زمانی که زوجی بههیچعنوان امکان سازش در بین آنها وجود ندارد و دلایل جدی و توجیهپذیری را برای پایان دادن به زندگی مشترک خود دارند گزینه طلاق توافقی پیش روی آنها قرار داشته باشد تا بشر از این در جریان کشمکشهای دادرسی طلاق غیر توافقی به روح و روان و اعتبار آنها لطمه وارد نشود و اگر فرزندی در این میان وجود دارد در اثر نزاعهای احتمالی طلاق عادی آسیب روحی نبیند.
واژه طلاق به معنی رها شدن، بیزاری، جدایی و متارکه است.
رسالت طلاق توافقی
بهطورکلی، شاید بهترین شکل طلاق در شرایطی که زوجین انصاف را رعایت نمایند، همان طلاق توافقی باشد. معمولاً در طلاق توافقی از دعوا، جنجال، برخوردها، عکسالعملهای نامعقول و اتلاف وقت بیشتر در پیچوخم دادگاهها که حتی در مواردی به چندین سال میانجامد جلوگیری میگردد؛ و مسئله حضانت و ملاقات فرزندان با تفاهم بیشتری صورت گرفته و از این ناحیه لطمات کمتری متوجه فرزندان میگردد.
طلاق تفاهمی به چه صورتی انجام میشود؟
طلاق توافقی، همانطور که از نامش مشخص است، طلاقی است که طرفین باهم تصمیم به جدایی بگیرند و درخواست طلاق کنند. در طلاق توافقی زن و شوهر میتوانند در موارد مربوط به طلاق باهم به توافق برسند. زن میتواند کل یا بخشی از مهریه خود را ببخشد تا مرد او را طلاق بدهد.
این موارد فقط به مهریه زن ختم نمیشود و موضوعات دیگری را هم شامل میشود. علاوه بر مهریه، نفقه زن، جهیزیه زن، حضانت فرزند یا فرزندان هم لازم است تکلیفشان مشخص شود. زن و شوهر هر دو باید در این موضوعات به توافق برسند و سپس اقدام به جدایی کنند.
آیا شما شرایط طلاق توافقی را دارید؟
شرایط طلاق توافقی چند سالی است که تغییر کرده است. زن و شوهر بعد از درخواست طرفین برای طلاق توافقی و ثبت اطلاعات خود در سامانه باید به مرکز مشاوره خانواده و غربالگری (بهصورت اجباری) مراجعه کنند و بعد از مشاوره و پافشاری بر عدم انصراف از درخواست طلاق گواهی لازم را دریافت کرده و به دادگاه ارجاع کنند. البته این مورد مربوط به طلاقهایی است که دوطرفه یا توافقی صورت میگیرد و در انواع دیگر طلاق، همچنان مثل گذشته طلاق صورت میگیرد.
مزایای طلاق توافقی
- کوتاه بودن زمان صدور مجوز طلاق
- عدم تشکیل پروندههای متعدد در دادگستری
- جلوگیری از رجوع مکرر زن و مرد به دادگستری
- دخالت زوجها در طلاق و صدور گواهی عدم سازش
- درگیری کمتر و کاهش تنش میان خانوادههای زن و مرد و فرزندان آنها
درنهایت اگر زن و مرد واقعاً به این نتیجه برسند که ادامه زندگی با یکدیگر مقدور نیست، طلاق توافقی یکی از بهترین راهحلهای مواجهه با این مشکل است.
مضرات طلاق توافقی
مضرات طلاق توافقی را میتوان از جنبههای گوناگون موردبررسی قرارداد. برای مثال برخی از مضرات طلاق توافقی متوجه خود زوج هستند. برخی دیگر از مضرات طلاق توافقی بعد وسیعتری دارند و میتوان آنها را به دامنه آسیبهای اجتماعی متصل کرد.
البته بهطورکلی هر هنجار و لغزشی در بنیان خانواده میتواند جزئی از تابع آسیبها اجتماعی باشد چراکه خانواده کانون تعالی همهجانبه مرد و زن و جایگاه پرورش و تربیت فرزندان است و هر آسیبی به اساس خانواده و ارزشهای آن میتواند پیامدی اجتماعی را به دنبال داشته باشد.
طلاق توافقی به اولین راه حل زوجین تبدیل میشود.
اما روال آسانتر و سریعتر طلاق توافقی انعکاس دیگری را ایجاد کرد که به سمت مضرات طلاق توافقی کشیده شد و باعث شد زوجینی با اختلافات و مشکلات جزئی و قابلحل بافکر کردن بهراحتی طلاق توافقی از تن دادن به یادگرفتن مهارت زندگی شانه خالی کنند و طلاق را که آخرین راهحل است بهعنوان بهترین راهحل در نظر بگیرند این خود یکی از مضرات طلاق توافقی هست.
پشیمانی بعد از جداییهای تفاهمی
مسئله دیگر این است که بسیاری از زوجین پس از طلاق توافقی از تصمیم خود پشیمان میشوند چراکه این تصمیم معمولاً سریع اتفاق میافتد و زوجین در شرایط روحی مناسبی نیستند. حتی در برخی از پروندهها خانوادههای زوجین از این تصمیم مطلع نیستند و متأسفانه زوج احساس میکنند که بهترین تصمیم را گرفتهاند و بعدها دچار پشیمانی میشوند که این هم خود یکی از مضرات طلاق توافقی هست.
جریان طلاق غیر توافقی معمولاً بسیار زمانبرتر است و دوندگیها و دردسرهای خاص خود را دارد . همین امر باعث شده است که زوجین کمتر به طلاق بهعنوان راهحل مشکلات فکر کنند و یا حتی بودهاند زوجهایی که در جریان طلاق عادی به علت به طول کشیدن با پادرمیانی بزرگترها و بیشتر فکر کردن درباره تصمیم خود به سازش رسیدهاند و از تصمیم خود منصرف شدهاند اما طلاق توافقی چون در زمان کوتاهی اتفاق میافتد این فرصت را به زوج نمیدهد که آنطور که باید تصمیم خود را بهصورت همهجانبه تحلیل کنند و ممکن است بعدها پشیمان شوند.
تاثیر طلاق بر فرزندان را نادیده نگیرید
جدایی / طلاق والدین با افزایش خطر بسیاری از مشکلات روانی، تحصیلی و اجتماعی برای فرزندان در طول زندگی همراه است.
طلاق بهطور مکرر به افسردگی، اضطراب یا سو مصرف مواد دریکی از والدین کمک میکند و ممکن است تعادل در کار و تربیت کودک را با مشکل روبرو کند. این مشکلات میتواند توانایی والدین در ارائه ثبات و محبت به کودکان را در هنگام نیاز بیشتر مختل کند.
طلاق والدین همچنین با نتایج منفی در زندگی همراه است، زیرا فرزندان وارد بزرگسالی و زندگی بعدی میشوند کودکان طلاق بهاحتمالزیاد فقر، شکست تحصیلی، فعالیت جنسی زودرس و پرخطر، ازدواج زودهنگام، زندگی مشترک، اختلاف زناشویی و طلاق را تجربه میکنند. در حقیقت، مشکلات عاطفی مرتبط با طلاق درواقع در بزرگسالی افزایش مییابد. درک میزان این مشکلات و سازوکارهای علیتی که طلاق از طریق آنها بر این رفتارها تأثیر میگذارد، پیامدهای مهم اجتماعی دارد.