طبیعی است که افراد هر چند وقت یکبار احساس ناراحتی کنند. اما اگر بیشتر اوقات غمگین هستید و بر این احساس زندگی روزمره شما را تحت تاثیر قرار میدهد، ممکن است بیماری افسردگی بالینی داشته باشید. انواع مختلف بیماری افسردگی وجود دارد که در این مقاله به بررسی و معرفی آنها میپردازیم. پس تا انتها همراه ما باشید.
افسردگی چیست
این عارضه روانی وضعیتی است که میتوانید با دارو، صحبت با یک درمانگر و تغییر در سبک زندگی خود آن را درمان کنید.
رویدادهای زندگی در ابتلای شما به انواع مختلف افسردگی نقش دارند و تغییرات شیمیایی در مغز شما علت بروز تعداد دیگری از این بیماری است.
انواع مختلف بیماری افسردگی
علت انواع افسردگی اساسی هرچه که باشد، اولین قدم شما این است که به پزشک خود اطلاع دهید که چه احساسی دارید.
آنها ممکن است شما را به یک متخصص سلامت روان ارجاع دهند تا در تشخیص نوع افسردگی شما کمک کند. این تشخیص در تصمیم گیری برای درمان مناسب برای درمان انواع مختلف بیماری افسردگی بسیار موثر و مهم است.
افسردگی شدید یا ماژور
ممکن است بشنوید که پزشک شما این اختلال را «اختلال افسردگی اساسی» مینامد. اگر بیشتر اوقات در بیشتر روزهای هفته احساس افسردگی میکنید، ممکن است به این نوع افسردگی مبتلا شده باشید.
بعضی علائم دیگر که ممکن است داشته باشید عبارت هستند از:
- از دست دادن علاقه یا لذت در فعالیتهای خود
- کاهش یا افزایش وزن
- مشکل در خوابیدن یا احساس خواب آلودگی در طول روز
- احساس بی قراری و آشفتگی
- سستی و کندی بسیار از نظر جسمی یا ذهنی
- خسته بودن و بی انرژی بودن
- احساس بی ارزشی یا گناه
- مشکل در تمرکز یا تصمیمگیری
- داشتن افکار خودکشی
اگر پنج یا بیشتر از این علائم را در بیشتر روزها بهمدت ۲ هفته یا بیشتر داشته باشید، ممکن است پزشک شما را مبتلا به افسردگی شدید تشخیص دهد.
حداقل یکی از علائم باید خلق افسرده یا از دست دادن علاقه به فعالیت باشد.
انواع افسردگی اساسی در افراد مختلف متفاوت به نظر میرسند. بسته به اینکه افسردگی شما چه احساسی در شما ایجاد میکند، میتواند در یکی از زیرمجموعههای زیر قرار گیرد.
پریشانی مضطرب
بیشتر روزها احساس تنش و بی قراری میکنید. از طرفی برای تمرکز کردن مشکل دارید، زیرا نگران هستید که اتفاق بدی رخ دهد و احساس میکنید ممکن است کنترل خود را از دست بدهید.
همچنین بخوانید: افسردگی جنسی چیست؟
مالیخولیا
بهشدت احساس غمگینی میکنید و علاقه خود را به فعالیتهایی که قبلا از آن لذت میبردید، از دست میدهید. حتی وقتی اتفاقات خوب میافتند احساس بدی دارید. همچنین ممکن است:
- بهخصوص صبحها احساس ضعف کنید.
- کاهش وزن داشته باشید.
- بد بخوابید.
- افکار خودکشی داشته باشید.
اگر افسردگی مالیخولیا دارید، ممکن است علائم شما در صبحها که برای اولین بار از خواب بیدار میشوید شدیدتر باشد.
این را در نظر بگیرید که کسی به شما در انجام اولین کارهای روزانه کمک کند. مطمئن شوید که بهطور منظم غذا بخورید، حتی اگر احساس گرسنگی نمیکنید.
آشفتگی
بیشتر اوقات احساس ناراحتی میکنید. همچنین ممکن است:
- زیاد حرف بزنید.
- بدون دلیل حرکت کنید، مانند بی قراری با دستان خود و قدم زدن در اطراف اتاق
- تکانشی عمل کنید.
گفتار درمانی میتواند به شما کمک کند. در این روش با یک متخصص سلامت روان ملاقات خواهید کرد که به شما کمک میکند راههایی را برای مدیریت افسردگی خود پیدا کنید. تجویز داروهایی به نام ضد افسردگی نیز میتوانند مفید باشند.
هنگامی که درمان و دارو موثر نباشند، گزینههای دیگری که ممکن است پزشک شما برای درمان انواع مختلف بیماری افسردگی پیشنهاد دهد عبارت هستند از:
- درمان تشنج الکتریکی (ECT)
- تحریک مغناطیسی ترانس کرانیال (TMS)
- تحریک عصب واگ (VNS)
همه این درمانها برای تحریک مناطق خاصی از فعالیت مغز طراحی شدهاند. آنها به قسمتهایی از مغز که خلق و خوی شما را کنترل میکنند کمک کرده تا بهتر کار کنند.
ECT از پالسهای الکتریکی، TMS از نوع خاصی از آهنربا و VNS از یک دستگاه کاشته شده برای درمان انواع مختلف بیماری افسردگی استفاده میکند.
اختلال افسردگی مداوم
اگر افسردگی دارید که 2 سال یا بیشتر طول کشیده است، به آن اختلال افسردگی مداوم میگویند. این اصطلاح را برای توصیف دو وضعیتی که بهعنوان دیستیمیا (افسردگی پایدار با درجه پایین) و افسردگی اساسی مزمن شناخته میشد، استفاده میکنند.
ممکن است علائم زیر را تجربه کنید:
- تغییر در اشتها (نخوردن بهاندازه کافی یا پرخوری)
- زیاد یا کم خوابیدن
- کمبود انرژی یا خستگی
- عزت نفس پایین
- مشکل در تمرکز یا تصمیم گیری
- احساس ناامیدی
این احتمال وجود دارد که به کمک روان درمانی، دارو یا ترکیبی از این دو، بیماری شما خوب شود.
اختلال دوقطبی
فرد مبتلا به اختلال دوقطبی که گاهی «افسردگی شیدایی» نیز نامیده میشود، دارای دورههای خلقی بوده که از شدت انرژی بالا تا دورههای افسردگی و انرژی پایین متغیر است. وقتی در فاز پایین هستید، علائم افسردگی شدید را خواهید داشت.
دارو میتواند به کنترل نوسانات خلقی شما کمک کند. همچنین پزشک ممکن است یک تثبیت کننده خلق و خو مانند لیتیوم را پیشنهاد کند.
سازمان دارو و غذای آمریکا (FDA) سه دارو را برای درمان این نوع افسردگی تایید کرده است:
- سروکل
- لاتودا
- ترکیب اولانزاپین – فلوکستین
پزشکان گاهی داروهای دیگری نیز برای افسردگی دوقطبی تجویز میکنند؛ مانند داروی ضد تشنج لاموتریژین یا آنتی سایکوتیک غیر معمول Vraylar.
داروهای ضد افسردگی سنتی بهعنوان درمانهای خط اول برای افسردگی دوقطبی توصیه نمیشوند. روان درمانی همچنین میتواند به حمایت از شما و خانوادتان کمک کند.
اختلال عاطفی فصلی (SAD)
اختلال عاطفی فصلی دورهای از افسردگی شدید است که اغلب در ماههای زمستان اتفاق میافتد. (زمانی که روزها کوتاه میشوند و کمتر در معرض نور خورشید قرار دارید. همچنین معمولا در بهار و تابستان از بین میروند.)
اگر SAD دارید، داروهای ضد افسردگی و نور درمانی میتوانند به درمانتان کمک کنند. شما باید هر روز حدود 15 تا 30 دقیقه در مقابل یک منبع نور روشن و قوی بنشینید.
افسردگی روانی
افراد مبتلا به افسردگی سایکوتیک دارای علائم افسردگی شدید همراه با علائم روان پریشی هستند، مانند:
- توهمات (دیدن یا شنیدن چیزهایی که وجود ندارند.)
- هذیان (باورهای نادرست)
- پارانویا (به اشتباه تصور میکنید که دیگران میخواهند به شما آسیب برسانند.)
ترکیبی از داروهای ضد افسردگی و ضد روان پریشی میتواند افسردگی روان پریشی را درمان کند. استفاده از روش ECT نیز ممکن است یک گزینه باشد.
افسردگی پس از زایمان
زنانی که در هفتهها و ماههای پس از زایمان دچار افسردگی شدید میشوند، ممکن است افسردگی حین زایمان داشته باشند. تقریبا از هر 10 زن، 1 نفر در دوران زایمان افسردگی را تجربه میکند.
داروهای ضد افسردگی میتوانند بهطور مشابه به درمان افسردگی اساسی که با زایمان ارتباطی ندارد، کمک کنند.
اختلال نارسایی پیش از قاعدگی (PMDD)
زنان مبتلا به PMDD در ابتدای دوره قاعدگی خود انواع مختلف ببماری افسردگی و سایر علائم را دارند.
علاوه بر احساس افسردگی، ممکن است موارد زیر را تجربه کنید:
- نوسانات خلقی
- تحریک پذیری
- اضطراب
- مشکل در تمرکز
- خستگی
- تغییر در اشتها یا عادات خواب
- احساس غرق شدن
داروهای ضد افسردگی و گاهی داروهای ضد بارداری خوراکی میتوانند PMDD را درمان کنند.
افسردگی غیر معمول
این نوع افسردگی با غم و اندوه مداوم همراه بوده که با افسردگی معمولی متفاوت است و الگویی از علائم انواع مختلف بیماری افسردگی را در بر میگیرد. اگر افسردگی غیر معمول دارید، یک رویداد مثبت میتواند بهطور موقت خلق و خوی شما را بهبود بخشد.
سایر علائم افسردگی غیر معمول عبارت هستند از:
- افزایش اشتها
- خوابیدن بیش از حد معمول
- احساس سنگینی در بازوها و پاها
- حساس بودن نسبت انتقادات افراد
داروهای ضد افسردگی میتوانند به درمان این نوع افسردگی کمک کنند. پزشک شما ممکن است نوعی دارو به نام SSRI (مهارکننده انتخابی بازجذب سروتونین) را بهعنوان اولین روش درمانی پیشنهاد کند.
آنها همچنین ممکن است گاهی یک نوع قدیمی از داروهای ضد افسردگی به نام MAOI (مهارکننده مونوآمین اکسیداز) را توصیه کنند. این داروها دستهای از داروهای ضد افسردگی هستند که اثرات آنها در درمان افسردگی غیر معمول بهخوبی مورد مطالعه قرار گرفته است.
دیستیمیا (افسردگی خفیف و مزمن)
دیستیمیا که گاهی آن را بهعنوان افسردگی خفیف و مزمن نیز میشناسند، شدت و علائم کمتری نسبت به انواع افسردگی اساسی دارد.
با دیس تایمی، علائم افسردگی میتواند برای مدت طولانی، اغلب دو سال یا بیشتر باقی بماند. کسانی که از دیس تایمیا رنج میبرند، همچنین میتوانند دورههایی از افسردگی شدید را تجربه کنند. (که گاهی افسردگی مضاعف نامیده میشود.)
در حال حاضر در سیستمهای طبقه بندی تشخیصی مدرن، هر دو دیس تایمی و افسردگی مزمن را بهعنوان اختلال افسردگی پایدار میشناسند.
دلایل دیستیمیا
کارشناسان مطمئن نیستند که چه چیزی باعث دیس تایمیا یا افسردگی مینور میشود. ژنها ممکن است در ابتلا به انواع افسردگی اساسی نقش داشته باشند. اما بسیاری از افراد مبتلا، سابقه خانوادگی افسردگی ندارند و سایر افراد با سابقه خانوادگی مشکل افسردگی نخواهند داشت.
عملکرد غیرطبیعی در مدارهای مغزی یا مسیرهای سلول عصبی نیز که نواحی مختلف مغز را به هم متصل کرده و خلق و خو را تنظیم میکنند، در این امر نقش دارند.
استرسهای اصلی زندگی، بیماریهای مزمن، داروها و مشکلات روابط یا کاری نیز میتوانند احتمال ابتلا به دیستایمیا را در افراد از نظر بیولوژیکی مستعد به ابتلا به افسردگی، افزایش دهند.
علائم و نشانههای دیس تایمی چیست
علائم دیستیمیا مانند علائم انواع مختلف بیماری افسردگی است، اما تعداد علائم کمتر بوده و به آن شدت نیست. این علائم موارد زیر را در بر میگیرند:
- غمگینی یا خلق افسرده در اکثر اوقات روز یا تقریبا هر روز
- از دست دادن لذت از چیزهایی که زمانی لذت بخش بودند.
- تغییر عمده در وزن (افزایش یا کاهش بیش از 5 درصد وزن در یک ماه) یا اشتها
- بی خوابی یا خواب زیاد تقریبا هر روز
- بی قراری فیزیکی یا فرسودگی به نحوی که دیگران متوجه آن شوند.
- خستگی یا از دست دادن انرژی تقریبا هر روز
- تقریبا هر روز احساس ناامیدی یا بی ارزشی یا احساس گناه مفرط
- مشکلات تمرکز یا تصمیم گیری
- افکار مکرر مرگ یا خودکشی، طرح خودکشی یا اقدام به خودکشی
سخن نهایی
همه افراد دورههای غم و اندوه عمیق را پشت سر میگذارند که این احساسات بسته به شرایط معمولا طی چند روز یا چند هفته محو میشوند.
با اینحال غم و اندوه شدید که بیش از 2 هفته طول میکشد و بر توانایی شما برای عملکرد تاثیر میگذارد، ممکن است نشانه افسردگی باشد. همچنین علائم انواع مختلف بیماری افسردگی برای همه افراد فرق دارد.
انواع مختلف بیماری افسردگی وجود دارد. در حالی که این انواع علائم مشترکی دارند، اما تفاوتهای کلیدی نیز دارند.
بسیار مهم است که شما برای تشخیص و درمان افسردگی خود مشاوره افسردگی دریافت کنید و از روانشناس افسردگی نیز کمک بگیرید.
تست افسردگی آنلاین نیز میتواند تا حدودی شما را از مبتلا بودنتان به این بیماری آگاه کند.