتون رو تنبیه مخصوصا تنبیه بدنی نکنید
اصرار به اجتماعی بودن بهش نکنید مثلا اینکه بیا سلام کن چرا سلام نکردی
شعر بخون و … با کتاب خواندن و اجرای نمایش عروسکی این موقعیت رو براش تعریف
کنید البته انتظار نداشته باشید با یک بار داستان خواندن و یا یک بار نمایش اجرا کردن به
نتیجه دلخواه برسید .
در نمایش بعد از مدتی از خودش به عنوان نقشی که باید از خودش دفاع کنه استفاده کنید و این در غالب بازی باید باشه..
در زمانهایی که رفتارش عادی مدام تشویق و همراهیش کنید .
سلام . پسر من ۱۰ سالش داره تموم میشه اصلا دوست یابی بلد نیست غالبا با بچه های کوچکتر ار خودش دوست میشه و بیشتر بچه ها تو بازی اذیتش می کنند و گاهی میزننش از خودش دفاع نمی کنه. میگه نمیخوام دوستامو از دست بدم با میگه ازشون میترسم آخه چرا منو میزنند .
سلام مادر گرامی
احساس میشه کودک شما ارتباط موثر رو نیاموخته هنوز و عزت نفس پایینی داره از طرفی نیاز داریم فرزندپروری خانواده بررسی بشه و اینکه چرا کودک نمیتونه رفتار جرات مندانه ای از خودش نشون بدهحتی ما طرحواره رها شدگی را میبینیم و نیاز به آموزش مهارتهایی برای کودک دیده میشه